Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

VAMKin urheilijapolku aukeaa nyt myös Mailattarille

Jaa

Vaasan ammattikorkeakoulun ja pesäpalloseura Mailattarien yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden yhdistää ammattiurheilu ja opiskelu joustavasti.

Rilla Mehtätalo kuuluu Mailattarien kapteenistoon ja on VAMKin kummipelaaja.
Rilla Mehtätalo kuuluu Mailattarien kapteenistoon ja on VAMKin kummipelaaja.

Tavallisena arkiviikkona pesäpalloilija Rilla Mehtätalolla on yhdeksät urheiluharjoitukset. Kuusien iltaharjoitusten lisäksi kolmena aamuna on Vaasan seudun urheiluakatemian treenit, joten elämä pyörii melko pitkälti pesäpallon ympärillä.

Rillan joukkue Mailattaret pelaa Ykköspesissarjassa, ja hän kuuluu kapteenistoon. Sen lisäksi hän opiskelee Vaasan ammattikorkeakoulussa kolmatta vuotta sosionomin koulutusohjelmassa, joten aikataulujen sovittaminen on tuttua.

– Minullahan on silti huipputilanne, koska suoritan tutkintoa monimuoto-opintoina. Olen pystynyt panostamaan urheiluun ihan täysillä, vaikka opiskelen samaan aikaan tosissani.

Rillalle opiskelu oli selvää. Hänen mukaansa pesäpalloilulla ei elä, vaikka olisi lajin huipulla. 

– Nuoret naiset usein lopettavat pelaamisen taloudellisista syistä sitten, kun haluaa keskittyä opiskeluun. On tehtävä valinta opintojen ja urheilun välillä.

Tätä ongelmaa Vaasan ammattikorkeakoulu haluaa olla ratkaisemassa. VAMKin urheilijapolku lähtee siitä, että aktiiviurheilijallakin on oltava mahdollisuus hankkia korkeakoulutus ilman että harjoittelu kärsii siitä.

Nyt pesäpalloseura Mailattaret ryhtyykin VAMKin kanssa yhteistyöhön, jonka seurauksena seuran pesäpalloilevat naiset voivat päästä opiskelemaan ammattikorkeakouluun eräänlaista oikopolkua suoritettuaan ensin liiketalouden opintoja avoimen amk:n puolella.

Urheilu on yhteisvastuuta

Urheilijapolkua on lavennettu vähitellen viime syksystä saakka, jolloin aloitettiin ensimmäinen yhteistyö jalkapalloseura VPS:n kanssa. Keväällä oli vuorossa ensin Vaasan Sport, minkä jälkeen pesäpallo ja Mailattaret oli luonteva jatkumo urheilumyönteiselle korkeakoululle.

VAMKin rehtori ja toimitusjohtaja Kati Komulainen näkee urheilun, kulttuurin ja koulutuksen yhteisöllisyyden rakennuspalikoina. 

– Haluamme olla tukemassa urheilun monimuotoisuutta ja tasa-arvoisia mahdollisuuksia eri lähtökohdista tuleville ihmisille. Pesäpallolla on lisäksi upea historia, jota Pohjanmaalla arvostetaan.

Seuroille urheilijapolku on yksi tapa ilmentää vastuullista urheilukulttuuria. Mailattarien joukkueenjohtaja ja urheilumanageri Jukka Havulehto kertoo, että Mailattaret haluavat olla entistä näkyvämmin mukana pohjalaisten arjessa.

– Aiomme myös nostaa seuraa, joukkuetta ja yhteistyökumppaneita esille uusin ilmein sosiaalisessa mediassa, etupäässä Instagramissa ja Facebookissa.

Urheiluseuroille paikallinen korkeakouluyhteistyö on myös kilpailuetu. Kun pelaajat tekevät valintaa seurojen välillä, vaakakuppi voi heilahtaa sellaisen kaupungin puolelle, jossa on hyvät opiskelumahdollisuudet.

VAMKin kummipelaajaksi

Rilla Mehtätalosta tulee yhteistyön alkaessa VAMKin kummipelaaja Mailattarissa. Oulaisten Huiman kasvatti muutti Vaasaan opiskelujen vuoksi ja on viihtynyt todella hyvin.

– Täällä on mahtavat tilat harjoittelulle, kuten tilava Botniahalli Mustasaaren puolella. 

Vuoden päästä keväällä Rilla valmistuu varhaiskasvatuksen opettajaksi. Hän on pitänyt monimuoto-opiskelusta, jossa moni opiskelija on aikuinen ja työelämässä.

– Meillä on tosi hyviä keskusteluja emmekä pelkää haastaa opettajia kysymyksillä.

Haku VAMKin urheilijapolkuun on auki 15.–31.5.2021. Avoimen korkeakoulun opintoihin haetaan Vaasan ammattikorkeakoulun sivuilla olevalla e-lomakkeella vamk.fi/haku/avoin . Kun opiskelija on suorittanut 30 opintopisteen kokonaisuuden, hän voi hakea tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakoetta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Rilla Mehtätalo kuuluu Mailattarien kapteenistoon ja on VAMKin kummipelaaja.
Rilla Mehtätalo kuuluu Mailattarien kapteenistoon ja on VAMKin kummipelaaja.
Lataa
VAMKin rehtori Kati Komulainen, Mailattarien joukkueenjohtaja Jukka Havulehto ja VAMKin kummipelaaja Rilla Mehtätalo.
VAMKin rehtori Kati Komulainen, Mailattarien joukkueenjohtaja Jukka Havulehto ja VAMKin kummipelaaja Rilla Mehtätalo.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Wolffintie 30
65200 VAASA

0207 663 300, info@vamk.fihttp://www.vamk.fi

Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3250 ja henkilöstöä 200. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme