Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Vammaisille henkilöille esteettömämpi pääsy tuotteiden ja palveluiden pariin

Jaa

Uusilla säännöillä edistetään tuotteiden ja palveluiden esteettömyyttä vammaisille. Esimerkiksi pääsyä pankki-, matkalippu- ja lähtöselvitysautomaateille parannetaan. Säännöt koskevat uutta infrastruktuuria.

EU:ssa on noin 80 miljoonaa vammaista ihmistä ja väestön ikääntymisestä johtuen arvioidaan, että vuonna 2020 EU:ssa olisi noin 120 miljoonaa ihmistä, joilla on jonkinasteinen vamma.

”On olennaisen tärkeää, että direktiivin soveltamisalaan kuuluvat sekä vammaiset että henkilöt, jotka ovat pysyvästi tai tilapäisesti toimintarajoitteisia” kuten vanhukset, raskaana olevat naiset ja matkatavaroiden kanssa matkustavat henkilöt. Näin ”voidaan varmistaa todellinen hyöty ja itsenäinen elämä laajemmalle osalle yhteiskuntaa”, totesivat mepit.

Arkielämästä helpompaa

Esityksessä eurooppalaiseksi esteettömyyssäädökseksi vaaditaan useiden tuotteiden ja palveluiden esteettömyyden parantamista. Näihin tuotteisiin ja palveluihin kuuluvat mm.

- matkalippu- ja lähtöselvitysautomaatit,
- pankkiautomaatit
- tietokoneet ja käyttöjärjestelmät,
- puhelimet ja televisiot,
- pankkipalvelut,
- sähköiset kirjat,
- verkkokaupat,
- kuljetuspalvelut ml. metro-, rautatie-, raitiovaunu- ja linja-autoliikenne

Mepit lisäsivät listaan myös muita palveluita kuten maksupäätepalvelut, sähköiset kirjat, nettisivustot, matkailupalvelut ja mobiililaitepohjaiset palvelut.

Eurooppalainen esteettömyyssäädös määrittelee, mitä tuotteita ja palveluita esteettömyysvaatimukset koskevat, mutta ei määrää, miten nämä vaatimukset toteutetaan, vaan mahdollistaa uudet ratkaisut.

Esteettömyyssäädösten mukaan jäsenvaltioiden on varmistettava, että esteettömyys toteutuu myös palveluita ympäröivässä ”rakennetussa ympäristössä” ”uuden infrastruktuurin rakentamisen ja olemassa olevien rakennusten rakenteen merkittävien muutostöiden osalta”, mepit totesivat.

Säännöt eivät koske mikroyrityksiä

Uusia sääntöjä ei sovelleta mikroyrityksiin (alle 10 työntekijää ja vuosiliikevaihto ja/tai taseen loppusumma enintään 2 miljoonaa euroa) niiden koon, resurssien ja luonteen vuoksi.

Esteettömyyssäädös ei saa aiheuttaa suhteetonta rasitetta palveluiden ja tuotteisen tarjoajille. Mepit kuitenkin korostavat, että ”ensisijaisuuden, ajan tai tiedon puutetta ei pidetä oikeutettuna perusteena kohtuuttomaan rasitukseen vetoamiselle”.

Kommentti

Euroopan parlamentin mietinnön esittelijä Morten Løkkegaard (ALDE, Tanska) sanoi: “Yli 80 miljoonaa vammaista ihmistä hyötyy tästä äänestyksestä. Minun tavoitteeni on ollut alusta alkaen taata esteettömämpien tuotteiden ja palveluiden innovointi ja samalla varmistaa, ettemme luo uusia rasitteita eurooppalaisille yrityksille. Tämä äänestys todistaa, että tasapainon luominen näiden kahden välille on mahdollista.”

Seuraavaksi

Teksti hyväksyttiin äänin 537 puolesta, 12 vastaan ja 89 tyhjää. Äänestys valtuuttaa parlamentin aloittamaan neuvottelut neuvoston kanssa direktiivin lopullisesta muodosta. Tätä ennen neuvoston tulee vielä muodostaa kantansa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme