Aluehallintovirasto

Vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen maksut - Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi kolme päätöstä maksujen enimmäismäärästä

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi lyhyen ajan sisällä kolme päätöstä vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen maksuista. Päätökset annettiin Kuopion kaupungille, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosterille ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sotelle. Aluehallintovirasto ohjaa kuntia muuttamaan vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen omavastuuosuudet lain mukaisiksi.

Vaikeavammaiselta henkilöltä voi periä vammaispalvelulain mukaisista kuljetuspalveluista enintään paikkakunnalla käytettävissä olevan julkisen liikenteen maksua vastaavan maksun tai siihen verrattavissa oleva kohtuullisen maksun. Kuljetuspalvelusta perittävät maksut eivät saa estää tai vaarantaa asiakkaan oikeutta ja mahdollisuutta käyttää tarvittavia hänelle kuuluvia lakisääteisiä palveluja.

Itä-Suomen aluehallintovirasto pitää sekä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain että vammaispalvelulain vastaisena menettelynä sitä, että vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen omavastuuosuus määräytyy kilometriperusteisesti riippumatta asiakkaan asuinpaikasta.

Kaikissa kolmessa asiassa, joista aluehallintovirasto antoi päätöksen, vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen matkan omavastuuosa määräytyy kuljetuspalvelumatkan pituuden ja omavastuuosuustaulukon mukaan. Omavastuutaulukko perustuu Matkahuollon myymiin bussilippuihin 1.7.2014 alkaen. Halvin lippu (matka alle 6 km) maksaa 3,40 euroa. Kuntien tai kuntayhtymien joukkoliikenteessä käytetään valtakunnallista Waltti-lippujärjestelmää. Waltissa lipun hinta perustuu matkustettaviin vyöhykkeisiin ja asiakasryhmään. Waltti-järjestelmässä esimerkiksi Joensuun City-vyöhykkeellä matkan hinta on 2,00 euroa. Sosterin alueen paikallisliikenteessä on käytössä tasataksa matkan pituudesta riippumatta ja aikuisten kertamaksu on 3,30 €.

Korkein hallinto-oikeus on vuosikirjapäätöksessä (KHO:2020:20) pitänyt lainvastaisena ja kumonnut kunnan päätöksen, jonka mukaan vaikeavammaisille järjestettävistä kuljetuspalveluista oli peritty edelleen maksu Matkahuollon vuoden 2014 hinnaston kertalippujen hintojen perusteella. Linja-automatkojen hinnat olivat kunnassa 1.7.2016 alkaen määräytyneet vyöhykejaon perusteella Waltti-korttijärjestelmässä ja uuden järjestelmän mukaiset lippujen hinnat olivat osittain edullisempia kuin aiemmat kertalippujen hinnat.

Korkein hallinto-oikeus vuosikirjapäätös KHO:2020:20

Itä-Suomen aluehallintovirasto saattaa KHO:n ratkaisussa esitetyn lain tulkinnan kuntien tietoon ja ohjaa kuntia muuttamaan vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen omavastuuosuudet lain mukaisiksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja
Sosiaalihuollon ylitarkastaja Anu Hyppönen anu.hypponen@avi.fi, p. 029 501 6800 (vaihde)

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa (www.avi.fi) edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sammankomstbegränsningarna i Päijänne-Tavastland förlängs till 15 februari – tillställningar med över 10 personer förbjudna, även mindre bör undvikas21.1.2021 13:01:00 EETTiedote

Södra Finland Enligt den bedömning som Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts regionala coronasamordningsgrupp gjort är de nuvarande sammankomstbegränsningarna nödvändiga i distriktet även under de kommande veckorna. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger begränsningarna av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikts område till och med den 15 februari 2021. Det är skäl att undvika alla sammankomster alltid då det är möjligt.

Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15.2. asti – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää21.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Etelä-Suomi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat alueella tarpeen myös tulevina viikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 15.2.2021 asti. Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta: Abiturienttien lähiopetus sallittava19.1.2021 16:09:18 EETTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta pohti 19.1.2021 pitämässään kokouksessa koronapandemian edellyttämiä alueellisia toimia puheenjohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston 10 hengen yleisten kokousten ja yleisötapahtumien rajoitus Pohjois-Pohjanmaalla on voimassa 1. helmikuuta saakka, ja Kainuussa on voimassa 20 hengen kokoontumisrajoitus 9. helmikuuta saakka. Valmiustoimikunta evästi koronakoordinaatioryhmiä, että ylioppilaskirjoituksiin ja muihin loppututkintoihin valmistava lähiopetus toisella asteella sekä alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminta tulisi sallia paikallisilla päätöksillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme