Jyväskylän yliopisto

Vammaispalvelun asiakassuhteen jännitteisyys voi johtaa konflikteihin

Jaa

FM Hanna Nykänen tutki väitöskirjassaan vammaispalvelun asiakas-työntekijäsuhteen rakentumista vuorovaikutuksessa.

Hanna Nykänen, kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen
Hanna Nykänen, kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen

Vammaispalvelussa asiakkaan ja työntekijän välinen vuorovaikutussuhde on jännitteinen. Vuorovaikutuksessa neuvotellaan yhtäaikaisesti niin institutionaalisista kuin interpersonaalisista tavoitteista ja odotuksista.

– Työntekijöiden näkökulmasta voi olla haastavaa tasapainoilla sen kanssa, kuinka vastata institutionaalisiin odotuksiin ja olla yhtäaikaisesti asiakkaalle läsnä professionaalisessa suhteessa, Nykänen toteaa.

Jännitteisyys voi vuorovaikutuksessa manifestoitua konfliktiksi erityisesti silloin, jos interpersonaalinen kohtaaminen jää institutionaalisten tavoitteiden ja sääntöjen jalkoihin.

Tulkinnoille annettu valta voi toiseuttaa

Sosiaalialalla yhtenä tavoitteena on asiakkaiden osallistaminen. Kokemukset osallisuudesta rakentuvat vuorovaikutuksessa, ja näin ollen asiakas-työntekijäsuhde kytkeytyy vahvasti tässä tavoitteessa onnistumiseen. Vammaispalvelun asiakas-työntekijäsuhteeseen liittyvä vallan asymmetria näyttäytyy osallisuuden näkökulmasta ongelmallisena erityisesti silloin, jos työntekijän rakentamat merkityksenannot asiakkaan arjesta ja avuntarpeesta ovat ristiriitaiset asiakkaan omien merkityksenantojen kanssa.

– Vaikka järjestettäisiin millaisia asiakkaiden osallisuutta tukevia toimintamalleja, haittaa osallisuuden kokemusten rakentumista, mikäli arjen vuorovaikutuksessa mitätöidään asiakkaan omaa subjektiivista kokemusta tilanteesta, Nykänen huomauttaa.

Mikäli toimintaa ja päätöksiä ohjaavat työntekijän tekemät tulkinnat, joita asiakas ei koe omikseen, voidaan vuorovaikutuksessa huomaamattakin vahvistaa asiakkaan kokemuksia toiseudesta.

Osallisuuden kokemukset rakennetaan yhdessä

Sosiaalialan vuorovaikutuskoulutuksessa olisi tärkeää institutionaalisten tavoitteiden saavuttamisen ohella paneutua myös osallisuuden kokemuksia tukevaan vuorovaikutukseen. Vammaispalvelun kontekstissa koulutusta tulisi suunnitella yhteistyössä vuorovaikutuksen ja vammaispalvelun asiantuntijoiden sekä vammaispalvelun asiakkaiden kesken.

– Täytyy kuitenkin muistaa, ettei yksittäisen työntekijän vuorovaikutusosaaminen ratkaise kaikkia asiakkaiden osallisuuden haasteita. Asiakkaiden osallisuuden tukemisen tulee olla organisaation ja koko yhteiskuntamme yhteinen tahtotila, jotta asiakassuhteen vuorovaikutus ja käytännön prosessit tukisivat toisiaan, Nykänen muistuttaa.

FM Hanna Nykäsen viestinnän väitöskirjakäsikirjoituksen "Vammaispalvelun asiakas-työntekijäsuhteen rakentuminen vuorovaikutuksessa" tarkastetaan lauantaina 20.11.2021 klo 12. Vastaväittäjänä toimii professori Merja Koskela (Vaasan yliopisto) ja kustoksena professori Anu Sivunen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Yleisö voi seurata väitöstilaisuutta myös etänä: https://r.jyu.fi/dissertation-nykanen-201121

Kustoksen puhelinnumero, johon etäyleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä, on +358407354279.

Linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8914-9

Taustatietoja:

Hanna Nykänen kirjoitti ylioppilaaksi Cygnaeus lukiosta keväällä 2010. Vuonna 2016 hän valmistui filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan yhteisöviestintä. Valmistuttuaan Nykänen on työskennellyt päätoimisesti apurahatutkijana, ja myöhemmin osa-aikaisesti tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopistossa sekä viestinnän asiantuntijana FinMeas Oy:ssa.

Lisätietoja:
Hanna Nykänen, puh. 0400630327,  hanna.k.nykanen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hanna Nykänen, kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen
Hanna Nykänen, kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Ikä jäykistää verisuonistoa – suoniston joustavuus vaihtelee myös naisen hormonaalisen tilan mukaan8.12.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimuksessa mitattiin eri ikäisiltä naisilta valtimoiden jäykkyyttä, joka on sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä. Tutkimus osoitti naisen iän olevan merkittävä valtimoiden joustavuuteen vaikuttava tekijä. Iän lisäksi valtimoiden jäykkyyttä määrittelivät kuukautiskierto, ehkäisypillereiden käyttö ja vaihdevuosivaihe sekä hormonikorvaushoidon käyttö.

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät vuoden Nobel-palkitut aiheet verkkolähetyksessä 7.12.1.12.2021 13:06:28 EET | Tiedote

Tieteen suurista saavutuksista kerrotaan ja keskustellaan jälleen Jyväskylän yliopiston Nobel-illassa tiistaina 7.12.2021. Tilaisuus on Jyväskylän kaupunginkirjastossa Minnansalissa kello 18-20, mukaan pääset ilmoittautumalla. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä sekä yliopiston että tapahtuman yhteistyökumppanin Keskisuomalaisen verkkosivuilla. Tilaisuuden juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä, yleisö voi lähettää kysymyksiä jo ennakkoon. HUOM! Tapahtuma järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tapahtumia koskevien ohjeiden mukaisesti, tiedot mahdollisista rajoituksista voivat päivittyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme