Helsingin yliopisto

Vampyyrisarjojen faniyhteisöillä voi olla elämää muuttava voima

Jaa

Nykykulttuurissa uskonnolliset instituutiot, kuten kirkko, ovat menettäneet vaikutustaan ihmisten arkeen. Vastauksia elämän suuriin kysymyksiin etsitään esimerkiksi populaarikulttuurista. Fanit voivat käyttää televisiosarjaa uskonnollisen kertomuksen tapaan.

Kuva: Mostphotos.
Kuvaa saa käyttää Helsingin yliopiston tutkimuksesta, opetuksesta tai muusta toiminnasta kertovien esitysten tai materiaalien yhteydessä. Muu käyttö tai kuvien luovuttaminen kolmansien osapuolien käyttöön on kielletty. Kuvaajan tai kuvapankin nimi mainittava, jos se on tiedossa; lähteenä mainittava Helsingin yliopisto.
Kuva: Mostphotos. Kuvaa saa käyttää Helsingin yliopiston tutkimuksesta, opetuksesta tai muusta toiminnasta kertovien esitysten tai materiaalien yhteydessä. Muu käyttö tai kuvien luovuttaminen kolmansien osapuolien käyttöön on kielletty. Kuvaajan tai kuvapankin nimi mainittava, jos se on tiedossa; lähteenä mainittava Helsingin yliopisto.

– Viime aikoina mediassa on keskusteltu siitä, että todellisen maailman moninaisuuden tulisi näkyä populaarikulttuurissa ja sen sankarihahmoissa. Tutkimukseni osoittaa, että populaarikulttuurin sankarihahmoja käytetään arjessa esimerkkeinä siitä, miten voi ja tulee toimia, Minja Blom kertoo.

Blom on tutkinut väitöskirjassaan myyttejä ja yhteisöllisiä rituaaleja vampyyrisarjojen Buffy vampyyrintappaja, Vampyyripäiväkirjat ja True Blood faniudessa. Aineisto on kerätty verkkoetnografian metodilla hyödyntäen fanien omia keskusteluja internetin fanifoorumeilla.

Naissankarit tarjoavat vahvan esikuvan

– Uskontotieteessä myytti tarkoittaa kertomusta, jonka yhteisö kokee tärkeäksi. Myytin avulla ilmaistaan ja välitetään eteenpäin yhteisön näkemyksiä siitä, millainen on todellisuus, mikä on hyvää ja pahaa ja miten ihmisten pitäisi elää. Vampyyrisarjojen koetaan kertovan metaforien kautta jotain olennaista todellisuudesta ja tarjoavan sankaritarinoiden kautta esimerkkejä siitä, kuinka tulisi elää hyvää elämää.

Yhteiskunnan ulkopuolisia edustavat vampyyrit ovat toimineet keinona samastua syrjinnän kohteisiin ja pohtia vähemmistöjen asemaa yhteiskunnassa.

Fanit ovat kokeneet saaneensa voimavaroja arkeensa naispuolisista sankareista, jotka murtavat pitkää miehistä sankariperinnettä. Fanit ovat samastuneet myös sankareiden kokemiin vastoinkäymisiin ja löytänet niistä yhtäläisyyksiä omaan elämään.

– Esimerkiksi monet naiset kokivat saavansa rohkeutta Buffy vampyyrintappaja -sarjan vahvasta päähenkilöstä ja tukeutuivat arjessaan hänen esimerkkiinsä, Blom kertoo.

Sarja ja sen faniyhteisö auttavat kriiseissä

Yhteisöllisyys, toisten kanssa jaetut kokemukset sekä tunne siirtymisestä arjen ulkopuo­lelle yhdistävät sekä fanitoimintaa että uskonnollisia rituaaleja.

– Vampyyrisarjojen katseluun liittyy rituaalisia tapoja, joilla mahdollistetaan rauhallinen katseluhetki ja kokemus arjesta irtautumisesta. Esimerkiksi aviomies voi vahtia katselun ajan lapsia, muut laitteet suljetaan tai sarjaa katsotaan yhdessä ystävän kanssa.

Fanit muodostavat yhteisöjä internetissä, ja osa luo lähipiirin faniyhteisöjä ystävien ja perheenjäsenten kanssa.

– Fanirituaaleihin liittyvät myös kertomukset sarjan elämää muuttavasta voimasta. Ne ovat tarinoita fanien elämän käännekohdista kuten uuden uran löytymisestä mutta myös selviytymisestä esimerkiksi vakavasta sairaudesta tai perheväkivallasta. Kertomuksista käy ilmi, kuinka fanit ovat kokeneet saavansa sarjoista ja toisista faneista tukea ja lohtua sekä voimavaroja arjen haasteisiin.

Faniuden ja nykyuskonnollisuuden yhteys

Minja Blomin tutkimuksessa toistuvat käsitteet myytti ja rituaali.

– Muodostin faniuden myyttimallin ja fanirituaalien mallin kuvaamaan vampyyrisarjojen faniudessa ilmeneviä yhteyksiä uskonnollisiin myytteihin ja rituaaleihin. Mallit tuovat esiin selkeitä yhteyksiä faniuden ja nykyuskonnollisuuden välillä. Ne korostavat näiden ilmiöiden samankaltaista roolia nykytodellisuudessamme, jossa henkilökohtaiset elämänvalinnat ovat merkityksellisiä.

Fanius voi toimia keinona kokea osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä ymmär­tää maailmaa ja itseään.

–Vampyyrisarjojen faniuden avulla ihmiset pohtivat arvojaan, rakentavat kuvaa todellisuudesta ja valitsevat sankareita esikuvikseen. Populaarikulttuurin merkitys ihmisille on viihdettä laajempi.

Väitöksen tiedot

Seuraa väitöstä Zoomissa

Minja Blom väittelee 10.4.2021 kello 10 Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta "Fanius muutti elämäni - Myytit ja yhteisölliset fanirituaalit televisiosarjojen Buffy vampyyrintappaja, True Blood ja Vampyyripäiväkirjat faniudessa".

Vastaväittäjänä on dosentti Sofia Sjö, Åbo Akademi, ja kustoksena on apulaisprofessori Katja Valaskivi.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa Heldassa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minja Blom

0407191317

minja.blom@helsinki.fi

Kuvat

Kuva: Mostphotos.
Kuvaa saa käyttää Helsingin yliopiston tutkimuksesta, opetuksesta tai muusta toiminnasta kertovien esitysten tai materiaalien yhteydessä. Muu käyttö tai kuvien luovuttaminen kolmansien osapuolien käyttöön on kielletty. Kuvaajan tai kuvapankin nimi mainittava, jos se on tiedossa; lähteenä mainittava Helsingin yliopisto.
Kuva: Mostphotos. Kuvaa saa käyttää Helsingin yliopiston tutkimuksesta, opetuksesta tai muusta toiminnasta kertovien esitysten tai materiaalien yhteydessä. Muu käyttö tai kuvien luovuttaminen kolmansien osapuolien käyttöön on kielletty. Kuvaajan tai kuvapankin nimi mainittava, jos se on tiedossa; lähteenä mainittava Helsingin yliopisto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Luomuksen vuosikertomus julkaistu – toiminta monipuolista, valtakunnalliset tehtävät vaarassa21.4.2021 11:33:52 EEST | Tiedote

Luomuksen vuosikertomus viimeisiltä kahdelta vuodelta on julkaistu. Katsaus on läpileikkaus Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon viimeaikaiseen tutkimukseen, toimintaan ja kehitykseen. Vaikka Luomuksen työ biodiversiteettitiedon kivijalkana palvelee koko Suomen luontoa ja useita hallinnonaloja, on sen talous heikentynyt viime vuosina. Valtakunnallisten tehtävien rahoitukseen tarvitaankin uusia ratkaisumalleja.

Helsingin yliopiston spinout-yhtiö GlucoModicumin verensokerin mittaamiseen suunniteltu non-invasive-ratkaisu on 13 kertaa tehokkaampi verrattuna aiemmin kehitettyyn neulattomaan state-of-art-teknologiaan20.4.2021 16:33:12 EEST | Tiedote

Nature Portfolio -julkaisuperheeseen kuuluvassa Scientific Reports -tiedelehdessä julkaistut tiedot mahdollistavat diabeteksen seurantaan tarkoitettujen mullistavien puettavien ratkaisujen kehittämisen. Keksintö perustuu Helsingin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Yliopisto on ollut yksi GlucoModicumin omistajista vuodesta 2018.

Tutkimus vahvistaa: kehitysvammaisuus on harvoin perinnöllistä - riski tulevien sisarusten sairastumiselle on pieni18.4.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Kehitysvammaisuus johtuu useimmiten perimän muutoksista, jotka ovat syntyneet varhaisen sikiökehityksen aikana ja joita ei löydy vanhempien perimästä. Siksi niiden uusiutumisriski perheen seuraavalle lapselle on hyvin pieni, selvisi Helsingin yliopiston tutkimuksessa. Suomalaisilla ei myöskään ole suurempi perinnöllisten kehityshäiriöiden riski kuin muilla eurooppalaisilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme