Vainu. io Software Oy

Vangit kehittämään suomalaista tekoälyä

Jaa

Tekoäly on saapunut vankiloihin. Myyjien tietopalvelua kehittävä Vainu on käynnistänyt yhteistyön Rikosseuraamuslaitoksen kanssa kouluttaakseen suomenkielisiä tekstisisältöjä tulkitsevaa tekoälyään. Vankien tekemä työ auttaa Vainun suomalaisia asiakkaita kohdentamaan myyntiään paremmin, ja samalla uusi työmuoto tarjoaa vangeille työelämän oppimiseen liittyviä taitoja.

Vainun toiminta perustuu tiedonhakuun. Yritys lukee päivittäin noin 20 000 suomenkielistä tekstiä, joissa on yrityksiä koskevaa tietoa. Näitä tekstejä ovat esimerkiksi uutiset tai yrityksen verkkosivuilta, sosiaalisesta mediasta ja muualta poimitut aineistot. Jokaisen tekstin kanssa Vainun tekoälyllä on tavoitteena ymmärtää, mitä yrityksiä tieto koskee, sekä ymmärtää, mitä yrityksille on tapahtunut.

Toimiakseen mahdollisimman hyvin Vainun tekstinymmärrys tarvitsee laadukkaan opetusaineiston tekoälyn pohjalle. Yhteistyössä vankien tehtävänä on kouluttaa tekoälyä löytämään oikeita tietoja Vainulle. Työtoimintaan osallistuvat vangit vastaavat yksinkertaisiin suomenkielisiä tekstejä koskeviin kysymyksiin kuten: "Puhuttiinko tässä artikkelissa yrityskaupasta?". Sama kysymys toistetaan useita kertoja eri ihmisillä, ja näin saadaan synnytettyä laadukas aineisto, jolla Vainun tekoälyä koulutetaan paremmaksi.

Siinä missä maailman yleisimpien kielten kanssa opetusaineistoja voi luoda helposti erilaisten joukkoistuspalveluiden, kuten Amazonin Mechanical Turkin kautta, vähemmän puhuttujen kielten kanssa työvoiman järjestäminen on aina haastavampaa. Yhteistyö Rikosseuraamuslaitoksen kanssa takaa Vainulle riittävät resurssit suomenkielisen tekoälyn laadun varmistamiseksi sekä antaa mahdollisuuden kehittää Vainun tekstinymmärrystä edelleen.

“On hienoa olla edistämässä suomenkielistä tekoälyä, ja vielä näin poikkeuksellisessa ympäristössä. Itse menetelmät on koeteltuja, ja meillä on niistä vahvaa kokemusta englanniksi, mutta tekoälyn kehittäminen tässä skaalassa suomeksi on edistyksellistä”, kertoo Vainun teknologiajohtaja Tuomas Rasila.

Nyt mukana kokeilussa on kaksi vankilaa, joissa työhön on varattu yhteensä 10 työasemaa vapaaehtoisille vangeille, ja tarkoituksena on syventää yhteistyötä pian. “Harkitsemme vastaavien yhteistyömallien lanseeraamista muuallakin maailmalla sitä mukaa kun kielitarpeet nousevat”, Rasila toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

CTO Tuomas Rasila, +358 40 539 6225

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vainu. io Software Oy
Eteläesplanadi 12
00130 Helsinki

https://vainu.io/

Vainu on suomalainen ohjelmistoyritys, joka tekee myyjien arjesta helpompaa tarjoamalla heille toimintaa ohjaavaa yritystietoa. Vainu käyttää viimeisintä teknologiaa kerääkseen, lukeakseen ja ymmärtääkseen verkon järjestämätöntä yritystietoa, ja tehdäkseen siitä helposti hyödynnettävää siellä, missä myyjä sitä tarvitsee.

Yli 2 000 myyntiorganisaatiota Euroopassa ja Yhdysvalloissa hyödyntävät Vainun dataa myydäkseen enemmän ja vähemmässä ajassa, paremmalla osumatarkkuudella. Lue lisää osoitteessa www.vainu.io.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.