Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

Vanha mörkö palasi - Professori Saaren työryhmä esittää eläkkeensaajan asumistuesta luopumista

Jaa

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry on pöyristynyt siitä, että maan hallituksen vuonna 2015 kuoppaama eläkkeensaajan asumistuesta luopuminen nousi taas esille eilen julkaistussa professori Juho Saaren vetämän eriarvoisuutta koskevan työryhmän loppuraportissa.

-          Eläkkeensaajan asumistukea sai 207 322 henkilöä joulukuussa 2017. Hallituksen vähävaraisia eläkkeensaajia kohtaan tekemät kurjistamistoimet ovat jo kiristäneet täysin kohtuuttomasti heidän taloudellista asemaansa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan esitetty eläkkeensaajan asumistuen poistaminen suistaisi köyhyysrajan alapuolelle noin 30 000 eläkkeensaajaa lisää tilanteessa, jossa jo nyt köyhyysrajan alapuolella elää lukumääräisesti sosioekonomisista ryhmistä eniten juuri eläkkeensaajia, toteaa Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n puheenjohtaja Simo Paassilta.

Hallitus ilmoitti hallitusohjelmassaan, että se lopettaa eläkkeensaajien asumistuen ja yhdistää sen yleiseen asumistukeen. EKL teetti tuolloin TNS Gallupilla tutkimuksen suomalaisten suhtautumisesta asiaan. Valtaenemmistö, useampi kuin neljä viidestä (83 %), suomalaisesta tuomitsi hallituksen kaavailut. Peräti 44 prosenttia piti heikennystä erittäin epäoikeudenmukaisena ja 39 prosenttia piti sitä melko epäoikeudenmukaisena. Myös hallituspuolueiden kannattajien enemmistöt suhtautuvat asiaan kriittisesti.

Liitto vetosi tuolloin asiassa hallituspuolueiden puolueiden puheenjohtajiin, sosiaali- ja terveysministeriin ja kansanedustajiin. Järjestimme asian tiimoilta myös Heikoimman puolella -nimisen mielenosoituksen yhdessä Eläkeläiset ry:n kanssa Helsingin kansalaistorilla 8.10.2015. Lopulta järki voitti ja hallitus ilmoitti 16.11.2015, että se peruu päätöksensä.

-          Vetoan jo tässä vaiheessa kaikkien eduskuntapuolueiden sosiaaliseen omatuntoon, että ne pyyhkisivät mielestään ajatuksen asumistukien yhdistämisestä tulevaisuudessa. Tällä asialla tavoiteltu säästö 129 milj. euroa on mitätön summa sen pienituloisille eläkkeensaajille tuoman tuskan rinnalla, jatkaa puheenjohtaja Paassilta

Juho Saari esitti Ylen haastattelussa 30. marraskuuta 2017 olevansa huolissaan. Suomalaiset kun hänen mielestään kokevat poikkeuksellisen vahvasti, että enää ei olla samassa veneessä. Toisin sanoen ihmiset eivät koe aiemmassa määrin yhteenkuuluvuuden tunnetta.

-          Esitys eläkkeensaajien asumistuesta luopumisesta ei taatusti nosta yhteenkuuluvuuden tunnetta niiden vähävaraisten joukossa, joita se koskettaa. Tiedämme vuoden 2015 kokemuksesta ja tuolloin tulleesta valtavasta palautteesta, että tehty esitys tulee jo nyt aiheuttamaan kauhua ja epätietoisuuden tunnetta heidän joukossaan, päättää Simo Paassilta.

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

puheenjohtaja
Simo Paassilta
050 522 1201

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry
Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry
Haapaniemenkatu 14
00530 Helsinki

09 612 6840, ekl@elakkeensaajat.fihttp://www.elakkeensaajat.fi

MIKÄ ON EKL?

– Eläkkeensaajien aktiivinen edunvalvoja

– Perustettu 1962, takana jo yli 55 vuotta aktiivista toimintaa

– Reilu 80 000 jäsentä 323 yhdistyksessä

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

KANNANOTTO: Kuin tuuleen huutaisi – hallitus viis veisaa maamme heikoimmista12.4.2018 12:43Tiedote

Hallituksen kokous 12.4.2018. Hallituskauden viimeinen kehysriihi osoitti, ettei hallitukselta juurikaan tipu ymmärrystä maamme vähävaraisille ja heikko-osaisille. Koko kauden harjoitettu linja, jossa leikkaukset on kohdistettu yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa oleviin, on ollut käsittämätöntä ja karmeaa katseltavaa. Etenkin, kun ennen viime eduskuntavaaleja annettiin lupauksia, ettei opiskelijoiden, lapsiperheiden, eläkeläisten ja muiden tuensaajien euroista leikata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme