Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vanhankaupunginlahden Ruohokarin metsikköä pienennetään uhanalaisten lintujen auttamiseksi

Jaa

Helsingin Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueen Ruohokarin puustoisen alueen pinta-alaa pienennetään alueen uhanalaisten rantaniittyjen ja niiden lajiston elinolojen parantamiseksi 15. helmikuuta alkaen. Ruohokarin puusaareke on laajentunut selvästi viime vuosikymmeninä. Puuston leviäminen on pienentänyt luonnonsuojelualueen avoimia rantaniittyjä ja muita avoimia alueita suosivalle uhanalaiselle lintulajistolle sopivaa aluetta.

Vanhankaupunginlahti ja Ruohokarin puusaareke. Kuva: Kalle Meller.
Vanhankaupunginlahti ja Ruohokarin puusaareke. Kuva: Kalle Meller.

Vanhankaupunginlahti on suojeltu etenkin linnustoarvojensa takia. Ruohokarin puuston vähentäminen on Uudenmaan ELY-keskuksen hyväksymän Vanhankaupunginlahden hoito- ja käyttösuunnitelman mukainen toimenpide.

Puiden poisto lisää avomaiden linnuston elintilaa

”Ruohokarin puusaarekkeen pienentäminen lisää alueen suojeluarvoltaan tärkeimmän lintulajiston, erityisesti kahlaajien ja vesilintujen, elinmahdollisuuksia”, toteaa puheenjohtaja Aleksi Mikola Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa ry:stä.

Ruohokarin metsäsaareke on keskellä Vanhankaupunginlahden arvokkainta ja pitkään laidunnettua rantaniittyä. Metsäsaarekkeen puusto vähentää avomaiden linnustolle sopivaa elinaluetta paitsi pienentämällä rantaniityn pinta-alaa, myös siksi, että avomaiden linnusto pitää tiettyä lajikohtaista vähimmäisetäisyyttä metsän reunaan. Alueen uhanalaisimman ja arvokkaimman linnuston kannalta parasta olisi poistaa Ruohokarin kaikki puut, jolloin keskellä parasta rantaniittyä oleva, avoimen alueen pinta-alaa ja yhtenäisyyttä merkittävästi vähentävä tekijä poistuisi.

”Linnustoltaan Vanhankaupunginlahtea arvokkaammat rantaniityt esimerkiksi Liminganlahdella ja Viron rannikolla ovat kauttaaltaan avoimia. Ruohokarin kaikkien puiden poistaminen lisäisi Vanhankaupunginlahden linnustoarvoja merkittävästi, joten sitä kannattaa pitää Vanhankaupunginlahdella pitemmän aikavälin tavoitteena”, kertoo erikoissuunnittelija Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskuksesta.

Tänä talvena Ruohokarin metsikön reunoilta kaadetaan rantaniitylle viime vuosikymmenten aikana levinnyttä puustoa. Puut kaadetaan metsurityönä ja kuljetetaan jäätietä pitkin rantaan. Osa kaadetuista rungoista jätetään maapuiksi Ruohokarin alueelle ja osa viedään Vanhankaupunginlahden ympärysmetsiin maapuiksi tuottamaan uhanalaiselle metsälajistolle olennaista lahopuuta.

Ruohokarin metsäsaareke toimii piilo- ja väijymispaikkana monille lintujen munia ja poikasia saalistaville lajeille. Puuston vähentäminen pienentää näiden lajien mahdollisuuksia saalistaa rantaniityn lintujen pesiä ja poikasia. Vuosikymmeniä jatkuneissa linnustoseurannoissa rantaniityillä pesivien lintujen pesimämenestyksen on havaittu huonontuneen ja olevan nykyään varsin heikkoa.

Vanhankaupunginlahden arvokkaita perinneympäristöjä, rantaniittyjä ja -laitumia, uhkaa umpeenkasvu, eli pääasiassa puiden ja järviruo’on levittäytyminen aikaisemmin avoimille ja matalakasvuisille alueille. Tämän takia puiden vähentäminen ja ruovikon kurissa pitäminen niittämällä ja laiduntamalla ovat parhaat keinot rantaniittyjen uhanalaisen lajiston suojelemiseksi ja elinmahdollisuuksien parantamiseksi.

Hakalanniemeen uusi lintujen katselulava

Samaan aikaan Ruohokarin metsätöiden kanssa kaadetaan Hakalanniemestä ensi vuoden aikana rakennettavan uuden katselulavan kohdalta noin 50 keskikokoista runkoa ja muutama pienempien pihlajien ryhmä. Metsätyöt tehdään, jotta katselulavan rakentaminen on mahdollista. Samalla parannetaan lavalta avautuvaa näkymää.

Puut kaadetaan talvella ennen lintujen pesimäkautta, joten pesimälajistolle ei aiheudu häiriötä. Metsätyöt tehdään vähintään 500 metrin päässä Vanhankaupunginlahden merikotkien pesästä, joten ne eivät aiheuta merkittävää häiriötä pariskunnan mahdollisen pesinnän alkuvaiheelle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luontovaikutukset
Kalle Meller
Helsingin kaupunki
ympäristöpalvelut
puh. 040 182 4194

Tilaaja
Vesa Koskikallio
Helsingin kaupunki
metsävastaava
puh. 040 673 1756

Työnjohto
Antti Helakallio
Stara ympäristönhoito
puh. 040 649 5920

Kuvat

Vanhankaupunginlahti ja Ruohokarin puusaareke. Kuva: Kalle Meller.
Vanhankaupunginlahti ja Ruohokarin puusaareke. Kuva: Kalle Meller.
Lataa
Ruohokarin ja Hakalanniemen puidenkaatoalueet
Ruohokarin ja Hakalanniemen puidenkaatoalueet
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 4.3.20214.3.2021 18:15:49 EETTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 4.3.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 18.3.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

The winner of the international idea competition for Lentoasemanpuisto in Malmi is Crossing Horizons4.3.2021 11:28:08 EETPress release

‘Crossing Horizons’ by Maanlumo Landscape Architecture and Collaboratorio Oy has been chosen as the winner of the international idea competition for Lentoasemanpuisto in Malmi. The jury was unanimous on the winner and praised the entry for successfully linking the park to its environment. Second place was taken by the entry ‘Runway Meadows’ from Arkkitehtuuri- ja maisemasuunnittelu NYMAN & RISTIMÄKI Oy / Johanna Ristimäki & Landscape Architect Sarianna Salminen / Sarianna Salminen, while third place was taken by the entry ‘ALULA’ by LOCI maisema-arkkitehdit Oy.

Malmin Lentoasemanpuiston kansainvälisen ideakilpailun voittaja on Crossing Horizons4.3.2021 11:19:40 EETTiedote

Lentoasemanpuiston kansainvälisen ideakilpailun voittajaksi on valittu ehdotus ”Crossing Horizons”, jonka tekijöiksi paljastuivat maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy ja Collaboratorio Oy. Tuomaristo oli voittajasta yksimielinen ja esitti kiitosta puiston onnistuneesta kytkeytymisestä ympäristöönsä. Toiselle sijalle sijoittui ehdotus “Runway Meadows”, jonka tekijöinä olivat Arkkitehtuuri- ja maisemasuunnittelu NYMAN & RISTIMÄKI Oy / Johanna Ristimäki & Landscape Architect Sarianna Salminen / Sarianna Salminen. Kolmannen palkinnon sai LOCI maisema-arkkitehdit Oy ehdotuksellaan ALULA.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme