HUS

Vanhempi ja lasten kanssa työskentelevä - ota koronarokote

Jaa

Lasten koronatartunnat ovat lisääntyneet alkusyksyn aikana. Lapset saavat tartunnan usein perhepiiristä. Ottamalla rokotteen aikuiset suojaavat itsensä lisäksi myös lapsia tartunnoilta.

Koronavirusepidemia on tällä hetkellä rokottamattomien epidemia. Tauti leviää nyt erityisesti rokottamattomien aikuisten, nuorten ja lasten keskuudessa. Alle 12-vuotiaat lapset eivät voi ottaa rokotetta, mutta aikuiset voivat. Vanhempien lisäksi kaikkien lasten kanssa toimivien ammattilaisten, kuten varhaiskasvatuksen ammattilaisten ja opettajien tulisi ottaa koronarokote.   

Monet lapset potevat koronavirusinfektion oireettomana tai varsin lieväoireisena. Syytä lasten lievempään tautiin ei varmuudella tiedetä. Valtaosa oireisista lapsipotilaista toipuu koronainfektiosta parissa viikossa. Vastasyntyneillä ja pienillä imeväisillä oireisen taudin vaara on erittäin pieni, mutta ei täysin olematon.  

”Aikuisten rokotteenottaminen on erittäin tärkeää. Riittävällä rokotekattavuudella pystymme avaamaan suomalaisen yhteiskunnan ja samalla takaamaan lapsille normaalin arjen, johon kuuluvat kiinteänä osana varhaiskasvatus, koulunkäynti, harrastukset sekä kaverien ja läheisten tapaamiset”, sanoo lasten infektiolääkäri Tea Nieminen Uudesta lastensairaalasta. 

Koronoireita on mahdotonta erottaa muiden virusinfektioiden aikaansaamista oireista.  

“Tällä hetkellä Suomessa on liikkeellä paljon erilaisia hengitystieinfektioita ja tämä näkyy myös päivystyksissä. Koronatartuntoja todetaan lasten päivystyksissä hyvin harvoin”, jatkaa Tea Nieminen. 

Kansallinen testausstrategia tukee lasten testaamisen suuntaamista ja rajoittamista 

Kansallinen testausstrategia vaikuttaa myös lasten testaamiseen. Alle 12-vuotiailta lapsilta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, otetaan koronavirusnäyte, jos lapsi on altistunut koronavirukselle edeltävän kahden viikon aikana tai lapsen infektio-oireet edellyttävät lääkärin arvioin mukaan testausta. Lapselta tulee ottaa koronavirustesti myös, jos lapsen perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa.  

“Pienet lapset sairastavat vuoden aikana useita hengitystieinfektioita. Kun perheen aikuiset on rokotettu, ei lapsia tarvitse testata jokaisen flunssan kohdalla vaan vointia voi seurata kotona”, selventää Nieminen. 

Koronarokotus on turvallinen myös 12–15-vuotiaille nuorille 

Elokuun alkupuolelta alkaen on Suomessa rokotettu 12–15-vuotiaita nuoria. Rokotukset ovat edenneet hyvin, haittavaikutuksia on ilmennyt vähän, ja ne ovat olleet samanlaisia kuin aikuisillakin.   

Alle 12-vuotialla lapsilla tehdään parhaillaan rokotetutkimuksia. Päätöstä siitä, että otetaanko koronarokote eurooppalaiseen rokoteohjelmaan ei ole vielä tehty.  

”Joka tapauksessa alle 12-vuotiaiden rokotukset eivät ole juuri nyt ajankohtaisia ja sen vuoksi on tärkeää, että me aikuiset toimimme vastuullisesti ja suojaamme lapsia ottamalla itse rokotteen”, sanoo vt. johtajaylilääkäri Jari Petäjä 

Lisätietoja medialle: 

HUSin mediapalvelun yhteystiedot 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lasten infektiolääkäri Tea Nieminen, p. 050 428 7406, tea.nieminen@hus.fi
Vt. johtajaylilääkäri Jari Petäjä, jari.petaja@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme