Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Vanhempia kannustetaan mukaan koulujen johtokuntiin

Jaa

Kaupungin peruskouluissa ja lukioissa on meneillään ehdokkaiden asettaminen johtokuntiin. Johtokuntien uusi nelivuotiskausi pyörähtää käyntiin lokakuun alussa. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala haluaa osallistaa toimintansa kehittämiseen niin oppilaita kuin vanhempiakin.

Toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kannustaa vanhempia mukaan johtokuntatyöhön.
- Johtokunta on mainio areena vaikuttaa koulun toimintaan ja kehittämiseen. Johtokunta on myös hyvä näköalapaikka koulumaailmaan ja tulevaisuuteen.

Johtokunnilla on tärkeä tehtävä. Johtokunnat huolehtivat opetuksen ja kasvatuksen kehittämisestä ja tukemisesta sekä koulun ja kodin yhteistyön edistämisestä.

Johtokuntatyö on antoisaa ja mielenkiintoista

- Tässä on nyt vanhemmilla tuhannen taalan paikka osallistua ja vaikuttaa, kiteyttää johtokuntakonkari Minna Autere.

Minna Autere kertoo johtokuntatyön olevan todella antoisaa ja mielenkiintoista. Siinä pääsee edistämään kodin ja koulun yhteistyötä, pääsee näkemään koulun arkea ja sen haasteita ja voi vaikuttaa ja verkostoitua. Tutuiksi tulevat niin digitaalisuus kuin monet muutkin koulumaailman asiat. Johtokuntien jäsenille järjestetään myös koululutusta. 

Autere on ollut Malmin peruskoulun johtokunnassa huoltajien edustajana kaksi kautta eli kahdeksan vuotta. Lisäksi hän on ollut mukana koulun vanhempainyhdistyksessä. Nyt Autere ei enää asetu ehdolle, sillä nuorempikin lapsista on jo peruskoulun päättövaiheessa. 

- Johtokunnassa yhteistyö eri osapuolten kesken on sujunut hyvin, silloinkin kun on käsitelty haastavia asioita.

Johtokunnissa monipuolinen kokoonpano

Johtokunnassa on 7-10 jäsentä ja jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Enemmistö johtokuntien jäsenistä on huoltajia. Mukana on myös opettajia, koulun muun henkilökunnan edustajia ja opiskelijoita.  

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto valitsee uudet johtokunnan jäsenet 26. syyskuuta ja ruotsinkielinen jaosto 28. syyskuuta. 

Lisätietoja:
Perusopetusjohtaja Outi Salo, puh. 09 310 86774, outi.salo@hel.fi
Kehittämispalvelupäällikkö Marjo Kyllönen, puh. 09 310 86274, marjo.kyllonen@hel.fi
Lakimies Merja Aalto-Setälä, puh. 09 310 86350, merja.aalto-setala@hel.fiFöräldrarna uppmuntras att komma med i skolornas direktioner

Nomineringen av ledamöter till direktionerna pågår som bäst i stadens grundskolor och gymnasier. De nya direktionerna kommer att tillsättas för en fyraårsperiod med början den 1 oktober. Sektorn för fostran och utbildning vill delaktiggöra såväl elever och studerande som föräldrar i utvecklingen av sin verksamhet.

Sektorchefen Liisa Pohjolainen uppmuntrar föräldrarna att komma med i direktionsarbetet.
- Direktionen är en utmärkt arena när det gäller att påverka skolans verksamhet och utvecklingen av den. I direktionen har man också bra insyn i skolvärlden och framtiden.

Direktionerna har en viktig uppgift. Deras uppgift är att utveckla och stödja undervisningen och fostran och att främja samarbetet mellan skolan eller gymnasiet och hemmet.

Arbetet i direktionen ör givande och intressant

- Nu har föräldrarna tidernas chans att delta och påverka, sammanfattar direktionsveteranen Minna Autere.

Minna Autere säger att arbetet i direktionen är mycket givande och intressant. Man får möjlighet att förbättra samarbete mellan hemmet och skolan, man får se hur vardagen i skolan fungerar och se utmaningarna i den och man får möjlighet att påverka och nätverka. Man blir insatt i såväl digitalisering som många andra frågor i skolvärlden. Det ordnas också utbildning för direktionerna.

Minna Autere har suttit. två perioder, dvs. åtta år som representant för vårdnadshavarna i direktionen för Malmin peruskoulu. Hon har också varit aktiv i skolans föräldraförening. Nu ställer hon inte upp, eftersom också det yngre barnet är på väg ut ur skolan.
- Samarbetet inom direktionen har fungerat bra också då det har handlat om svåra ärenden.

Mångsidig sammansättning i direktionen

Direktionen har 7–10 ledamöter och varje ledamot har en personlig ersättare. Majoriteten av ledamöterna representerar vårdnadshavarna. Också lärarna, den övriga personalen och studerandena är representerade.

Det är sektionerna vid nämnden för fostran och utbildning som väljer de nya direktionerna, finska sektionen den 26 september och svenska sektionen den 28 september.

Närmare upplysningar:

Ann Holm-Dellringer, tfn 09 310 86221
ann.holm-dellringer@hel.fi

Niclas Grönholm, tfn 09 310 86225
niclas.gronholm@hel.fi

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä.
Toimialan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme