N2 Comms

Vanhempien onnellisuus rakentuu pienistä asioista, lapset nauttivat erityisistä hetkistä – esikouluikäisten suurtutkimus käynnistyi Kauniaisissa osin yllättävin tuloksin

Jaa

Älylaitteet ja pelaaminen ovat vahvasti läsnä esikoululaisten arjessa ja herättävät keskustelua perheissä. Ruutuaikaa tärkeämpää lapsille on kuitenkin yhdessä vietetyt hetket vanhempien kanssa. Tiedot ilmenevät kyselytutkimuksessa, joka tarkastelee puhelimen ja älylaitteiden vaikutuksia esikouluikäisiin ja heidän perheisiinsä Kauniaisissa.

Perheen yhteistä laatuaikaa pidetään arvossa. Joka neljäs esikouluikäisen lapsen vanhempi kuitenkin kokee, ettei perheen yhteistä aikaa ole viikkotasolla tarpeeksi. Tutkimuksen tehneen IROResearchin asiakkuusjohtaja Sylva Vahtera näkee vastauksissa ajan hengen.

”Älylaitteet ovat vahvasti läsnä perheiden arjessa ja niiden häiritsevä läsnäolo haittaa perheiden yhteistä tekemistä. Muiksi keskeisiksi syiksi vanhemmat mainitsivat työkiireet ja lasten harrastukset. Joka kolmas perhe vietti yhteistä aikaa viikossa 20 tuntia tai alle”, toteaa Vahtera.

Älylaitteiden ja pelaamisen sijaan lasten vastauksissa parhaina yhdessäolon hetkinä korostuivat kuitenkin erilaiset yksittäiset tapahtumat – vierailut huvipuistoihin, ulkomaanmatkat ja ravintolakokemukset vanhempien kanssa. Arkisemmista tilanteista lapset mainitsivat esimerkiksi leipomisen, halaamisen ja luontoretket.

Vanhemmat puolestaan näkivät laatuajan yhdessäolona perheen kanssa, rauhoittumisena arjen keskellä ja toisten huomioimisena. Perheen kanssa yhdessä vietettyyn aikaan kytkeytyi vahvasti myös vanhempien kokemus onnellisuudesta.

”Onnellisuus on pienissä asioissa. Pienten lasten äitinä harva asia menee täydellisesti tai suunnitelmien mukaan, ja arki on hyvin hektistä ja täynnä muuttujia. Onnellisuus on niissä hetkissä, kun ei tarvitse olla missään muualla eikä tarvitse miettiä edellistä tai seuraavaa hetkeä, ja kaikki on hyvin”, kuten eräs vastaajista totesi.

Kaksi kolmasosaa Kauniaisten esikouluikäisistä mukana tutkimuksessa 

Tutkimuksen yhtenä tavoitteena on selvittää mikä saisi lapset liikkumaan aktiivisemmin älylaitteiden ympäröimässä arjessa. Tutkimuksessa yhteistyökumppanina olevan GrIFK salibandyn valmentaja ja toiminnanjohtaja Juuso Laamanen näkee tutkimuksen positiivisena asiana kaupungille.

”Olemme ilahtuneita, että Kauniaisissa on lähdetty edistämään tutkimusta, jossa etsitään ratkaisuja yhteiskunnallisesti merkittävään haasteeseen eli liikkumattomuuteen. Meille on tärkeää alueen asukkaiden hyvinvointi ja yhteistyökumppanina tarjoamme maksutonta salibandytoimintaa tutkimukseen osallistuville perheille. Valmentajana on ilo nähdä, että tutkimus innostaa lapsia pois älylaitteilta ja liikkumaan aiempaa aktiivisemmin”, toteaa Laamanen.

Osana tutkimusta Kauniaisten esikouluikäiset saavat käyttöönsä Xplora-kellopuhelimet. Tutkimuksen sponsorina toimivan Xplora Mobile Oy:n toimitusjohtaja Timo Vaskio näkee Kauniaisten kaupungin edelläkävijänä.

”Idea Kauniaisten tutkimuksesta sai alkunsa Xploran keväällä tekemästä tutkimuksesta, joka tarkasteli suomalaisvanhempien havaintoja lasten älypuhelimen käytöstä. Kauniaisissa toteutettavalla tutkimuksella haluamme päästä vielä syvemmälle siihen, mitä perheet tarvitsevat ja miten teknologia voi toimia siinä mahdollistajana”, sanoo Vaskio.

IROResearch toteutti kyselyn marras-joulukuussa 2019. Kuusi kuukautta kestävän tutkimuksen ensimmäisen vaiheen kyselyn tulokset julkaistaan kokonaisuudessaan tammikuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sylva Vahtera, tutkimusjohtaja, IROResearch Oy, 0400 964 439
Timo Vaskio, maajohtaja, Xplora Mobile Oy, 040 517 0727

Kuvat

Lataa
Xplora 4
Xplora 4
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

N2 Comms
N2 Comms
Pursimiehenkatu 29–31 A
00150 Helsinki

http://www.n2.fi

N2 Comms on nopean ajattelun viestintätoimisto. Integroimme strategian, ideat ja käytännön toimenpiteet, koska kaikki, mitä organisaatio tekee, on viestintää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta N2 Comms

Vanhemmat etsivät keinoja rajoittaa omaa ja lastensa älylaitteiden käyttöä – Kauniaisten suurtutkimus kertoo perheiden riitelevän ruutuajasta23.1.2020 12:05:24 EETTiedote

Valtaosalla kuusivuotiaista ei ole omaa älypuhelinta, siitä huolimatta lasten ruutuaika aiheuttaa kiistoja perheissä. Vanhempia mietityttää myös oma puhelimen käyttö – joka toinen vanhempi kokee käyttävänsä älylaitteita liikaa ja kaksi kolmasosaa sanoo sen aiheuttavan konflikteja perheessä. Tulokset ilmenevät Kauniaisissa toteutettavan suurtutkimuksen ensimmäisen vaiheen kyselystä, joka tarkastelee älylaitteiden vaikutuksia esikouluikäisiin ja heidän perheisiinsä.

Citroën ja Peugeot tuovat Suomeen ensimmäiset kevytautot24.6.2019 13:54:59 EESTUutinen

Citroën ja Peugeot tuovat Suomen markkinoille valmiiksi esiasennetut kevytautot. Kaikki automallit ovat EuroNCAP-testattuja, turvatyynyillä, ABS-jarruilla ja ESP-ajovakaudenhallintajärjestelmällä varustettuja henkilöautoja, jotka on muutettu esiasennetulla nopeusrajoittimella kevytautoiksi. Nopeusrajoittimen voi poistaa, kun kuljettaja on täysi-ikäinen ja suorittanut ajokortin. ”Halusimme tuoda suomalaisille perheille turvallisen kevytauton, jolla perheen nuoret voivat huoletta kulkea harrastuksiin, jotka ovat yhä useammin kaukana kotipihasta. Annamme sadalle ensimmäiselle mykevytauto.fi -kampanjasivun kautta auton tilanneelle 350 euron arvosta henkilökohtaista ajo-opetusta Suomen Autokoululiiton jäsenautokouluissa koko Suomessa”, Auto-Bon Oy:n toimitusjohtaja Markus Vuolle sanoo. Lahjakorttia voi käyttää kevytautojen kuljettamiseen vaadittavan AM-kortin suorittamiseen tarvittavaan ajo-opetukseen. Kortin lisäksi kuljettajalta edellytetään vähintään 15 vuoden ikää. Kevytautot tulevat mo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme