Suomen Psykologiliitto

Vanhuudessakin tarvitaan psykologin tukea ja asiantuntemusta

Jaa

Ikäihmiset saavat huomattavan vähän psykologien palveluita, selviää Psykologiliiton kyselystä. Kuitenkin psykologien asiantuntemuksella olisi tärkeä rooli ikäihmisten hyvinvoinnin tukemisessa ja palveluiden suunnittelussa.

Psykologiliiton jäsenille tehdyn kyselyn mukaan ikääntyneet ovat psykologien työssä huomattavan pieni asiakasryhmä. Kyselyyn vastanneista vain 4 % työskenteli ikäihmisten parissa päivittäin, ja liki puolet (40 %) ei kohtaa työssään ikääntyneitä asiakkaita koskaan. Vinouma johtuu hoitojärjestelmästä, joka painottuu lapsiin, nuoriin ja työikäisiin.

Väestön ikääntyessä ja ikärakenteen muuttuessa tarvitaan tavoitteellisia toimia, joilla saadaan työuria pidemmiksi ja ikäihmisten toimintakykyä paremmaksi. 

– Suomessa pitäisi olla paljon enemmän vakiintuneita toimintatapoja, joilla voidaan parantaa iäkkäiden ihmisten mielenterveyttä, ennaltaehkäistä mielenterveyden häiriöitä ja ylipäätään turvata mielenterveyspalvelut myös eläkeiässä, sanoo Suomen Psykologiliiton geropsykologian ammatillisen työryhmän puheenjohtaja Sirkkaliisa Heimonen

Kyselyn tulokset antavat viitteitä siitä, että psykologien asiantuntijuutta ei hyödynnetä lainkaan riittävästi iäkkäiden terveyden ja toimintakyvyn tukemisessa. Psykologilla olisi paljon annettavaa tukitoimien suunnittelussa ja toteuttamisessa.

– Psykologeja kannattaisi aina ottaa mukaan työryhmään, kun suunnitellaan vaikkapa palvelu- ja hoitojärjestelmiä, ikäihmisten mielen hyvinvointia vahvistavia toimia, mielenterveyden häiriöitä kokevien iäkkäiden hoitoa tai omaisten tukemista. Psykologilla on erinomainen asiantuntemus myös vanhuspalveluissa työskentelevien ammattilaisten mielenterveysosaamiseen, työnohjaukseen ja työhyvinvoinnin vahvistamiseen, Heimonen muistuttaa.

Epätasa-arvoa ikäihmisten mielenterveyspalveluihin tuo myös se, että kuntoutuspsykoterapian Kela-korvattavuus loppuu 67 ikävuoteen.

– Tämä ei oikein tue nykykäsitystä senioreista, työurien pidentämisen vaateista eikä ikäihmisten mielenterveyshäiriöiden hoitamisen tuloksellisuudesta.

Kansallinen mielenterveysstrategia painottaa mielenterveyttä pääomana kaikissa elämänvaiheissa. Psykologiliitto vaatii, että jokaisella kansalaisella on tarvittaessa oikeus psykologin arvioon, tutkimukseen ja hoitoon. Tämä oikeus kuuluu yhdenvertaisesti myös iäkkäille ihmisille. 

Kysely tehtiin keväällä 2021 ja siihen vastasi 432 psykologia eri puolilta Suomea. Psykologi-nimikkeellä toimi yli puolet, ja lisäksi vastaajien joukossa oli psykoterapeutteja ja neuropsykologeja. Yli puolet vastaajista työskenteli kuntatyönantajalla.

Suomen Psykologiliiton geropsykologian ammatillinen työryhmä juhlii 20-vuotista toimintaansa perjantaina 26.11.2021 järjestämällä valtakunnallisen webinaarin Ikäihmisten mielenterveys ja mielen hyvinvointi ikääntyvässä Suomessa.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Psykologiliitto
Bulevardi 30 B 3
00120 Helsinki

09 6122 9122http://www.psyli.fi

Suomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto

Suomen Psykologiliitto kehysriiheen kokoontuvalle hallitukselle: mielenterveyden peruspalvelut kuntoon5.4.2022 08:44:57 EEST | Tiedote

Hallitus kokoontuu 5.–6.4.2022 niin sanottuun kehysriiheen, jossa sovitaan tulevien vuosien rahankäytön isoista linjoista. Suomen Psykologiliitto ry korostaa, että nyt on viimein panostettava mielenterveyspalveluihin perustasolla. Ilman riittäviä matalan kynnyksen palveluja lähellä ihmisten arkea ei saada purettua erikoistason palveluihin nyt kohdistuvaa kestämätöntä painetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme