Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Vankilat kantavat kortensa yhteiseen luomupuurokekoon 6.9.

Jaa

Rikosseuraamuslaitos osallistuu Luomupuuron maailmanennätys -tempaukseen tarjoamalla 6. syyskuuta kaikissa Suomen vankiloissa luomupuuroa sekä vangeille että henkilökunnalle. Vankiloiden maatiloilla luomuviljelyä on harjoitettu yli 20 vuotta, ja kaikki tiloilla tuotettu vilja on luomua.

Luomupuuro vankiloissa voidaan nauttia joko aamupalana tai vaikkapa jälkiruokana. Vankiloiden ruokatarjottimella puuro on tuttu näky, sitä tarjotaan yleensä viitenä päivänä viikossa. Puuro voi olla joko perinteistä kaura-, ohra-, ruishiutale-, vehnähiutale-, manna-, riisi- tai ruispuolukkapuuroa tai neljän viljan puuroa. Vankiloissa noudatetaan yhtenäistä ruokalistaa, mutta tempauspäivänä vankiloiden keittiöt voivat valmistaa omanlaisensa luomupuurovaihtoehdon.

Rikosseuraamuslaitoksen erikoissuunnittelija Tatja Kivimäki kertoo, että vankiloiden ruokahuollossa suositaan ympäristöystävällisiä valintoja, kuten luomua. Kaikki vankiloissa harjoitettava viljely on luomua.

”Yksi 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden teemoista on Syödään yhdessä. Luomupuurotempaus on hyvä tilaisuus välittää laajemminkin tietoa ruokahuollostamme. Puuro on terveellistä ja edullista, se sopii jokaiseen päivään ja on hieno tapa juhlistaa Suomea”, Kivimäki toteaa.

Luomulla on Huittisissa yli 20 vuoden perinne

Huittisten vankilan maatilalla on viljelty luomua heti EU:hun liittymisestä eli vuodesta 1995 alkaen, ja tilan karjatalouskin on luomutuotannossa. Tilan koko on 209 hehtaaria, josta viljan osuus on 90 hehtaaria. Tilanhoitaja Elina Kampparin mukaan Huittisten vankilan maatila on suurmaatila Suomen mittakaavassa, ja suurimpia vankiloiden maatiloista. Maatilojen keskipinta-ala Suomessa on noin 50 hehtaaria. 

”Viljelyssä meillä ei ole välimuotoa, on joko luomua tai ei ole luomua. Viljelemme ohraa, kauraa, kevätruista ja ruokahernettä ja tuotamme nurmirehua. Nurmesta kaikki menee lehmien ja vasikoitten rehuksi. Pääosa tilan viljantuotannosta menee lähialueiden muille luomutiloille rehuviljaksi ja osa leipäviljasta keskusliikkeille. Luomutuotanto onnistuu Huittisten vankilassa hyvin, koska maa voidaan lannoittaa tilan karjan lannalla. Viljelykierto on järkevää”, kertoo Kamppari.

Hitiksi noussut nyhtökaura tunnetaan Huittisissakin, jossa viljellään nyhtökauran valmistuksessa käytettävää Peppi-kauraa.

Kaikki tilalla työskentelevät vangit perehdytetään maataloustöihin, kuten traktorin ajoon ja eläinten hoitoon.

”Luomuviljelyn periaatteiden noudattaminen on meillä perusasia”, kiteyttää Kamppari.

Vankiloista kirjataan tempaukseen noin 3500luomupuuroannosta

Vankiloissa on kirjoilla noin 2700 vankia ja henkilökuntaa laitoksissa yli 2000, joista suuri osa tekee vuorotyötä. Tempauksen järjestänyt Pro Luomu ry arvioi, että luomupuurotempaukseen kirjataan yli 400 000 annosta. Tämän perusteella arvioiden noin joka 110:s luomupuuroannos nautitaan vankiloissa.

Lisätietoja:

Erikoissuunnittelija Tatja Kivimäki, p. 050 516 1004, tatja.kivimaki@om.fi 
Työnjohtaja Jari Mäkinen, p. 050 516 1008, jari.j.makinen@om.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.Rikosseuraamuslaitos - Rikosseuraamuslaitos
Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Exit hjälper fångar bryta sig ur organiserad brottslighet21.11.2017 14:12Tiedote

Många fångar som är medlemmar i någon brottsorganisation hoppas på hjälp med att lämna organisationen. Det är få som vågar ta beslutet utan andras hjälp. Brottspåföljdsmyndigheten bistår dessa fångar genom verksamhet som sker inom projektet Exit. Syftet är att sänka tröskeln och kostnaden för utträde ur den kriminella organisationen. Avhoppare ställs inga frågor om deras tidigare brottlighet eller verksamhet inom organisationen.

84 fångar i Finland inblandade i våldsam extremism och radikalisering8.9.2017 10:11Tiedote

I fängelserna i Finland har iakttagelser om våldsam extremism och radikalisering gjorts om 84 fångar. 45 av dem är fortfarande intagna och 39 har antingen frigivits eller utvisats från landet. Lakttagelserna är av varierande grad när det kommer till grad och natur. Enligt myndigheterna inom brottspåföljdssektorn är en del av observationerna allvarliga till sin natur. Uppgifterna framgår av en delrapport för ett projekt som går ut på att identifiera våldsam extremism och radikalisering. Projektet genomförs av Södra Finlands brottspåföljdsregion.

Suomen vankiloissa on tehty 84 henkilöhavaintoa väkivaltaiseen ekstremismiin ja radikalisoitumiseen liittyen8.9.2017 09:58Tiedote

Suomen vankiloissa on tehty väkivaltaiseen ekstremismiin ja radikalisoitumiseen liittyvä havainto 84 henkilön osalta. Näistä 45 on edelleen vankilassa ja 39 henkilöä on vapautettu tai poistettu maasta. Havainnot ovat eriasteisia ja -laatuisia. Osa havainnoista on rikosseuraamusalalla toimivien viranomaisten mukaan vakavia. Nämä tiedot selviävät Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen väkivaltaisen ekstremismin ja radikalisoitumisen tunnistamisprojektin väliraportista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme