Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Vankilateatteri vahvistaa vapaudessa tarvittavia taitoja

Jaa

Suomalaista vankilateatteria ja sen vaikutuksia kartoittaneessa tutkimuksessa saatiin näyttöä siitä, että Suomen ainoan vankilateatteriin keskittyneen toimijan – Taittuu ry:n – projektit ovat tarjonneet vangeille oppimisen ja yhteisöllisyyden kokemuksia sekä vahvistaneet vapaudessa tarvittavia taitoja. Tutkimuksen toteutti Rikosseuraamuslaitoksen tutkimus- ja kehittämismäärärahalla Laura Menard yhteistyössä Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian oppiaineen kanssa.

Taittuu ry:n vankilateatteriprojekteissa vangit käsikirjoittavat ja esittävät näytelmän ammattiteatterissa aidolle yleisölle. Apunaan heillä on ammattilaisohjaaja ja tuotantotiimi. Yhteisöllisyyden ja luottamuksen kokemukset olivat kannustaneet ja velvoittaneet osallistujia esityksen valmistamisen eri vaiheissa ja mahdollistaneet onnistumisen kokemuksen. Vankilateatteriin osallistuneiden haastateltavien yleisimmin mainitsemia kuntoutusvaikutuksia olivat itsetunnon koheneminen, avoimuuden lisääntyminen ja kasvanut luottamus muita kohtaan. Osa haastatelluista koki vankilateatteriprojektiin osallistumisen auttaneen suuntaamaan ajatukset tulevaisuuteen. Fyysisenä toimintamuotona vankilateatteri oli tarjonnut uusia tapoja oppimiseen ja itseilmaisuun sellaisillekin osallistujille, jotka eivät olleet kokeneet hyötyneensä perinteisemmistä kuntoutusohjelmista. 

Tutkimuksessa kartoitettiin myös vankilateatterin saamaa vastaanottoa henkilökunnan keskuudessa haastattelemalla projekteihin osallistuvien vankiloiden vartijoita ja rikosseuraamusesimiehiä. Vankilan henkilökunnan kokemukset vankilateatterista olivat pääosin myönteisiä, joskin joiltain osin ne jakautuivat vahvasti. Vankien kohonnut itseluottamus ja joidenkin vartijoiden kokema vangin ja vartijan välisen raja-aidan hälveneminen saivat henkilökunnan jäsenten haastatteluissa erilaisia merkityksiä riippuen haastateltavan ammatillisesta identiteetistä. Siinä missä yhdet asemoivat itsensä ennen kaikkea järjestyksen ylläpitäjiksi, korostui toisilla kuntoutusmyönteisen mahdollistajan rooli. Vankilan työkulttuuriin vankilateatteriprojekteilla ei katsottu olleen vaikutusta.

Tutkimushaastattelujen piiriin saatiin noin 75 prosenttia kaikista Taittuu ry:n vankilateatteriprojekteihin osallistuneista henkilöistä. Aineistoa täydennettiin uusintarikollisuutta mittaavilla rekisteriaineistoilla. Rekisteriaineistoista kävi ilmi, että uusintarikollisuus oli yleisempää verrokkiryhmässä kuin osallistujaryhmässä, mutta ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä. Erilaiset verrokkiryhmän koostamiseen liittyneet vaikeudet sekä vankilateatterin yhteydessä vahvoiksi oletetut motivaatio- ja valikoitumistekijät heikentävät edelleen rekisteriaineistosta saatujen tulosten luotettavuutta.

Taittuu ry:n vankilateatterityön metodologian ja haastatteluaineistojen analyysin lisäksi Menardin tutkimus liittää suomalaisen vankilateatterityön kansainväliseen ja historialliseen kehykseen sekä tarjoaa näkymiä taiteen vaikuttavuuden tutkimuksen, desistanssin ja kokemuksellisen oppimisen teemoihin. Lähestymistapa on paitsi poikkitieteellinen ja ilmaisultaan selkeä, myös laajasta tutkimus- ja lähdeaineistosta ammentava katsaus rikosseuraamusalan ja soveltavan taiteen kohtaamiseen.

Tutkimus julkistetaan Taittuu ry:n 10-vuotisjuhlan yhteydessä. Vankilateatteria tuottavan Taittuu ry:n 10-vuotisjuhlavuoden viimeinen esitys − Pyhäselän vankilan miesten esitys − nähdään Joensuun Pakkahuoneella 6.−8.9.2018.

Menard, Laura (2018): Vankilateatterin vaikutukset ja vaikuttavuus. Taittuu ry:n esteettis-eettinen työtapa vankien kuntoutuksessa. Rikosseuraamuslaitoksen julkaisuja 2/2018. Luettavissa Rikosseuraamuslaitoksen verkkosivuilla.

Lisätietoja: Laura Menard, p. 044 3811 200, laura.menard@kukukukustannus.com 
erityisasiantuntija Kati Sunimento, p. 029 56 88420, kati.sunimento@om.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Fängelsepersonalen har ledningens stöd och tydliga modeller för hur man hanterar säkerhetsrelaterade ärenden13.5.2019 15:45:59 EESTTiedote

Våld mot personal i fängelser är relativt sällan förekommande. Förra året inträffade 7 fall av våld mot personal i fängelserna. Upplevt hot om våld rapporterades av personalen vid 21 tillfällen. Antalet fall minskade med nästan 10 jämfört med året innan, och under de senaste åren har det handlat sammantaget om 30 till 50 fall av våld och hot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme