Vankisijoittelun riskit

Jaa

Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on rangaistusta suorittavien valmentaminen rikoksettomaan elämään. Osana tätä on hallittu vapauttaminen mihin pyritään lisäämällä avolaitosten ja yhdyskuntaseuraamusten käyttöä. Tavoite on sinänsä perusteltu ja vankeuslain tavoitteiden mukainen.

Vankilavirkailijain Liiton edustajiston kokous arvostelee kuitenkin sitä, että tulostavoitteet ja säästösyyt näyttävät painottuvan tavoitteen asettelussa enemmän kuin on perusteltua. Tavoitteiden toteuttamiseksi vankisijoittelua tehdään turvallisuuden kustannuksella suljetuista vankiloista avovankiloihin. Selkeistä sääntörikkomuksista huolimatta kynnys avolaitosvangin palauttamiseksi suljettuun vankilaan on korkea. Vuonna 2016 palautettiin 580 vankia avovankiloissa suljettuihin vankiloihin, mikä tarkoittaa sitä, että neljäsosa sijoitetuista vangeista palautettiin. Tämä aiheuttaa valtavan ylimääräisen työmäärän vankikuljetuksissa ja vankien lähettämisessä tai vastaanottamisessa kaikkine tarkastustoimenpiteineen.

Avolaitoksiin sijoittamisen riskit kulminoituivat Ylitornion tapauksessa toukokuussa, jolloin avolaitoksesta luvatta poistunut vanki surmasi sivullisen henkilön. Heinäkuussa luvatta poistunut vanki vahingoitti kahta poliisia. Nämä tapahtumat eivät ole kuitenkaan herättäneet kritiikkiä sijoituksia kohtaan tai muuttaneet sijoitusten linjauksia. VVL vaatii, että sijoitusten turvallisuusperusteista tarkastelua painotetaan aiempaa enemmän eikä suuremman riskitason omaavia vankeja sijoiteta nykyisessä määrin avolaitoksiin. Myöskään valvottuun koevapauteen ja valvontarangaistukseen ei tule sijoittaa suuremman riskitason vankeja, koska nämä seuraamukset toteutetaan normaalissa elinympäristössä. Asialla on merkitystä sekä henkilöstön että yhteiskunnan turvallisuudelle. Viranomaisten työtä lisäävät myös avolaitoksista luvatta poistuneet ja vankiloista lomilta palaamatta jääneet vangit jotka osaltaan vaikuttavat yhteiskunnan turvattomuuteen.

Vankisijoittelun osalta haluamme kiinnittää huomiota myös Oulun ja Pelson vankiloita koskeviin tuleviin linjauksiin. Nähdäksemme vankiloiden rakentaminen erillisinä laitoksina palvelee parhaiten turvallista ja järkevää vankisijoittelua. Samalla tämä mahdollistanee rakentamisen nopeammalla aikataululla kuin vaihtoehtona olevan Pohjois-Suomen vankilan rakentaminen. Oulun vankilan suunnittelussa tulee kuitenkin huomioida entistä tiiviimpi ja joustava yhteistyö poliisin sekä tuomioistuinten kanssa.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja, pääluottamusmies Jari Tuomela, Vankilavirkailijain Liitto VVL r.y. 050 3583009, www.vankilavirkailija.fi

Vankilavirkailijain Liitto on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton yhteisöjäsenliitto. VVL:n kuuluu n. 1450 Rikosseuraamuslaitoksen palveluksessa työskentelevää virkamiestä.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Vankilavirkailijain Liitto on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton yhteisöjäsenliitto. VVL:n kuuluu n. 1450 Rikosseuraamuslaitoksen palveluksessa työskentelevää virkamiestä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Uuden varhaiskasvatuslain valmistelu pitää keskeyttää, onko jopa 8 000 työpaikkaa vaarassa?16.3.2018 10:52Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön pitää keskeyttää uuden varhaiskasvatuslain valmistelu, JHL vaatii. Laki pitää valmistella uudestaan, koska se perustuu virheellisiin laskelmiin, esimerkiksi varhaiskasvatuksessa tehtävän työn määrä on laskettu täysin alakanttiin. Pahimmillaan uudistus johtaa siihen, että tuhannet alan ammattilaiset menettävät pätevyyden työhönsä.

Avtalsparterna godkände förlikningsförslaget för privata socialservicebranschen, strejker återkallas5.3.2018 17:13Tiedote

JHL och de övriga personalorganisationerna för privata socialservicebranschen har godkänt riksförlikningsmannens förlikningsförslag. Även arbetsgivarnas representant Välfärdsbranschernas förbund har godkänt förslaget. Detta löser arbetstvisten inom branschen, varvid även övertidsförbudet, förbudet att byta arbetspass och de planerade strejkerna återkallas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme