Suomen ympäristökeskus

Vapaa-ajan asumiseen, matkailuun ja ikääntyvän väestön hoivaan liittyvä monipaikkaisuus kasvussa Pohjois-Karjalassa

Jaa
Itä-Suomen yliopisto ja Suomen ympäristökeskus SYKE tiedottavat: Uuden selvityksen mukaan monipaikkaisuus on vahvistuva ilmiö Pohjois-Karjalassa. Tämä on tärkeä tunnistaa ja huomioida maakunnan, kuntien, hyvinvointialueen ja paikallisten yhdistysten strategioissa ja toimintasuunnitelmissa.
Mies työntää pyörätuolia hiekkatiellä.
Mies työntää pyörätuolia hiekkatiellä.

Selvityksen mukaan erityisesti vapaa-ajan asumiseen ja matkailuun liittyvä monipaikkaisuus lisää merkittävästi maakunnassa aikaansa viettävien määrää. Sen sijaan työhön liittyvän monipaikkaisuuden merkitys alueen väestön kausivaihteluun on vähäisempi. Kasvava ilmiö on alueella asuvan ikääntyvän väestön hoivaan liittyvä monipaikkaisuus, kun kauempana asuvat omaiset vierailevat hoitamassa ja auttamassa läheisiään.

Monipaikkaisuus on osa miljoonien suomalaisten elämää niin kaupungeissa kuin maaseudulla. Yhden asuinpaikan sijaan ihmiset viettävät yhä useammin arkea ja vapaa-aikaa useissa eri paikoissa sekä liikkuen näiden paikkojen välillä. Monipaikkaisuuteen ovat syinä muun muassa työssäkäynti tai opiskelu, vapaa-ajan vietto, avioeron jälkeinen vuoroasuminen tai omaisten hoito. Monipaikkaisuus synnyttää vuorovaikutusta eri seutujen ja maakuntien sekä maaseudun ja kaupunkien välille ja sillä on vaikutuksia niin alueiden elinvoimaan, palveluiden käyttöön ja tarpeeseen kuin paikallisyhteisöjen toimintaan sekä ympäristöön.

Vapaa-ajan asuntojen käyttöaste ja kiinnostus etätyöhön ovat kasvussa

Osana selvitystä toteutettiin maakunnan ulkopuolella vakituisesti asuville vapaa-ajan asunnon omistajille kyselytutkimus, johon saatiin liki 600 vastausta. Tulosten perusteella Pohjois-Karjalassa sijaitsevaa vapaa-ajan asuntoa käytettiin keskimäärin 85 päivää vuodessa ja käyttöaste on lisääntynyt viime vuosina.

– Vapaa-ajan asunnoilta käsin tehdään paljon etätöitä ja kiinnostus etätyömahdollisuuksiin on kasvussa, kertoo tutkija Pasi Saukkonen Itä-Suomen yliopistosta.

Yli neljännes työikäisistä vastaajista on kiinnostunut myös koko- tai osa-aikaisista työmahdollisuuksista Pohjois-Karjalassa. Kiinnostuneiden joukossa on hyvin erilaisissa ammateissa työskenteleviä, kuten sote-alan työtekijöitä ja opettajia.

Ulkomaakuntalaiset vapaa-ajan asukkaat ovat kiinnostuneita seuraamaan mökkikuntansa asioita ja osallistumaan eri tavoin kylän ja kunnan toimintaan. Joka kymmenes kuuluu jo nyt johonkin alueen yhdistykseen ja lähes saman verran on heitä, jotka olisivat kiinnostuneita mökkikuntansa yhdistystoiminnasta. Lähes joka neljäs vastaaja myös kertoo, että vapaa-ajan asunnolla vietettyyn aikaan liittyy nyt tai tulevaisuudessa alueella asuvan lähiomaisen hoivaa tai avunantoa.

Monipaikkaisten asukkaiden osaaminen luo uusia mahdollisuuksia kuntien kehittämiseen

Selvitykseen on koottu kattavasti toimenpide-esityksiä monipaikkaisuuden huomioimiseksi maakunnan ja kuntien kehittämisessä. 

– Monipaikkaisilla asukkailla on monenlaista osaamista ja tämän osaamisen integroiminen osaksi paikallisia verkostoja ja toimintaa voi luoda uudenlaisia mahdollisuuksia niin kuntien kuin paikallisten yhdistysten kehittämiseen, tutkija Mari Kattilakoski Itä-Suomen yliopistosta kiteyttää. 

Monipaikkaisten asukkaiden osallisuuden tukemisen ohella selvitys suosittaa, että jatkossa alueella selvitettäisiin tarkemmin muun muassa monipaikkaisten työvoimapotentiaalia sekä monipaikkaisen hoivan laajuutta ja tähän liittyviä kehittämistarpeita.

Selvitys toteutettiin Monipaikkainen Pohjois-Karjala -hankkeessa, joka on rahoitettu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta/Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Uusi työkalu maakunnille ja kunnille monipaikkaisuuden seurantaan

Suomen ympäristökeskuksessa (SYKE) on kehitetty avoin verkkotyökalu maakunnille ja kunnille monipaikkaisuuden seurantaan ja kestävään kehittämiseen.

– Monipaikkaisuutta koskeva tieto on hyvin hajanaista, sillä perinteiset tilastot ja rekisterit olettavat ihmisten elämän rakentuvan vain yhden rekisteröidyn asuinpaikan ympärille, toteaa tutkija Kati Pitkänen Suomen ympäristökeskuksesta.

Uusi työkalu kokoaa yhteen tietoa erilaisista monipaikkaisuuden muodoista ja määristä kunta- ja maakuntatasolla. Työkalun kautta on mahdollista tarkastella myös Telian mobiiliverkkoaineistoon perustuvaa väestön yöpymiseen johtavaa liikkumista eri alueilla sekä mallinnuksiin pohjautuvia arvioita erilaisten monipaikkaisuuden muotojen vaikutuksista väestön vuotuiseen ajankäyttöön.

Työkalu on kehitetty osana Elinvoimainen ja kestävä monipaikkainen Suomi sekä Monipaikkainen Pohjois-Karjala -hankkeita, joita ovat rahoittaneet Valtioneuvoston kanslia sekä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma/Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Linkit

Selvitys: Monipaikkainen Pohjois-Karjala: monipaikkaisen työn, kansalaistoiminnan ja hoivan muodot ja kehittämistarpeet

Työkalu: Monipaikkainen Suomi – alueellista tietoa monipaikkaisuuden eri muodoista (SYKE 2022)

Lisätietoja

Mari Kattilakoski, tutkijatohtori, Karjalan tutkimuslaitos,
etunimi.sukunimiat)uef.fi, +358 50 449 4896

Pasi Saukkonen, projektitutkija, Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia,
etunimi.sukunimi(at)uef.fi, +358 50 464 2534

Kati Pitkänen, erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus SYKE,
etunimi.sukunimiat)syke.fi, +358 295 251 101

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Mies työntää pyörätuolia hiekkatiellä.
Mies työntää pyörätuolia hiekkatiellä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (SYKE) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. SYKE on tutkimuslaitos, jossa työskentelee 650 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Veden kautta voidaan edistää rauhaa – Maailman vesipäivän teemana ajankohtaisesti vesi ja rauha22.3.2024 09:04:21 EET | Tiedote

Suomen ympäristökeskus, Suomen Vesiyhdistys ja ulkoministeriö tiedottavat: YK:n Maailman vesipäivän teema on tänä vuonna erityisen ajankohtainen – vesi ja rauha. Vaikka vesivarojen niukkeneminen ja vesipula voi johtaa kiistoihin ja jopa konflikteihin, vesi on myös yhteistyön mahdollistaja. Suomen Vesiyhdistys yhdessä ulkoministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen vesidiplomatian yhteishankkeen kanssa järjestävät Maailman vesipäivänä seminaarin päivän teemasta. Tieteiden talolla puhumassa ovat mm. ulkoministeri Elina Valtonen ja Ukrainan sodan ympäristövaikutuksia arvioivaa työryhmää johtava Margot Wallström.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye