Säteilyturvakeskus (STUK)

Vapaaehtoiseen säteilymittausjoukkueeseen haetaan lisää koulutettavia

Jaa

Syys- ja lokakuussa 2018 järjestettävään säteilymittausjoukkueen koulutukseen ehtii vielä ilmoittautua mukaan. Joukkueen tehtävä on vahvistaa toimintavalmiutta tilanteessa, jossa tarvitaan paljon säteilymittauksia turvallisuuden varmistamiseksi sekä viranomaisten päätösten tueksi.

Säteilyturvakeskus (STUK), Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) ja Huoltovarmuuskeskus (HVK) aloittivat vuonna 2017 hankkeen, jossa rekrytoidaan, koulutetaan ja varustetaan vapaaehtoisista koostuva säteilymittausjoukkue. Keväällä 2018 järjestettiin pilottikurssi, josta saatua kokemusta hyödynnetään nyt syksyllä alkavassa peruskoulutuksessa. Syksyn kurssi pidetään Tuusulassa 28.-30.9. ja 26.-28.10.

”Pilottikurssin osallistujat olivat erittäin motivoituneita, ja osallistujapalaute oli hyvää. Sekä asiantuntijaluennot että käytännön harjoittelu koettiin mielenkiintoiseksi. Osa pilottikurssin osallistujista toimii syksyn kurssilla kouluttajina”, kertoo pilottikurssin johtaja, ylitarkastaja Petri Smolander STUKista.

Peruskoulutus toteutetaan avoimena MPK:n varautumis- ja turvallisuuskoulutuksena toiminnasta kiinnostuneille. Kurssille otetaan noin 30 osallistujaa. Tällä hetkellä kurssilla on vielä tilaa. Ilmoittautuminen tapahtuu MPK:n koulutuskalenterin kautta.

”Kyse ei ole pelkästään kiinnostaville kursseille osallistumisesta. Sitoutumiskykyä ja -halua odotetaan useamman vuoden ajaksi. Täydennyskoulutusta ja harjoituksia järjestetään vuosittain”, sanoo hankkeen koordinaattori, toimistopäällikkö Jukka Sovijärvi.

Osallistujista muodostetaan vapaaehtoispohjalta toimiva joukkue, jolla on osaaminen säteilymittauksiin ja joka voi toimia viranomaisten tukena säteilymittaustehtävissä. Säteilymittausjoukkueelle hankitaan monipuolinen ja moderni mittauskalusto.

Säteilymittausjoukkueen tehtävät soveltuvat erityisen hyvin esimerkiksi suojelualan koulutuksen saaneille reserviläisille sekä muille säteilysuojelun, säteilyn mittaamisen, radiokemian tai suojavarusteiden parissa kokemusta saaneille. Aikaisempi kokemus ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Tehtäviin harjaannutaan opiskelun ja harjoittelun kautta.

Säteilyvaaratilanteessa STUK ylläpitää säteilytilannekuvaa ja antaa toimivaltaisille viranomaisille suosituksia väestön suojelutoimiksi. Suositukset perustuvat muun muassa ympäristön säteilymittauksiin, joita voivat viranomaisten tukena ja alaisuudessa tehdä tulevaisuudessa myös tehtäviin koulutetut vapaaehtoiset.

Yhteiskunnan toimintaedellytykset on turvattava myös säteilyvaaratilanteessa

Vakavan säteilyvaaratilanteen todennäköisyys Suomessa on pieni, mutta koska onnettomuuden vaikutukset saattaisivat laaja-alaisina ja pitkäkestoisina koskettaa koko yhteiskuntaa, on niihin varauduttava. Vaaratilanteen voisi aiheuttaa esimerkiksi onnettomuus ydinlaitoksella Suomessa tai lähialueella, tai se voi olla seurausta lainvastaisesta teosta.

Säteilyturvakeskuksen strateginen tavoite on, että yhteiskunnan toimintaedellytykset on turvattavana kaikissa mahdollisissa säteilyvaaratilanteissa. Yhteiskunnan varautumista erilaisiin säteilyonnettomuuksiin sekä häiriönsietokykyä onnettomuustilanteissa kehitetään yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Syksyllä 2017 julkaistussa Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa säteilyvaaratilanteiden estäminen ja niihin varautuminen on yksi sisäisen turvallisuuden strateginen tehtävä.

Lisätietoja:
Toimistopäällikkö Jukka Sovijärvi, puh. (09) 759 88 519
Ylitarkastaja Petri Smolander, puh. (09) 759 88 449
Mediapalvelu 010 850 4761

Lisätietoa MPK:n verkkosivuilla

STUKin strategia 2018–2022

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 


Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Kolme radioaktiivista amerikium-lähdettä sulatukseen Torniossa lyhyen ajan sisällä16.10.2018 08:30Tiedote

Outokummun Tornion terästehtaalla on heinä-syyskuussa sattunut kolme tapausta, joissa radioaktiivinen amerikium-lähde on joutunut sulatukseen kierrätysmetallin joukossa. Viimeisin, neljäs tapaus, sattui perjantaina 12. lokakuuta, mutta tällöin säteilylähde havaittiin ennen sulatusta. Tehtaan oma säteilyvalvonta ja oikeat suojelutoimet ovat estäneet radioaktiivisten aineiden leviämisen tehdastilojen ulkopuolelle. Tehtaan työntekijät eivät ole altistuneet säteilylle, mutta ovat joutuneet käyttämään hengityssuojaimia.

Grilla inte din hud på festivalerna!29.6.2018 15:54Uutinen

På sommaren fylls Finland av festivaler och andra uteevenemang. Förutom musiken, det glada sällskapet och den goda stämningen kan festivalbesökare utsättas för en stor mängd av solens UV-strålning. Återkommande solbränna på huden ökar risken för hudcancer. Därför vill Strålsäkerhetscentralen påminna alla festivalbesökare om ett omsorgsfullt skydd av huden mot UV-strålning. ”Skugga, skjorta och solkräm” är en enkel kom ihåg -lista för skydd av huden. Listan hjälper dig att njuta av sommarens evenemang utan oro för solbränna! Festivalbesökarens UV kom ihåg -lista: Ta en siesta Undvikande av solgasset under timmarna mitt på dagen minskar exponeringen för UV-strålning effektivt. Sök skydd i skuggan UV-strålningen är hälften så stark i skuggan som i solen. På med skjortan En täckande och färggrann klädsel ger det bästa UV-skyddet. Med en hatt skyddar du ansikte, hals och öron. Håll igång Om man rör på sig utsätts man för mindre UV-strålning än om man ligger stilla, och strålningen fördelas

Älä grillaa ihoasi festareilla!28.6.2018 09:39Uutinen

Kesällä Suomi täyttyy festivaaleista ja muista tapahtumista. Musiikin, iloisen seuran ja hyvän fiiliksen lisäksi festarikävijät saattavat ulkoilmatapahtumissa altistua suurelle määrälle auringon UV-säteilyä. Toistuva ihon palaminen auringossa lisää ihosyövän riskiä, joten Säteilyturvakeskus haluaa muistuttaa kaikkia festarikävijöitä huolellisesta ihon UV-suojauksesta. ”Varjo, vaatteet ja voide” on helppo muistilista ihon suojaamiseen ja auttaa nauttimaan kesän tapahtumista ilman huolta ihon palamisesta!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme