Suomen Yrittäjät

Vappublogi: Tarvitaan reilumpi työttömyysturva

Jaa
Yksi tärkeä hallitusneuvotteluissa linjattava asia on työttömyysturvan uudistaminen. On selvää, että järjestelmää pitää uudistaa, kirjoittaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vappublogissaan.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna ERjonsalo
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna ERjonsalo

Tarvitsemme työttömyysturvan, joka on nykyistä reilumpi ja kannustavampi sekä nykyajan työelämän tarpeet paremmin huomioiva. Tarvitaan ainakin kolme muutosta.

Yleinen ansioturva kuuluu kaikille

Ensiksi tarvitsemme yleisen ansioturvan. Tällä hetkellä jokainen työelämässä oleva rahoittaa työttömyysvakuutusmaksuilla ansioturvaa, mutta sitä saavat vain kassojen jäsenet. Ilman ansioturvaa jäävät ovat yleensä hauraimmassa työmarkkina-asemassa olevia, kuten nuoria ja maahan muuttaneita.

Tämä on epäreilua. Jokaisen ansioturvaa rahoittavan pitäisi päästä sen piiriin. Yleinen ansioturva toisi ansiosidonnaisen muutosturvan riippumatta siitä, onko työttömyyskassan jäsen vai ei.

Nykyjärjestelmä on rakennettu suosimaan järjestäytymistä. Moni yhä luulee tutkimusten mukaan, että ammattiliiton jäsenyys on ansioturvan edellytys, vaikka näin ei ole ollut vuosikausiin. Väärinkäsitystä ei kuitenkaan haluta korjata, koska sen pelätään vähentävän järjestäytymistä.

Yleinen ansioturva olisi uudelta hallitukselta tärkeä oikeudenmukaisuusteko.

Lyhyempi ansioturva tukisi hyvinvointia

Toiseksi tarvitaan nykyistä lyhyempi ja vahvemmin porrastettu ansioturva, jotta järjestelmä kannustaisi nykyistä nopeammin takaisin työelämään.

Ansioturvalla olevat ovat työmarkkinoiden näkökulmasta parasta potentiaalia. Heillä on tuoretta työkokemusta. Siksi heidät on hyvä saada nopeasti takaisin työelämään. Tutkimukset osoittavat kiistatta, että työllistyminen vauhdittuu, kun ansioturvan loppu lähenee.

Tämäkin olisi oikeudenmukaisuusteko. Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus edellyttää sitä, että mahdollisimman moni on työelämässä. Muuten meillä ei ole resursseja rahoittaa nykyisiä palveluita eikä varmistaa, että kaikki apua tarvitsevat myös sitä saavat.

Lyhyempi työttömyysturva myös palvelisi yritysten kasvua. Tällä hetkellä työvoimapula on monen yrityksen kasvun este, vähintään hidaste. Kun ihmisiä saadaan nopeammin ansioturvalta työelämään takaisin, se auttaa yritysten kasvua.

Yhdistelmävakuutus vahvistaisi turvaa

Kolmanneksi tarvitaan yhdistelmävakuutus, jolloin työttömyysturvaa voisi kerryttää yhtä aikaa sekä yrittäjä- että palkansaajatyöstä.

Muutos tarvitaan, koska yhä useampi on välillä yrittäjä ja välillä palkansaaja, ja moni on niitä myös yhtä aikaa. Tämä on osa työelämän muutosta. Työttömyysturva on ainut sosiaaliturvan laji, jossa tätä ei huomioida.

Näillä muutoksilla tuettaisiin kasvua sekä vahvistettaisiin oikeudenmukaisuutta ja hyvinvointiyhteiskunnan taloudellista perustaa. Näillä muutoksilla on vahva Yrittäjien tuki.

Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna ERjonsalo
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna ERjonsalo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Työpaikkasopimista edistettävä, laittomat lakot kuriin30.5.2023 12:39:32 EEST | Tiedote

Suomen talouden kasvun vahvistaminen on ratkaisevaa julkisen talouden tervehdyttämiselle. Siksi Yrittäjät esittää kasvuohjelmassaan lukuisia toimia, jotka vapauttaisivat yrityksiä nykyistä enemmän riskinottoon ja kasvuun. Hallitusohjelmassa on vapautettava työpaikat sopimaan paikallisesti, rajoitettava poliittisia ja laittomia lakkoja sekä uudistettava työttömyys- ja sosiaaliturvaa, jotta työntekeminen olisi kannattavampaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme