SDP EDUSKUNTA

Varapuhemies Filatov blogissaan: Työllisyydessä kaikkien potentiaali käyttöön

Jaa

Työllisyysasteen parantaminen on hyvinvointipalvelujen rahoituksen näkökulmasta välttämätöntä. Työ on myös tärkeä osallisuuden näkökulmasta. Työpaikkojen synnyn rinnalla oleellista on osaamisen vahvistaminen, työttömyysturvan ja palveluiden toimivuus sekä osatyökykyisten mukaan saaminen.

Varapuhemies Tarja Filatov (sd.) odottaa hallituksen puoliväliriihestä päätöksiä, joilla työllisyydessä otetaan kaikkien, myös osatyökykyisten, potentiaali käyttöön tehokkaasti.
Varapuhemies Tarja Filatov (sd.) odottaa hallituksen puoliväliriihestä päätöksiä, joilla työllisyydessä otetaan kaikkien, myös osatyökykyisten, potentiaali käyttöön tehokkaasti.

Kyse ei ole vain työpaikkojen luomisesta, vaan myös siitä, miten osatyökykyiset voisivat päästä työhön. Oleellista on uudistaa sosiaaliturvaa ja palveluita sekä työmarkkinoita.

Osatyökykyisten kohdalla on turvattava henkilökohtainen palvelu, jossa kartoitetaan työnsaannin esteet ja puututaan niihin. Osan kohdalla auttaa oikeanlaisen työn löytäminen, osan kohdalla työaikajärjestelyt auttavat. Osa tarvitsee palkkatukea alentunutta työkykyä korjaamaan. Jos alenema on pysyvä, tuen tulee olla pysyvä, tässä passiivista ja työttömyysturvaa voidaan käyttää aktiivisesti palkkatukena.

Lisäksi tarvitaan niin sanottuja välityömarkkinatöitä, joissa työtä voidaan räätälöidä työttömän työkyvyn mukaan ja palkkatuella tukea työnantajaa työvoimakustannuksissa. Tuki voidaan kohdentaa työllistymismahdollisuuksien mukaan kuten palkkatukiuudistuksessa suunnitellaan.

Esimerkkinä mielenterveyden häiriöt, jotka vaikeuttavat työhön pääsyä tai syövät työkykyä. Tässä joukossa on valtava potentiaali nostaa työllisyysastetta ja parantaa ihmisten elämänlaatua.

Jos mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen vähentyisi 10-15 prosenttia, BKT vahvistuisi 0,3-0,5 prosentilla. Mikäli mielenterveyden häiriöistä kärsivillä olisi yhdenveroinen pääsy työmarkkinoille, työllisyysaste olisi 4 % korkeampi

Nykyisin yritetään muokata ihmistä työhön sopivaksi. Myös työtä pitää räätälöidä ihmiselle sopivaksi. Suomessa on kymmeniä tuhansia työttömiä, jotka eivät ole työkykyisiä, mutta joista iso osa voisi kuntoutuksen ja tuen avulla voisivat työllistyä heille räätälöityihin töihin.

Hallituksen suunnittelema Suomen Samhall – Välittäjä Oy:n perustaminen on yksi hyvä mahdollisuus tukea niiden ihmisten työllisyyttä, joiden on vaikea päästä avoimille työmarkkinoille.

Osallisuuden, oikeudenmukaisuuden sekä yhdenvertaisuuden saavuttaminen edellyttää asennemuutosta työantajilta, mutta selvästi myös tukea, jota Välittäjä voi tarjota linkkinä osatyökykyisten pääsyyn töihin.

Ennen korona-pandemian alkua Suomessa oli monilla alueilla ja aloilla jo suuri työvoimapula. Kun niputetaan Välittäjän, kuntakokeilujen, pohjoismaisen työnhaunmalli, julkiset hankinnat, palkkatuki sekä työkykyohjelma voidaan parantaa työllisyyttä merkittävästi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Varapuhemies Tarja Filatov (sd.) odottaa hallituksen puoliväliriihestä päätöksiä, joilla työllisyydessä otetaan kaikkien, myös osatyökykyisten, potentiaali käyttöön tehokkaasti.
Varapuhemies Tarja Filatov (sd.) odottaa hallituksen puoliväliriihestä päätöksiä, joilla työllisyydessä otetaan kaikkien, myös osatyökykyisten, potentiaali käyttöön tehokkaasti.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eveliina Heinäluoma: Synnytysten turvallisuudesta ei pidä tinkiä18.5.2021 19:30:20 EEST | Tiedote

Huoli synnytysten turvallisuudesta jatkuu HUS:in synnytyssairaaloiden osalta. Kätilöt ovat viestittäneet, että kiire vaarantaa synnytysten turvallisuuden. Suurimmassa osassa vuoroja työt saadaan tehtyä hyvin, mutta tämä ei riitä. - On selvää, että jokainen vuoro tulee voida suorittaa hyvin. Tämä luo turvaa ja uskoa järjestelmään niin hoitohenkilökunnalle kuin perheille. Työn kuormituksen ja kiireen pitkittyessä moni alan ammattilainen hakeutuu muualle ja tämä puolestaan vaikeuttaa tilannetta entisestään. Tilanne edellyttää HUS:lta nopeita ratkaisuja, sanoo SDP:n kansanedustaja ja Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma. HUS on ottanut henkilöstön huomioinnissa joitakin askeleita eteenpäin. Sairaanhoitopiiri tuki pääsiäisen aikaan henkilöstöään, joka jousti lomistaan ja varautui pääsisäiskiireisiin rahallisella kertakorvauksella. - Tämä on hyvä alku, mutta lisätoimia tarvitaan. Minulle tulleissa yhteydenotoissa kätilöt kertovat, ettei heille pystytä tosiasiassa takaa

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe välikysymyskeskustelussa 18.5.202118.5.2021 14:32:02 EEST | Tiedote

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuhe välikysymyskeskustelussa 18.5.2021 Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisa puhemies, Välikysymys koskee Pääministeri Marinin hallituksen onnistumista talouspolitiikassa. Onkin heti alkuun todettava, että viimeisen vuoden aikana eri maiden onnistuminen koronan hallinnassa, on määrittänyt myös niiden onnistumista taloudessa. Molemmissa – niin taudin hoidossa kuin taloudessa - Suomi kuuluu Euroopan parhaimmistoon. Yllätyksekseni huomaan, että välikysymyksen kirjoittajia tämä tieto ei ole tavoittanut. Ärade talman, Nu är det viktigt att vi stöder tillväxten tillräckligt länge, att vi gör satsningar på välfärden och undviker förtida nedskärningar. Suomella ei ole varaa menettää kasvun vuosia, kuten finanssikriisin jälkeen. Siksi tällä kertaa – muiden meille tärkeiden maiden, kuten Saksan, Yhdysvaltojen ja Ruotsi tapaan - kasvua tuetaan riittävän pitkään, hyvinvointiin panostetaan ja vältetään enn

SDP:n Kymäläinen: Polttoaineveroa ei koroteta18.5.2021 11:06:58 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) haluaa painottaa, että Sanna Marinin (sd.) hallitus etenee liikenteen päästöjen vähentämisessä oikeudenmukaisesti. Valtiovarainministeriön asettama työryhmä on tänään julkaissut loppuraporttinsa liikenteen verotuksen uudistamistarpeista. Työryhmä on tarkastellut liikenteen verotusta kokonaisuutena päästövähennysten sekä veropohjan turvaamisen kannalta. - On syytä huomata, että tänään julkaistu raportti on työryhmän ehdotus, ei hallituksen esitys. Hallitus ei ole korottamassa polttoaineveroa. Tavoitteenamme ei ole rajoittaa autoilua vaan päästöjä. Lähtökohtana on se, että ihmisille ja yrityksille luodaan kannusteita ohjata liikkumistaan kestävämpään suuntaan. Tähän ei päästä yhden keinon avulla, vaan tarvitsemme monipuolista keinovalikoimaa. Ennusteen mukaan jopa kolme neljäsosaa liikenteen päästövähennystavoitteesta saavutetaan jo nyt käytössä olevilla toimilla, joten enää tarvitaan viimeinen ponnistu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme