Varhain herääminen harvinaistui koronavuosina – ja lounaita syötiin epäsäännöllisemmin

Jaa
Korona-aika näkyi suomalaisten ajankäytössä. Entistä harvempi 10–64-vuotiaista nousi arkipäivinä aikaisin ylös, ja perinteisesti suosituimpaan arkipäivien lounasaikaan yhä useampi teki töitä tai opiskeli, selviää Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen vuosia 2020–2021 koskevista tiedoista.

Syksyllä 2020 ja 2021 lähes kaksi kolmesta 10–64-vuotiaista oli nukkumassa arkisin kello 6.40. Edellisessä, vuoden 2009 ajankäyttötutkimuksessa osuus oli 59 % ja esimerkiksi vuonna 1979 vain 40 %.

”Osasyynä aamunukkumisen pidentymiseen voivat olla etätöiden ja etäopiskelun yleistyminen sekä työ- ja koulumatkojen vähentyminen. Valvominen myöhäisillassa ei juurikaan lisääntynyt edelliseen tutkimukseen verrattuna”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Juha Haaramo.

Koronavuosina lounastunti jäsensi arkipäivää aiempaa vähemmän. Esimerkiksi perinteiseen lounasaikaan kello 11.40 syksyn arkipäivinä 57 % 10–64-vuotiaista olikin joko töissä tai opiskelemassa. Vuonna 2009 vastaava osuus oli vain 43 %.

”Todennäköisesti etäopiskelu ja etätyö tekivät arkipäivästä vähemmän jäsentyneen, jolloin lounastauko joko siirtyi paikoiltaan, jäi väliin tai korvautui työn ja opiskelun yhteydessä tapahtuvaksi”, Haaramo arvioi.

Suomalaisten elämänrytmi on ennestäänkin siirtynyt myöhäisemmäksi vuosikymmenten saatossa. Suurin muutos nukkumaanmenoajoissa nähtiin ajankäyttötutkimuksen perusteella kuitenkin jo 1980-luvulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliaktuaari Juha Haaramo, juha.haaramo@stat.fi, p. 0295 513 666

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme