Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Varhain on parhain, Áramusat lea buoremus -seminaari järjestetään Inarissa 10.11.

Jaa

Lapin aluehallintovirasto, Ehyt ry ja Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanke järjestävät ehkäisevän päihdetyön seminaarin Inarin Sajoksessa. Tapahtuma tulkataan kaikille kolmelle Suomessa puhutulle saamen kielelle.

Varhain on parhain -seminaari on suunnattu mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisille sekä saamelaisalueen sivistys- ja sotetoimijoille. Seminaarin tavoitteena on luoda yhteistä näkemystä saamelaisalueen mielenterveys- ja päihdetilanteen mahdollisuuksista ja haasteista.

-Tällä hetkellä kunnissa laaditaan valtuustokauden hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmia, ja on tärkeää, että mielenterveys- ja päihdetyö sisältyvät suunnitelmiin. Mallina kuntien suunnitelmille toimii Lapin hyvinvointiohjelman ja turvallisuussuunnitelman toimeenpanosuunnitelma 2020–2025, kertoo Lapin aluehallintoviraston ylitarkastaja Sanna Ylitalo.

Kattavasti päihde- ja mielenterveystyöstä

Kokopäivän tilaisuus esittelee kattavasti mielenterveys- ja päihdetyön nykytilannetta. Sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola Tampereen yliopistosta käy läpi mielenterveysstrategiaa 2020. Aluehallintovirasto esittelee seminaarissa viimeisimmän kouluterveyskyselyn tulokset saamelaisalueen kuntien osalta. Ehyt ry julkaisee seminaarissa Audit, Alkoholin käytön riskit -testin tuloksien saamenkieliset käännökset.

-Tulevaisuuden Sote-hankkeen asiantuntija Niila Rahko antoi meille viime keväänä haasteen tuottaa materiaali saamen kielillä. Otimme haasteen vastaan ja tuotimme saamen kielillä Ehytin version Audit testistä ja nyt se löytyy inarinsaameksi, koltansaameksi ja pohjoissaameksi, sanoo Ehyt ry:n aluekoordinaattori Saija Himanka.

Iltapäivän osuudessa sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Jaana Markkula keskittyy päihde- ja riippuvuusstrategiaan 2021.

Matkan päällä -paneelissa arjen ennaltaehkäisevää mielenterveys- ja päihdetyötä pohtivat Mettäterapija-työntekijä Tero Hakovirta Sámisoster ry:stä, etsivä nuorisotyöntekijä Aleksi Ahlakorpi Utsjoen kunnasta, komisario Kirsi Huhtamäki Lapin poliisista, etsivä nuorisotyöntekijä Jouni Salminen Sodankylän kunnasta sekä johtava lääkäri Heidi Eriksen Utsjoen kunnasta.  Yleisöllä on myös mahdollisuus esittää kysymyksiä panelisteille.  

Lisätietoja

Lapin hyvinvointiohjelman ja turvallisuussuunnitelman toimeenpanosuunnitelma 2020-2025 (tiedosto avautuu uudessä välilehdessä)

Ehkäisevän päihdetyö Lapin aluehallintoviraston toimialueen kunnissa 2020 pohjoissaamenkielellä Julkaisu 105 Eastadeaddjigárrenávnnasbargu Lappi guovlluhálddahusdoaimmahagadoaibmaguovllugielddainjagi 2020, Tiedosto avautuu uudessa välilehdessä 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylitarkastaja Sanna Ylitalo, p.0295 017 386, Lapin aluehallintovirasto, etunimi.sukunimi@avi.fi

aluekoordinaattori Saija Himanka, p. 0504391610 Ehyt ry, saija.himanka@ehyt.fi

suunnittelija, Niila Rahko, p. 0406386858, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanke, saamekielten ja kulttuurin mukaiset mielenterveys ja päihdepalvelut

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Lapin aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikolla27.11.2021 18:17:45 EET | Tiedote

Lapin aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityspaikoille terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys on voimassa ajalla 27.11.2021-31.12.2021.

Uuden koronavirusvariantin (omicron) riskimaista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen myös Pohjois-Suomen avin alueella27.11.2021 18:00:24 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Oulun kaupungin, Kuusamon kaupungin ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen.

Etelä-Suomen rajanylityspaikat: Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen27.11.2021 17:15:22 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Etelä-Suomen kunnat ja kuntayhtymät järjestämään alueensa rajanylityspaikoilla pakollisen terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Lounais-Suomi: Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat henkilöt määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Turun lentoasemalla sekä Naantalin, Porin, Rauman ja Turun satamissa27.11.2021 16:58:17 EET | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Naantalin, Porin, Rauman ja Turun kaupungit järjestämään terveystarkastuksen kaikille maahan saapuville henkilöille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset maahantulijat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Länsi- ja Sisä-Suomen rajanylityspaikat: Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen27.11.2021 16:38:12 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityskunnat järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Itä-Suomen avin alueen rajanylityspaikolla27.11.2021 16:13:17 EET | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityspaikoille terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys on voimassa ajalla 27.11.2021-31.12.2021.

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla27.11.2021 13:51:30 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Vantaan kaupungin järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme