HUS

Varhaisen puuttumisen malli lasten psyykkisiin ongelmiin auttaa koululaisia Helsingissä ja Vantaalla

Jaa

Lastenpsykiatrian lähetteiden määrä on noussut lähes puolella viidessä vuodessa. Syksystä 2016 alkaen HYKS Varhain Lapset -toimintamalli on tarjonnut kouluille ja perheille apua alakouluikäisten lasten psyykkisten ongelmien varhaisessa käsittelyssä ja ennaltaehkäisyssä Helsingissä. Vuoden alussa toiminta aloitettiin Vantaalla.

– HYKS Varhain Lapset -toimintamallissa koulut voivat ottaa suoraan yhteyttä lastenpsykiatriaan. Lapset, perheet ja koulut saavat apua lasten tunnesäätelyyn ja käyttäytymiseen liittyviin kysymyksiin nopeasti, jopa saman viikon sisällä yhteydenotosta, sanoo osastonhoitaja Katriina Anttila.

Lähetemäärät erikoissairaanhoidossa ovat lisääntyneet 45%:lla viidessä vuodessa. Vuonna 2013 lastenpsykiatrian lähetteitä kirjattiin 1852 ja vuonna 2017 yhteensä 2686.

– Tavoitteena on saada lapselle apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ennen kuin ongelmat pääsevät kasaantumaan. Laajempana tavoitteena on saada lähetemäärät laskuun, toteaa lastenpsykiatrian linjajohtaja Leena Repokari.

Neljä viidestä apua saaneesta poikia – yli puolet lapsista ei tarvinnut lähetettä lastenpsykiatriaan

HYKS Varhain Lapset -mallissa aloitteentekijänä on usein koulun oppilashuollon työntekijä, kuten koulupsykologi tai -terveydenhoitaja, joka ottaa yhteyttä lastenpsykiatrian työryhmään.

– Lasten levottomuuden ja käyttäytymisen haasteita koski 80 % yhteydenotoista ja ahdistuneisuutta ja alakuloisuutta 20 %. Alakouluikäisillä levottomuus ja tarkkaamattomuus ovat näkyvimpiä koulutyötä sekä arkielämää haittaavia ongelmia. Nämä ongelmat ovat huomattavasti yleisempiä pojilla, ja ilman asianmukaista tukea ne johtavat herkästi koulunkäynnin ja tunne-elämän vaikeuksiin. Tämä näkyy myös yhteydenotoissa; neljä viidestä yhteydenotosta koski poikia, kertoo osastonhoitaja Katriina Anttila.

Viime vuonna yhteydenottopuheluita kirjattiin lähes 300. HYKS Varhain Lapset -toiminnasta sai apua 164 helsinkiläistä lasta lukuvuonna 2016–2017. Syksyllä 2017 apua on saanut 76 lasta. Vajaalle puolelle suositeltiin lähetettä erikoissairaanhoitoon.

Työskentelyn aluksi koululla järjestetään verkostoneuvottelu, jossa lapsen vanhemmat, koulun työntekijät ja lastenpsykiatrinen sairaanhoitaja tai toimintaterapeutti tapaavat. Opettajan kanssa voidaan suunnitella lasta tukevia keinoja, kuten tilanteiden ennakointia, strukturointia, sekä kuvien tai muiden apuvälineiden käyttöä. Vanhempien kanssa mietitään, miten lasta tuetaan kotioloissa. Hyks lastenpsykiatrialla työskentelevä sairaanhoitaja käy lapsen asioissa koululla keskimäärin neljä kertaa.

– Varhain toteutettava ja ennaltaehkäisevä työ on todettu tehokkaaksi keinoksi auttaa. Työryhmä on saanut kiitosta siitä, että ongelmiin päästään ammattitaidolla puuttumaan nopeasti ja lapsen asioita käsitellään yhdessä vanhempien ja koulun toimijoiden kanssa lapsen päivittäisessä toimintaympäristössä, kertoo Anttila.

HYKS Lasten ja nuorten sairaudet hoitaa potilaita lastentautien, lastenkirurgian, lastenneurologian ja lastenpsykiatrian aloilta. Potilaita on vuosittain yli 60 000. Valtakunnallisten hoitovastuiden lisäksi HYKS:ssä hoidetaan erilaisia erityisen vaikeita potilastapauksia kaikkialta Suomesta. Uusi lastensairaala valmistuu vuonna 2018.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Osastonhoitaja Katriina Anttila, p. 050 467 4928, katriina.anttila@hus.fi
Linjajohtaja Leena Repokari, p. 050 427 0457, leena.repokari@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme