Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Varhaiskasvatuksen työnantajien huolehdittava henkilöstön turvallisuudesta

Jaa

Varhaiskasvatuksen kentältä on kantautunut, että työnantajat eivät huolehdi työntekijöiden turvallisuudesta monilla työpaikoilla nyt korona-aikaan. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia korostaa työnantajan vastuuta työntekijöiden suojelemisessa.

– Työnantajan velvollisuus on huolehtia henkilöstön terveydestä myös poikkeuksellisen epidemian aikana, muistuttaa Talentian työelämäasioiden päällikkö Marjo Varsa.

Työnantajan on suositeltavaa tehdä yhteistyötä terveydenhuollon kanssa. Työpaikoilla on hyvä muistaa, että virkasuhteinen tartuntataudeista vastaava lääkäri voi antaa päätöksen riskiryhmiin kuuluvien laittamisesta karanteeniin. Työterveyslääkäri voi myös ottaa kantaa siihen, aiheuttaako tilanne vakavaa vaaraa työntekijälle.

Jos työn vaara- tai haittatekijöitä ei pystytä poistamaan, on käyttöön otettava vähemmän haitalliset työmenetelmät tai työnantajan on hankittava ja annettava työntekijöiden käyttöön esimerkiksi henkilönsuojaimia.

Päiväkotiin ei ole syytä jatkossakaan tulla sairaana

Vilkasta keskustelua on herättänyt kysymys siitä, saavatko lapset tulla päiväkotiin sairaina.

– Päiväkotiin ei ole aiemminkaan saanut tulla sairaana. Miksi siis nyt, sanoo Varsa. – Kaikenlaiset infektiokierteet on hyvä saada pysähtymään mahdollisimman pian. Toki ylilyöntejä pitää välttää. Esimerkiksi pelkkä lapsen aivastamien ei vielä ole sellainen merkki, josta kannattaa tehdä kovin pitkälle vietyjä päätelmiä.

– Työpaikalla on syytä käydä keskustelua työntekijöiden ja johdon välillä, miten poikkeustilanteet kussakin yksikössä hoidetaan, Varsa toteaa.

Talentia on myös huolissaan siitä, miten vähän useilla työpaikoilla on otettu työsuojelu ja työsuojelun keinot käyttöön työntekijöiden suojelemisessa. Työsuojelun valvova viranomainen on aluehallintovirasto, joka antaa myös ohjeita ja neuvoja työsuojelusta huolehtimiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Eksoten 30 miljoonan euron palkkasaatavat ovat alkusoitto: Myös muualla lipsuttu palkkaharmonisaatiosta10.9.2020 10:30:07 EESTTiedote

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, Eksote, joutuu maksamaan jopa 30 miljoonaa palkkasaatavia työntekijöilleen. Taustalla on kolmen talentialaisen palkkasaatavaa koskeva työtuomioistuimen päätös. Työtuomioistuin ei hyväksynyt sitä, että Eksote alensi kolmen talentialaisen työntekijän palkanosia vastoin kunnallista virka- ja työehtosopimusta, KVTES:ta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme