Helsingin yliopisto

Varhaiskasvatus matkalla kohti pedagogista dokumentointia

Jaa

Pedagogisella dokumentoinnilla tarkoitetaan tallennettujen dokumenttien, kuten valokuvien, muistiinpanojen ja lasten omien teosten, hyödyntämistä varhaiskasvatuksen suunnittelussa.

Kuva: Nina Kaverinen
Kuva: Nina Kaverinen

Kasvatustieteen maisteri Kati Rintakorpi väittelee 26.1. Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Varhaiskasvatuksen tallentamisesta kohti pedagogista dokumentointia”. Aihetta ei Suomessa ole aiemmin juurikaan tutkittu. Pedagoginen dokumentointi tarkoittaa, että varhaiskasvatuksessa tallennettuja dokumentteja, esimerkiksi valokuvia, muistiinpanoja ja lasten teoksia käytetään varhaiskasvatuksen suunnittelemisessa ja kehittämisessä vuorovaikutuksessa vanhempien ja lasten kanssa.

Uusi, syksyllä 2017 käyttöön otettu valtakunnallinen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet velvoittaa kaikki varhaiskasvattajat käyttämään pedagogista dokumentointia.

Rintakorpi havaitsi, että pelkkä tallentaminen, esimerkiksi lasten toiminnan kuvaaminen tai kirjaaminen, liittyi aikuislähtöiseen toimintakulttuuriin, jossa lasten näkemyksiä ei huomioitu toiminnassa. Kun pelkästä tallentamisesta edettiin pedagogiseen dokumentointiin, jossa varhaiskasvatuksessa tallennetuista asioista keskusteltiin lasten ja vanhempien kanssa, myös toimintakulttuuri muuttui lapsilähtöisemmäksi.

– Pelkkä tallentamisen tai lasten toiminnan näkyväksi tekemisen tasolle jäävä dokumentointi voi heikentää lasten osallisuutta ja yksityisyyttä, Rintakorpi kertoo.

Hyviä tuloksia pedagogisesta dokumentoinnista

Esimerkiksi lasten luovuus, positiiviset tunteet ja sitoutuminen pitkäkestoiseen toimintaan olivat yhteydessä runsaaseen pedagogiseen dokumentointiin.

– Toiminta oli suunnitelmallisempaa ja arviointi monipuolisempaa niissä ryhmissä, joissa pedagogista dokumentointia käytettiin runsaasti, Rintakorpi toteaa.

Paljon pedagogista dokumentointia käyttävät varhaiskasvattajat olivat ammatillisesti tyytyväisempiä kuin vähemmän dokumentoivat kollegansa. Pienimpien lasten kanssa pedagogisen dokumentoinnin käyttö lisäsi lasten turvallisuuden tunnetta ja helpotti siirtymistä kotihoidosta päiväkotihoitoon. Pedagoginen dokumentointi tuki lapsia, vanhempia ja varhaiskasvattajia kommunikoinnissa.

Pedagogisen dokumentoinnin haasteena oli vanhempien ottaminen mukaan suunnitteluun,dokumentoinnin pitkäjänteinen käyttäminen ja toiminnan suuntaaminen uudelleen tilanteiden mukaan. On myös kiinnitettävä huomiota siihen, että dokumentointi ei heikennä varhaiskasvattajien ja lasten välistä vuorovaikutusta, vaan pedagogista dokumentointia tehdään yhdessä.

– Eräs pedagogisen dokumentoinnin haaste on varhaiskasvattajien pula ajasta, välineistä ja osaamisesta.

Rintakorven mukaan siirtyminen varhaiskasvatuksen aikuislähtöisestä tallentamisesta ja näkyväksi tekemisestä kohti lapsilähtöistä ja pedagogista varhaiskasvatuksen prosessointia edellyttää varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin muutosta, vahvaa pedagogista osaamista ja hyvää pedagogista johtamista.

Kati Rintakorpi väittelee kasvatustieteellisessä tiedekunnassa 26.1. klo 12. Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Siltavuorenpenger 3A, sali 302. Väitöskirja on luettavissa sähköisesti Helsingin yliopiston e-thesis-palvelussa. 

Väittelijän yhteystiedot:

Kati Rintakorpi, puh. 050 587 7316, kati.rintakorpi@helsinki.fi

Tietoja väittelijästä:

Kati Rintakorpi on työskennellyt lastentarhanopettajana, päiväkodin johtajana, päiväkotiyrittäjänä ja varhaiskasvattajien kouluttajana yli 20 vuoden ajan. Hänen kiinnostuksensa kohdistuu lapsilähtöisiin ja luoviin työskentelymenetelmiin, mediakasvatukseen sekä varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin kehittämiseen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Nina Kaverinen
Kuva: Nina Kaverinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uusia suosituksia päättäjille vuosien pohjoismaisen tieteellisen tutkimusyhteistyön pohjalta: Tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden edistäminen pohjoismaisessa koulutuksessa21.2.2019 09:15:52Tiedote

Syrjintä, syrjäytyminen ja sosiaalinen eriytyminen ovat yllättävän yleisiä ilmiöitä pohjoismaisissa kouluissa, osoittavat tutkimustulokset 14 yliopistossa kahdeksassa eri maassa. Ryhmä tutkijoita kokosi äskettäin voimansa tarkoituksenaan tuoda esille tutkimukseen pohjautuvaa tietoa ja tällä tavoin auttaa päättäjiä kehittämään pohjoismaisia koulutusjärjestelmiä entistä tasa-arvoisemmiksi ja oikeudenmukaisemmiksi. Tämän työn tuloksena on selkeä kolmen kohdan ohjeistus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme