Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Varhaiskasvatussuunnitelmien laatimisessa noudatettava lakia

Jaa

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL muistuttaa kuntia ja muita alan työnantajia noudattamaan varhaiskasvatussuunnitelmien eli vasujen laatimisessa lakia. Varhaiskasvatuslain mukaan vasun laatimiseen osallistuu koko varhaiskasvatuksen henkilöstö ja lapsen vanhemmat tai huoltajat. Lain perusteluiden mukaan on nimenomaan lapsen etu, että henkilökunnan tiedot, taidot ja asiantuntemus yhdistetään vasua laadittaessa. Näin tuetaan parhaiten lapsen hyvinvointia.

- Joissain kunnissa on sälytetty vasujen tekeminen pelkästään lastentarhaopettajien tehtäväksi. JHL ihmettelee, onko vasujen laatimista koskeva lain määräys epäselvä, koska sitä tulkittaessa laatimisesta vastaaminen on muuttunut laatimiseksi eli suunnitelman tekemiseksi, JHL:n varhaiskasvatuksesta vastaava sopimustoimitsija Minna Pirttijärvi hämmästelee.

Uudet varhaiskasvatussuunnitelmat otettiin käyttöön koko maassa 1.8.2017. Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle on palvelumuodosta riippumatta laadittava oma henkilökohtainen vasu. Sen laatimisesta päiväkodissa vastaa lain 7a-pykälän mukaan lastentarhaopettaja. Lain perusteluissa kuitenkin todetaan selvästi, että vasun laatiminen edellyttää lapsen vanhempien tai huoltajien sekä henkilökunnan tietojen, taitojen ja asiantuntemuksen yhdistämistä lapsen hyvinvoinnin tukemiseksi.

- JHL tulkitsee tätä määräystä niin kuin se on kirjoitettu: laatimiseen eli suunnitelman tekemiseen osallistuu myös muu henkilöstö. Lastentarhanopettaja vastaa, että jokaiselle lapselle on tehty oma henkilökohtainen vasu ja että sitä päivitetään, mutta laatiminen onnistuu parhaiten moniammatillisella yhteistyöllä. Lapsen kasvattamiseen osallistuu joka tapauksessa koko varhaiskasvatuksen henkilöstö, joten kaikkien osallistuminen vasun laatimiseen onkin varsin luontevaa, Pirttijärvi sanoo.

Lisätietoja: sopimustoimitsija Minna Pirttijärvi, p. 0400 885 017

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n 220 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Uuden varhaiskasvatuslain valmistelu pitää keskeyttää, onko jopa 8 000 työpaikkaa vaarassa?16.3.2018 10:52Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön pitää keskeyttää uuden varhaiskasvatuslain valmistelu, JHL vaatii. Laki pitää valmistella uudestaan, koska se perustuu virheellisiin laskelmiin, esimerkiksi varhaiskasvatuksessa tehtävän työn määrä on laskettu täysin alakanttiin. Pahimmillaan uudistus johtaa siihen, että tuhannet alan ammattilaiset menettävät pätevyyden työhönsä.

Avtalsparterna godkände förlikningsförslaget för privata socialservicebranschen, strejker återkallas5.3.2018 17:13Tiedote

JHL och de övriga personalorganisationerna för privata socialservicebranschen har godkänt riksförlikningsmannens förlikningsförslag. Även arbetsgivarnas representant Välfärdsbranschernas förbund har godkänt förslaget. Detta löser arbetstvisten inom branschen, varvid även övertidsförbudet, förbudet att byta arbetspass och de planerade strejkerna återkallas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme