Museokeskus Taika

VÄRIKÄS VUOSIKYMMEN HYVINKÄÄN KAUPUNGINMUSEOLLA

Jaa
Hyvinkään kaupunginmuseolla 8.9. 2020 aukeava näyttely ”Värikäs vuosikymmen – välähdyksiä 1970 –luvulta” tarjoaa näkökulmia tuohon tapahtumarikkaaseen vuosikymmeneen.
Lapsia tulossa ulos hyvinkääläisestä Toiviaisen kaupasta. Kuva: Hyvinkään kaupunginmuseo. Kuvaaja Voitto Kivi.
Lapsia tulossa ulos hyvinkääläisestä Toiviaisen kaupasta. Kuva: Hyvinkään kaupunginmuseo. Kuvaaja Voitto Kivi.

HYVINKÄÄN KAUPUNGINMUSEO TIEDOTTAA
28.9.2020
Julkaistavissa heti

VÄRIKÄS VUOSIKYMMEN HYVINKÄÄN KAUPUNGINMUSEOLLA

Suomi ja suomalaiset matkasivat 1970-luvulla vauhdilla kohti uudenlaista elämänmuotoa. Sotien jälkeen alkanut ja 1960-luvulla kiihtynyt yhteiskunnallinen muutosprosessi muovasi kansalaisten arkipäivää samalla kun työn ja toimeentulon perässä muutettiin entisiltä kotiseuduilta kaupunkeihin, Etelä-Suomeen ja Ruotsiin.

Hyvinkään kaupunginmuseolla syksyllä 2020 aukeava näyttely ”Värikäs vuosikymmen – välähdyksiä 1970 –luvulta” tarjoaa näkökulmia tuohon tapahtumarikkaaseen vuosikymmeneen. Näyttelyn tuotannosta on vastannut Nurmijärven museo ja näyttelyn Hyvinkääseen liittyvistä lisäyksistä Hyvinkään kaupunginmuseo.

Elintason nousu muuttaa arkea

1970-luku merkitsi valtaosalle kansaa merkittävää elintason nousua. Maaltamuuttajien kansoittaessa kaupunkeja ja asumalähiöitä ja elintasosiipien noustessa vanhojen omakotitalojen kylkeen enemmistö suomalaisista viimein asui asunnossa, jossa oli juokseva vesi, oma vessa ja kylpyhuone.
Lisääntyneen asumisväljyyden ja suurempien ansioiden myötä kodeista tuli 1970-luvun kulutuskulttuurin tärkein näyttämö. Tavaroiden ja kodinteknologian määrä kasvoi. Pakastin ja einekset helpottivat työssäkäyvän perheen arkea. Vaurastumisen kääntöpuolena keskustelua ja pelkoakin herättivät kerskakulutus, kasvavat jätevuoret ja öljykriisi.

Vapautta ja vastakkainasettelua

Yhtenäiskulttuurin ja perinteisen arvomaailman väljentyessä yksilöiden valinnanvapaus lisääntyi, työväestön, naisten, nuorten ja vähemmistöjen näkyvyys kasvoi, roolien ja tehtävien sidos sukupuoleen ja sosiaaliseen asemaan höltyi. Alkoholi- ja käytöskulttuurin murros näkyi ja kuului kaikkialla ja seksistä oli puhe.
Usein 1970-luku nähdään vain voimakkaan politisoitumisen ja vastakkainasettelun, Kekkosen ja paksujen silmälasinsankojen aikakautena. Ihmisten arkielämä oli moniulotteisempaa. Muutos koski yksiä enemmän kuin toisia, edellytykset ja valinnat vaihtelivat. Erilaisille elämäntavoille ja -tyyleille oli 1970-luvulla tilaa ja mahdollisuuksia enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kuitenkin vähemmän kuin nykyisin.

Värikäs vuosikymmen – Välähdyksiä 1970-luvulta

8.9.­–19.12.2020 Hyvinkään kaupunginmuseo, Kauppakeskus Willa, Hämeenkatu 9, ylätaso, 3. krs.

Avoinna ti-la 11.00-17.00. Juhlapyhinä ja aattopäivinä poikkeuksia aukioloajoissa. Vapaa pääsy.

 

Lisätietoja:

Kaupunginmuseo

Intendentti Susanna Eskola 040 709 5578
Amanuenssi Sari Mustajärvi 040 195 5510



Avainsanat

Kuvat

Lapsia tulossa ulos hyvinkääläisestä Toiviaisen kaupasta. Kuva: Hyvinkään kaupunginmuseo. Kuvaaja Voitto Kivi.
Lapsia tulossa ulos hyvinkääläisestä Toiviaisen kaupasta. Kuva: Hyvinkään kaupunginmuseo. Kuvaaja Voitto Kivi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museokeskus Taika



Hyvinkään ydinkeskustassa sijaitseva museokeskus Taika tuo yhteen Hyvinkään taidemuseon ja kaupunginmuseon näyttelyineen. Hyvinkään kaupunginmuseo on kulttuurihistoriallinen museo, joka kertoo näyttelyissään Hyvinkään ja hyvinkääläisten historiasta. Taidemuseon näyttelyt esittelevät ajankohtaista nykytaidetta sekä taiteen ilmiöitä 1900- ja 2000-luvulta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokeskus Taika

Hyvinkään taidemuseon uusi näyttely esittelee taiteilijatalo Solbon, jonka vaikutus perinteikkään kuvataidekaupungin elämään on aina ollut merkittävä25.5.2023 11:44:59 EEST | Tiedote

Taiteilijat ovat aina tulleet Hyvinkäälle hyvien työtilojen perässä. Jalmari Ruokokosken ja Tyko Sallisen ateljeetalot Humala ja Krapula todistavat sen. Myös Helene Schjerfbeck löysi aikanaan Hyvinkäältä tilaa elää ja työskennellä. Myöhemmin Solbon nimellä tunnettu taiteilijatalo otti suojiinsa työhönsä intohimoisesti suhtautuvia taiteilijoita, jotka muokkasivat osaltaan kaupungin kulttuurielämää.

Hyvinkään museokeskus Taikan tulevissa näyttelyissä tutustutaan 1900-luvun alun paremman väen suosimaan lepopaikkaan ja sukelletaan käsitteelliselle torille kuvataiteilija Anu Tuomisen matkassa26.1.2023 14:55:48 EET | Tiedote

Museokeskus Taikan näyttelykevään avaa Hyvinkään taidemuseon puolella Suomen suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican saaneen kuvataiteilija Anu Tuomisen Tori-näyttely. Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely Mäntymetsän katveessa – Hyvinkään parantola 1896–1939 kertoo puolestaan Hyvinkään kuuluisan parantolan tarinan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye