Oulun yliopisto

Variksenmarjoja ja älyrehua karjalle

Jaa

Variksenmarjoissa elävistä bakteereista löydetty antibakteerinen proteiinin osa eli peptidi voi olla uusi keino lypsylehmien utaretulehduksen ehkäisemiseksi. Oulun yliopiston Kajaanin yliopistokeskuksen koordinoimassa Hyvää karjalle -tutkimushankkeessa selvitetään, miten infektioita estävää antibakteerista yhdistettä voitaisiin käyttää hyväksi lehmien utareita suojaavassa vedinkastoaineessa lypsämisen yhteydessä. Tavoitteena on kehittää uusi vedinkastotuote.

Hyödyllinen peptidi on löydetty variksenmarjan solukon sisällä elävästä bakteerista. Kuva: Juha Sarkkinen / Oulun yliopisto.
Hyödyllinen peptidi on löydetty variksenmarjan solukon sisällä elävästä bakteerista. Kuva: Juha Sarkkinen / Oulun yliopisto.

Oululaistutkijat ovat aiemmin todenneet variksenmarjasta löydetyn peptidin purevan erityisen hyvin materiaaleihin tiukasti kiinnittyviin bakteeriperäisiin kerrostumiin eli biofilmeihin. Biofilmeissä kasvavat bakteerit ovat huomattavasti vastustuskykyisimpiä antibiooteille kuin vapaasti kasvavat bakteerit.

Älyä rehun varastointiin

Kansainvälisessä Hyvää karjalle -tutkimushankkeessa on lisäksi tavoitteena edistää hyvälaatuisen säilörehun tuottamista. Tarkoitus on laatia säilörehuvaraston lämpötilajakauman 3D-malli sekä kehittää uudenlainen sauvasensori lämpötilan jatkuvaa seurantaa varten. Lämpötilaseurannalla parannetaan rehun laadun ennakoitavuutta ja siten karjan ruokinnan ennakoivaa suunnittelua. Lisäksi rehupaalien hallintaa ja seurantaa helpottavaa digipaalausta kansainvälistetään tavoittelemalla kansainvälistä paalitietokantaa.

”Hyvää karjalle – laatua säilörehuun sensoriseurannalla ja navetan mikrobit kuriin luonnonpeptideillä” hanketta vetää Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikkö yhdessä Hämeen ammattikorkeakoulun ja Luonnonvarakeskuksen kanssa. Hankkeen innovaatioryhmässä on mukana maatalousyrityksiä neljästä maakunnasta, ProAgria Itä-Suomi, eläinlääkäreitä sekä yritysjäseninä Quanturi Oy, Mtech Digital Solutions Oy ja Chain Antimicrobials Oy. Kansainvälisinä yhteistyökumppaneina on mukana virolaisia, itävaltalaisia, hollantilaisia ja italialaisia tutkijoita ja toimijoita.

Hyvää karjalle -tutkimushanketta esitellään Maataloustieteen päivillä Helsingissä 8.-9.1.

Tutkimus on osa maatalouden European Innovation Partnership (EIP-AGRI) -hankkeita, joissa alkutuottajat ja tutkijat ratkaisevat yhdessä maa- ja metsätaloutta koskevia ongelmia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektitutkija Tuija Kallio, Oulun yliopisto, Mittaustekniikan yksikkö, puh. 050 346 8908, e-mail tuija.kallio@oulu.fi
Tutkijayliopettaja Ilpo Pölönen, Hämeen ammattikorkeakoulu, puh. 040 830 5984, e-mail: ilpo.polonen@hamk.fi

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Hyödyllinen peptidi on löydetty variksenmarjan solukon sisällä elävästä bakteerista. Kuva: Juha Sarkkinen / Oulun yliopisto.
Hyödyllinen peptidi on löydetty variksenmarjan solukon sisällä elävästä bakteerista. Kuva: Juha Sarkkinen / Oulun yliopisto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sukusiitos lyhentää varpusten elinikää ja poikasten määrää riippumatta lintuyhteisön koosta tai elinympäristöstä26.6.2020 07:30:00 EESTTiedote

Sukusiitos lyhentää erittäin voimakkaasti villien varpusten elinikää ja niiden aikuisikään selviävien poikasten määrää. Sukusiitoksen vaikutukset olivat samanlaisissa kaikissa lintuyhteisöissä riippumatta niiden erilaisista elinympäristöistä tai populaatioiden koosta, todettiin uudessa suomalais-norjalaisessa tutkimuksessa. Tulos on luonnonsuojelun kannalta merkittävä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme