Vaasan kaupunki - Vasa stad

Variskan henki täyttää 30 vuotta

Jaa

Variskan koulu täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Vuosiin on mahtunut tärkeän päivittäisen koulutyön lisäksi myös paljon erityisiä hetkiä niin sirkuksen, musikaalien kuin eräretkienkin muodossa. Pääosassa koulussa ovat kuitenkin aina oppilaiden ja opettajien välinen arvostus ja jokaisesta yhteisön jäsenestä välittäminen.

Ivanka Capova (vas.), Peppiina Rissanen ja Päivi Kaarniemi. Kuva: Susanna Saari
Ivanka Capova (vas.), Peppiina Rissanen ja Päivi Kaarniemi. Kuva: Susanna Saari

Kaupunginarkkitehti Asko Halmeen suunnittelema koulurakennus valmistui Vanhaan Vaasaan vuonna 1990. Koulun nimi Variska tulee sanoista Vanha Vaasa, Ristinummi ja Kappelinmäki.

- Tällä hetkellä koulussa opiskelee 425 oppilasta, ja henkilökuntaan kuuluu yhteensä 70 aikuista, joista opettajia on 54. Koulun kanssa samassa rakennuksessa toimii Variskan kirjasto, ja liikuntasali on iltaisin urheiluseurojen ahkerassa käytössä, kertoo rehtori Päivi Kaarniemi.

Vaellus on unohtumaton kokemus

Variskalla on painotetun opetuksen luokkia, eli oppilas voi hakeutua kiinnostuksen kohteidensa mukaisesti joko liikuntaluokalle tai kieliä tai matematiikkaa painottaville luokille. Variskan ysiluokkalainen Peppiina Rissanen opiskelee liikuntaluokalla.

- Lisäliikuntatunneilla on kova vauhti, ja nautin siitä kovasti. Valinnaisaineeksi voi myös ottaa oman lajinsa valmennuskurssin, jossa on mahdollisuus treenata omaa lajiaan koulupäivän aikana, Rissanen kertoo.

Rissasen mielestä parasta Variskalla ovat tähän mennessä olleet eräkerhon vaellukset ja erilaiset teemapäivät.

- Vaellus on unohtumaton kokemus! Variskalla pidämme myös aina yhtä, varsinkin näin vaikeina aikoina. Meillä on hyvä meininki ja yhteishenki, Rissanen kehuu.

Normaalissa tilanteessa leirikouluja ja retkiä tehdään sekä lähiympäristöön että muihin kotimaan kohteisiin ja jopa ulkomaille saakka.

Yläasteelta löytyi ystäviä ja aviomies

Vaasalainen kaupunginvaltuutettu Ivanka Capova kävi yläasteen Variskalla vuosina 1996-1999. Vaasan yliopiston Levón-instituutin jatkuvan oppimisen koordinaattorina työskentelevä Capova muistelee, että Variska oli erittäin aktiivinen koulu.

- Teimme peruskoulutyön lisäksi paljon erilaisia projekteja esimerkiksi musiikin parissa. Olen laulanut musikaalien kuoroissa, ja käsityötunnilla tehtiin esiintymisvaatteita. Todella paljon ehdimme kolmen vuoden aikana tehdä!

Myös luontoretket opettaja Vesa Heinosen johdolla ovat jääneet erityisesti Capovan mieleen.

- Vesan kanssa retkeilimme ihan tosissaan ja kävimme telttaretkillä, esimerkiksi Salamajärven kansallispuistossa Keski-Pohjanmaalla.

Hyvien opettajien lisäksi Capovalla on säilynyt yläkouluajoilta hyviä ystäviä, ja sattuipa niinkin, että myös aviomies löytyi Variskalta.

- Olen siis nyt naimisissa entisen yläasteen luokkakaverini kanssa, Capova hymyilee.

Koulupuutarhasta antimia kotitaloustunnille

Vuosien varrella Variskan koulussa ovat korostuneet kansainvälisyys- ja yrittäjyyskasvatus sekä oppilaiden osallisuus. Niitä toteutetaan paitsi koulun arjessa, myös erilaisten hankkeiden, yhteistyön ja kerhotoiminnan kautta.

Variskan koulun oppilaat hoitavat esimerkiksi Vanhassa Vaasassa sijaitsevaa Yxgärden puutarhaa, joka on perustettu jo vuonna 1907.

- Meillä on myös läheisellä Alkulan tilalla Variskan koulupuutarha, jossa viljellään vihanneksia ja juureksia erityisesti kotitaloustuntien tarpeita varten. Oppilaat voivat tehdä myös kesätöitä kummallakin puutarhalla, rehtori Kaarniemi kertoo.

Variska kokee muodonmuutoksen vuonna 2022

Vuonna 2022 Variskan koulu laajenee, kun alueen alakoululaisille valmistuvat uudet tilat yläkoulun yhteyteen. Samalla koulut yhdistyvät Variskan yhtenäiskouluksi, jossa ala- ja yläkoulun luokat opiskelevat samassa koulurakennuksessa.

- Isossa yhteisössä on paljon erilaista osaamista, josta kaikki pääsevät hyötymään niin koulun arjessa kuin juhlahetkissä. Meillä on tärkeä tehtävä varmistaa oppilaille turvallinen yhdeksän vuoden koulupolku tutussa fyysisessä ympäristössä, jossa isommat pitävät huolta pienemmistä, kertoo Kaarniemi. 

Yhteyshenkilöt

rehtori Päivi Kaarniemi, puh. 0400 905 303, paivi.kaarniemi@vaasa.fi

Kuvat

Ivanka Capova (vas.), Peppiina Rissanen ja Päivi Kaarniemi. Kuva: Susanna Saari
Ivanka Capova (vas.), Peppiina Rissanen ja Päivi Kaarniemi. Kuva: Susanna Saari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Wasa Stations öde avgörs – stadsfullmäktige beslutar om projektets genomförande 26.722.7.2021 15:35:53 EEST | Tiedote

Projektet Wasa Station som länge har varit under beredning, framskrider i juli för behandling i Vasa stadsfullmäktige. Vid stadsfullmäktiges extra sammanträde 26.7 fattas beslut om bildande av ett nytt fastighetsbolag och borgen till bolaget för ett lån på 52 miljoner euro, med vilket byggande av det framtida musikhuset i multifunktionskvarteret finansieras. Beslutet är avgörande huruvida Vasa får sitt länge efterlängtade musikhus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme