Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Varkauden kaupunki korjasi puutteita lastensuojelun ja sen jälkihuollon järjestämisessä – Itä-Suomen avin valvontapäätös

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto havaitsi asiakasturvallisuutta vaarantavia puutteita Varkauden kaupungin lastensuojelun ja jälkihuollon järjestämisessä ja toteuttamisessa. Varkauden kaupungin perusturvalautakunnalle annettiin asiasta huomautus ja edellytettiin saattamaan kyseiset sosiaalihuollon palvelut lainmukaiselle tasolle.

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi 2.5.2022 Varkauden kaupungin lastensuojelun järjestämisen lainmukaisuutta koskevan valvontapäätöksen. Asia tuli vireille kaupungin viranhaltijoiden ohjauspyynnöstä sekä sosiaalihuoltolain 48 § mukaisista ilmoituksista.

Aluehallintoviraston harkitsema määräys lieveni huomautukseksi, koska Varkauden kaupunki oli jo ryhtynyt toimenpiteisiin puutteiden korjaamiseksi muun muassa palkkaamalla lisää henkilöstöä lastensuojeluun ja lapsiperhepalveluihin.

Lastensuojelun asiakassuunnitelmat täytyy tehdä lain edellyttämällä tavalla ja lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät tulee saattaa lain mukaiseksi 30.6.2022 mennessä

Saadun selvityksen mukaan lastensuojelun avohuollossa oli 7.4.2022 yhteensä 125 asiakasta. Asiakassuunnitelmista 87/125 oli ajan tasalla, lopuissa oli puutteita tai viivästymisiä. Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan laatimaton tai viivästynyt asiakassuunnitelma voi heikentää tai vaarantaa lapsen sekä huoltajien sitoutumista tarjottavaan tukeen ja järjestettäviin tukitoimiin. Tällaisessa tilanteessa on mahdollista, että lastensuojelua ei voida tehdä lain tarkoittamalla tavalla tai sen tavoitteita ei voida toteuttaa lapsen edun mukaisesti. Asiakasturvallisuus ja lapsen etu voivat vaarantua.'

Aluehallintovirasto toteaa päätöksessään, että lastensuojelun avo-, sijais- ja jälkihuollon palvelujentarpeen arviointi ja niiden myöntäminen ovat sosiaalityöntekijälle laissa määriteltyjä tehtäviä. Lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tehtävään kuuluu valvoa lapsen edun toteutumista koko lastensuojeluprosessin ajan. Tämän mahdollistamista varten lastensuojelulaki pyrkii turvaamaan lakisääteisten työntekijöiden työtehtävät kohtuullisilla asiakasmäärillä. Työnantajan velvollisuus on huolehtia, että nämä asiakasmäärät pysyvät lastensuojelulain 13 b § mukaisina. Kyseisiä asiakasmääriä ei voi ylittää rikkomatta lakia. Varkauden lastensuojelun asiakasmäärä on saadun selvityksen mukaan tällä hetkellä lainmukainen suhteessa sosiaalityöntekijöiden kokonaismäärään.

Jälkihuoltoon oikeutettujen lasten itsenäistymisvarojen kertyminen saatettava lainmukaiseksi 30.6.2022 mennessä – jälkihuollon laatuun ja riittäviin palveluihin kiinnitettävä huomiota

Aluehallintovirasto antoi huomautuksen myös jälkihuollon järjestämisen laiminlyönnistä ja edellytti Varkauden kaupungin huolehtimaan viimeistään 30.6.2022 mennessä siitä, että kaikkien jälkihuoltoon oikeutettujen itsenäistymisvarat kertyvät lain edellyttämällä tavalla. Antamassaan selvityksessä kaupunki oli arvioinut korjaavansa asian annettuun määräaikaan mennessä.

Aluehallintovirasto kiinnitti Varkauden kaupungin huomiota siihen, että jälkihuollon asiakkaille on tarjottava sosiaalihuoltolain 30 § mukaisesti laadultaan hyvää sosiaalihuoltoa varaamalla työhön riittävät henkilöstöresurssit ja yksilölliset asiakkaiden tarpeista lähtevät palvelut.

Itä-Suomen aluehallintoviraston valvontapäätös kokonaisuudessaan (pdf)

Lisätietoja

sosiaalihuollon ylitarkastaja Sanna Tahvanainen, p. 0295 016 800 (vaihde)
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme