Helsingfors universitet

Världens första vaccin för bin, bättre sömn och andra vetenskapliga innovationer löser kniviga problem på Slush 2018

Jaa

Helsingfors universitet presenterar 13 vetenskapsbaserade innovationer i olika skeden av kommersialisering på Slush.

Foto: Matti Pyykkö
Foto: Matti Pyykkö

En av innovationerna som presenteras på Helsingfors universitets avdelning är världens första insektvaccin som skyddar bin från sjukdomar samtidigt som det bidrar till att trygga hela världens mat- och foderproduktion.

– Att pollinatörer insjuknar och dör är ett allvarligt hot mot jordens näringshushållning. Därför har redan en liten förbättring i deras liv, till exempel bättre motståndskraft mot sjukdomar, en enorm betydelse för hela planeten, konstaterar PrimeBEE-vaccinets utvecklare Dalial Freitak.

En annan av innovationerna som presenteras kan identifiera med vilket färdmedel människor rör sig. Mobilteknologin som utvecklats av Moprim känner igen om användaren går eller exempelvis åker bil, spårvagn eller buss. Teknologin används redan i Lahtis stads CitiCAP-projekt, och testas för närvarande tillsammans med Helsingforsregionens trafik (HRT).

– Informationen kan användas såväl för stads- och trafikplanering som för att minska det egna klimatavtrycket. Både städer och enskilda användare har varit intresserade av exakt information om färdmedel, säger Moprims grundare Petri Martikainen

En tredje lösning som presenteras på Slush fokuserar på att bättre förstå vår inre klocka och hjälpa oss att anamma vanor som förbättrar vår sömnkvalitet och gör oss piggare på dagarna. 

– Sömnbrist påverkar vår hälsa på många sätt; hur vi reglerar våra känslor, hur vi orkar och hur bra vi lär oss. SleepCircle-sömnträningen använder sig av forskningsbaserad information om hur man kan förbättra sin egen sömnrytm, säger innovationens uppfinnare Anu-Katriina Pesonen.

Bekanta dig också med de andra innovationerna som Helsingfors universitet presenterar på Slush

Bolaget Helsinki Innovation Services Ltd (HIS), som ägs av Helsingfors universitet, är en expert på kommersialisering och för samman forskarna och företagsvärlden för att främja att innovationer kan tas i bruk i samhället.

– Företag som baserar sig på spetsforskning eller innovationer som fortfarande är i kommersialiseringsfasen är unika investeringsobjekt. Det finns mångsidiga alternativ för investering, alltifrån medicinska uppfinningar till utbildningsexport, berättar Jari Strandman, vd för Helsinki Innovation Services.

Y Science ger Slush en dos livsvetenskaper

Också i år lyfter Helsingfors universitet, universitetets institut för livsvetenskaper HiLIFE och Slush fram vetenskapsbaserade innovationer, deras genomslagskraft och betydelsen av forskningskommersialisering på evenemanget Y Science. Y Science ordnas i år för andra gången och är ett officiellt tilläggsevenemang till Slush. I år ordnas även en pitchingtävling för startup-företag inom området life science.

Evenemanget är i synnerhet riktat till forskare, tillväxtföretagare och investerare och ordnas i Helsingfors Mässcentrum den 15 december kl. 9–12. Evenemanget är gratis, men för att delta ska man registrera sig på adressen www.y-science.org. Evenemanget sänds också direkt i Tankehörnan.

Yhteyshenkilöt

Helsinki Innovation Services Ltd
Vd Jari Strandman
+358 40 700 6968
jari.strandman@helsinki.fi

Kuvat

Foto: Matti Pyykkö
Foto: Matti Pyykkö
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingfors universitet
Helsingfors universitet
PB 3
00014 Helsingfors universitet

+358 2941 911 (växel)http://www.helsinki.fi/

Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet, en internationell akademisk gemenskap med 40 000 studerande och forskare. På de internationella rankinglistorna placerar sig Helsingfors universitet i regel bland de 100 bästa universiteten. Universitetet grundades 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingfors universitet

Gåtan i Levänluhta på väg att lösas med hjälp av tvärvetenskaplig forskning11.6.2019 12:58:01 EESTTiedote

Ny studie visar att DNA:t hos individer begravda i Levänluhta i Storkyro har stora likheter med DNA:t hos dagens samer. Det här är första gången som man vetenskapligt har kunnat fastställa att det har funnits samisk bosättning så här långt söderut i Finland. En strontiumisotopanalys tyder i sin tur på att individerna hade växt upp i området. Men frågan om varför de har blivit begravda i vattnet förblir däremot en gåta.

Politikernas attityder i miljö- och flyktingfrågor har polariserats10.4.2019 08:39:00 EESTTiedote

Invandringsattityder och miljöattityder går alltmer hand i hand och åsikterna har polariserats, visar forskning som bygger på Yles kandidattest inför kommunalvalen 2012 och 2017. Sannfinländarna, det mest invandringsfientliga partiet, har blivit alltmer invandringskritiska samtidigt som De gröna, det mest invandringsvänliga partiet, blivit alltmer positiva till invandring. Intressant nog hänger attityderna i klimatfrågor ihop med synen på invandring.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme