Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Varovaisuus lisääntyy asuntomarkkinoilla, mutta koronaviruksen vaikutus vielä rajallinen

Jaa

Vuosi 2020 käynnistyi asuntomarkkinoilla vauhdikkaasti, mutta koronavirusepidemia lisäsi nopeasti suomalaisten varovaisuutta. Jos poikkeustila ei pitkity, Danske Bank arvioi viruksen vaikutuksen asuntomarkkinoihin jäävän rajalliseksi.

Alkuvuonna Danske Bank myönsi asuntolainoja yli 10 prosenttia edellisvuotta enemmän ja vielä Suomen hallituksen asettamien poikkeustoimienkin ensimmäisten viikkojen aikana asuntokauppaa on tehty lähes normaalisti, kun jo käynnistettyjä kauppoja on saatettu loppuun. Asunnon ostajien varovaisuus on kuitenkin selvästi lisääntynyt.

”Lyhennysvapaiden kysyntä on tällä hetkellä yli kymmenkertainen normaaliin tilanteeseen nähden, ja olemmekin myöntäneet lyhennysvapaita jo lähes 7000 suomalaiselle koronatilanteen kriisiytymisen jälkeen”, kertoo Danske Bankin Vähittäispankin johtaja Riikka Laine-Tolonen. Tyypillisin myönnetty lyhennysvapaan pituus Danske Bankissa on 6 kuukautta.

Varovaisuuden lisääntyminen näkyy tällä hetkellä myös asiakkaiden kasvaneena kiinnostuksena korkosuojaa ja kiinteää korkoa kohtaan. Vaikka kiinteiden korkojen osuus on kasvanut jonkin verran, se on hyvin pieni. Pääsääntöisesti Danske Bankin asiakkaat ovat valinneet viitekoroksi 12 kuukauden euriborin. Tällä hetkellä neljä kymmenestä uudesta asuntolainasta on suojattu koronnousulta.

”Epävarmoina aikoina on luonnollista, että huoli omasta taloudesta lisääntyy. Asiakkaidemme taloudellisen mielenrauhan varmistamiseksi osa asiantuntijoistamme tekee nyt tavallista enemmän neuvontaa niille asiakkaille, joita on kohdannut lomautus tai huoli perheen taloudesta. Tämä onnistuu erittäin hyvin verkkotapaamisina tai puhelimitse”, Laine-Tolonen toteaa.

Kysyntä kaupunkikeskuksissa ei katoa, matala korkotaso tukee asuntovelallista

Asuntomarkkinat tulevat kärsimään epidemiasta, mutta viruksen vaikutus jää rajalliseksi, jos kriisi ei pitkity, arvioivat Danske Bankin ekonomistit. Asuntomarkkinoiden sopeutuminen koronataantumaan tapahtuu ennen kaikkea kauppamäärien vähentymisen kautta. Asuntojen hinnat eivät välttämättä laske voimakkaasti, sillä toistaiseksi ei ole merkkejä pakkomyynneistä ja myös lyhennysvapaat auttavat asuntovelallisia. Finanssikriisissäkin asuntojen hinnat laskivat melko maltillisesti.

”Keväisin asuntokauppa yleensä käy, mutta tänä vuonna näin ei varmastikaan tapahdu. Silti asuntokauppa tuskin pysähtyy kokonaan. Kaupungistuminen jatkuu ja suurissa kaupunkikeskuksissa on kysyntää uusille asunnoille, joten rakentamisen on mahdollista piristyä uudelleen suvantovaiheen jälkeen vuonna 2021”, toteaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Jos asuntokauppa pääsee tilapäisesti pysähtymään kokonaan, markkinan palautuminen saattaa kestää jonkin aikaa, koska asuntokaupan ketjut käynnistyvät yleensä hitaasti.

”Hyvää tässä tilanteessa on, että asuntomarkkina on terve. Lisäksi kannattaa muistaa, että suurella osalla suomalaisista elämä jatkuu taloudellisessa mielessä kuten ennenkin. Matalan korkotason vallitessa lainanhoitomenot säilyvät maltillisina. Uusien asuntolainojen reaalikorko on negatiivinen ja säilyy pitkälle tulevaisuuteen sellaisena”, Kuoppamäki rauhoittelee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Riikka Laine-Tolonen, Vähittäispankin johtaja, Danske Bank, 050 343 0585, riikka.laine-tolonen@danskebank.fi
Pasi Kuoppamäki, pääekonomisti, Danske Bank, 050 424 0025, pasi.kuoppamaki@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, ja haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Omistusasujista vanhemmat ikäluokat tietoisempia taloyhtiön asioista – kymmenesosa nuorista asukkaista ei tiedä vastikkeen suuruutta10.7.2020 13:36:33 EESTTutkimus

Oman taloyhtiön asioita tunnetaan pääsääntöisesti varsin hyvin, kertoo Danske Bankin tutkimus. Asioiden tuntemus on kaikkien kysyttyjen asioiden osalta selkeästi heikointa nuorimpien omistusasujien kohdalla. Heistä jopa kolmannes ei tiedä tontin omistusta, kymmenesosa vastikkeen suuruutta ja joka kuudes ei tiedä isännöitsijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme