ELY-keskukset

Varsinais-Suomen ELY-keskus kannattaa Eurajoen vesiensuojeluyhdistys ry:n ehdottamaa tutkimushanketta lannan peltolevityksen bakteerikuormituksesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa
Eurajoen vesiensuojeluyhdistys ry:n 4.9.2021 tekemässä toimenpidehakemuksessa on pyydetty selvittämään Eurajoen elokuussa 2021 tapahtunutta bakteerikuormitusta sekä ehdotettu tutkimushanketta ja nitraattiasetuksen uudistamista. Eurajoen elokuun bakteerilöydösten syynä arveltiin aiemmin olevan peltojen keväiset lannanlevitykset.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tänään vesiensuojeluyhdistykselle antamassa vastauksessa todetaan, että saatujen tietojen mukaan lannanlevitys on tapahtunut ns. nitraattiasetuksen mukaisesti. Näin ollen vesiensuojeluyhdistyksen ehdottamaan tutkintapyynnön tekemiseen ei ole perusteita. Nitraattiasetuksen mukaan lannoitus on kielletty viisi metriä lähempänä vesistöä ja seuraavalla viiden metrin vyöhykkeellä lannan ja orgaanisten lannoitevalmisteiden pintalevitys on kielletty, ellei peltoa muokata vuorokauden kuluessa levityksestä. On mahdollista, että kesän 2021 pitkän kuuman ja kuivan ajanjakson jälkeen tapahtuneet rankkasateet olisivat saaneet pelloista ravinteita ja bakteereja liikkeelle, vaikka lannan levitys olisikin tehty säädöksiä noudattaen.

Eurajoen vedenlaatua seurataan velvoitetarkkailuilla säännöllisesti 6 kertaa vuodessa ja havaintopaikkoja Eurajoessa on 7 kpl ja Köyliönjoessa 1 kpl. Tänä vuonna tarkkailua tehdään vielä lokakuussa. Lisäksi kunnan ympäristönsuojeluviranomainen on elokuussa ottanut ylimääräisiä vesinäytteitä bakteerikuormituksen selvittämiseksi.

Vesiensuojeluyhdistys on esittänyt tutkimushankkeen käynnistämistä lannan peltolevityksen ympäristövaikutuksista. ELY-keskus katsoo, että myös bakteerit huomioon ottava tutkimus- ja selvityshanke olisi hyödyllinen ja tulee ottamaan esitetyt tarpeet esiin keskusteluissa ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Mahdollisia tutkimuslaitoksia voisivat olla esimerkiksi Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus sekä Pyhäjärvi-instituutti, jossa tiettävästi jo tällaista hanketta ollaan suunnittelemassa.

Lisätietoja:

Yksikönpäällikkö Anu Lillunen, p. 0295 023 005
Erikoisasiantuntija Harri Helminen, p. 0295 022 865 

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Nya undantagslov har beviljats för att fördriva vitkindade gäss från åkrar17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har föregående vecka beviljat 15 undantagslov för att fördriva vitkindade gäss från åkrar i syfte att förhindra allvarliga skador på gröda. Undantagsloven omfattar 54 gårdar, vilka befinner sig främst i Norra Karelen. Enligt undantagsloven får vitkindande gäss får fördrivas med oskadliggörande metoder. Under vårflytten är det förbjudet att använda högljudda fördrivningsmetoder så som smällpatroner för att trygga häckningsfreden.

Valkoposkihanhien pelloilta karkottamiseen on myönnetty uusia poikkeuslupia17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on viime viikolla myöntänyt 15 poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta vakavien viljelyvahinkojen estämiseksi. Luvat koskevat 54 tilaa, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Karjalassa. Poikkeusluvilla valkoposkihanhia saa karkottaa niitä vahingoittamattomilla menetelmillä. Kevätmuuttokaudella kovaäänisten karkotuskeinojen kuten paukkupatruunoiden käyttö on kielletty lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Genomförandet av Skärgårdshavsprogrammet påskyndas i pilotområden16.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Avrinningsområdena till Aura å och Pemar å samt Kimitoön med omgivande havsområden har valts som pilotområden för Skärgårdshavsprogrammet. Syftet med Skärgårdshavsprogrammet är att minska näringsbelastningen på Skärgårdshavet och få bort jordbruket i Skärgårdshavets avrinningsområde från listan över de värsta belastningskällorna för Östersjön, som upprätthålls av kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye