Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vartiosaareen laaditaan osayleiskaavaa - virkistyskäytön vaihtoehdot kommentoitavana

Jaa

Vartiosaareen laaditaan osayleiskaava, jolla mahdollistetaan alueen virkistyskäytön kehittäminen. Saarta kehitetään aktiiviseksi virkistysalueeksi osana Itä-Helsingin kulttuuripuistoa. Suunnittelun tueksi on laadittu saaren virkistyskäytöstä viisi erilaista luonnostelmaa, joita voi kommentoida Kerro kantasi -palvelussa 1. kesäkuuta saakka.

Ulkoilijoita Vartiosaaressa. Kuva: Kaisa Pajanen.
Ulkoilijoita Vartiosaaressa. Kuva: Kaisa Pajanen.

Vartiosaari osoitetaan virkistyskäyttöön

Vartiosaari osoitetaan Helsingin Kaupunkistrategian 2021−2025 mukaisesti pääasiallisesti virkistyskäyttöön. Alueelle laaditaan yleispiirteinen aluevarausosayleiskaava.

Tavoitteena on, että alueelle suunniteltava virkistyskäyttö sopeutuu alueen luontoarvoihin. Samalla otetaan huomioon alueen kulttuuri- ja luontoarvot ja edistetään niiden säilymistä. Aluetta kehitetään myös matkailukohteena osana merellistä Helsinkiä.

Osayleiskaava valmistellaan niin, että kaupunginvaltuustolla on mahdollisuus tehdä päätös siitä tällä valtuustokaudella.

Osayleiskaava on yleispiirteinen. Osayleiskaavan jälkeen laaditaan asemakaava, jolla voidaan ohjata tarkemmin virkistyskäyttöä sekä suojeltavien huvila-alueiden ja rakennusten käyttöä ja kehittämistä. Saareen ei tulla osoittamaan uusia asuinalueita. Kaavassa otetaan huomioon myös saaren saavutettavuus vesiliikenteellä tai siltavaihtoehdoilla. Lisäksi ratkaistaan huviloiden suojelutarpeet sekä arvokkaan luonnon säilyttäminen.

Mihin suuntaan Vartiosaaren virkistyskäyttöä tulisi kaavalla ohjata?

Saaren virkistyskäytöstä on laadittu viisi erilaista luonnostelmaa. Vaihtoehdot eroavat lähinnä saaren saavutettavuuden osalta, eli varaudutaanko siltavaihtoehtoihin vai kuljetaanko saareen jatkossakin vesitse. 

Lisäksi vaihtoehdoissa on pohdittu saaren kulun ohjausta, palveluita, arvokkaiden huviloiden käyttöä ja säilymisedellytyksiä, sekä luonnonsuojelutarpeita. 

Suunnitelmaluonnostelmia voi kommentoida 1. kesäkuuta saakka Kerro Kantasi -palvelussa osoitteessa https://kerrokantasi.hel.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala:

Johtava maisema-arkkitehti Raisa Kiljunen-Siirola
p. 09 310 37209, raisa.kiljunen@hel.fi

Arkkitehti Tapani Rauramo
p. 09 310 37071, tapani.rauramo@hel.fi

Kuvat

Ulkoilijoita Vartiosaaressa. Kuva: Kaisa Pajanen.
Ulkoilijoita Vartiosaaressa. Kuva: Kaisa Pajanen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunki kunnostaa lintuvesiä Ruovikosta lentoon -hankkeessa23.5.2022 09:03:38 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungilla on käynnistynyt Ruovikosta lentoon -Helmi-hanke, jossa keskitytään lintuvesien ja rantojen elinympäristöjen tilan parantamiseen. Hankkeen aikana tehdään käytännön hoitotoimia, jotka edesauttavat linnustoa ja muuta luonnon monimuotoisuutta. Samalla saadaan arvokasta tietoa järviruo’on talvileikkuusta ja ruokomassan hyödyntämisestä sekä kehitetään eri toimijoiden yhteistyötä. Hanketta rahoitetaan valtakunnallisesta Helmi-elinympäristöohjelmasta.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 19.5.202219.5.2022 19:03:51 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 19.5.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.6.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme