Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa äldreråd utmanar dig att gå ut med en äldre

Dela

Delta i Äldreinstitutets kampanj Gå ut med en äldre och gå ut på promenad med en bekant eller obekant äldre.

Många äldre personer behöver hjälp och sällskap när de rör sig ute – alla vågar inte gå ut ensamma till exempel på grund av risken för att falla. Alla som vill göra något gott kan delta i kampanjen. I år pågår kampanjen 8.9–8.10.2021.

– Medlemmarna i Vasa äldreråd och pensionärsföreningarna deltar i kampanjen genom att ställa upp som utekompisar för bl.a. hemvårdens klienter och medlemmar i den egna föreningen. Var och en av oss kan fråga en äldre granne eller bekant om hen vill komma med ut på promenad, tipsar Irmeli Mandell från Vasa äldreråd.

På webbsidan om kampanjen Gå ut med en äldre https://www.vievanhusulos.fi/pa-svenska/ hittar du olika tips om vad man kan göra på en friluftsdag, såsom naturupplevelsebingo och paraplygympa.

Äldrerådet påverkar i saker som gäller den äldre befolkningen för att förbättra deras situation och utveckla servicen samt arrangerar bl.a. rekreationsevenemang för seniorer.

Äldreinstitutets anvisningar till den som är utekompis till en äldre:

- Fråga den äldre om hens favoritplatser och önskemål i fråga om promenadrutter. Beakta tillgängligheten, säkerheten och lämpliga pausplatser.

- Börja med en kortare promenad, om det är ett tag sedan den senaste promenaden.

- Se till att den äldre har ätit något innan ni ger er av.

- Det lönar sig att ta med litet färdkost och egen vattenflaska.

- Försäkra dig om att den äldre har utrustning som är lämplig med tanke på vädret och utevistelsen samt behövliga hjälpmedel och mediciner med sig.

- Ta för säkerhets skull med mobiltelefonen.

- Följ den äldre tryggt hem.

- Undvik att vara ute, om du själv känner dig sjuk.

- Se till att ha god handhygien.

- Använd munskydd vid närkontakt.

- Undvik platser där det är mycket folk.

https://www.vievanhusulos.fi/pa-svenska/ 

Nyckelord

Kontakter

Koordinatorn för frivilligarbetet Senni Korhonen, tfn 040 197 8216, senni.korhonen@vaasa.fi
Vasa äldreråds representant Irmeli Mandell, tfn 0500 367 685, irmeli.mandell@gmail.com

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Den 18 september är det hälsovårdarnas dag – de vårdar kommunbor från vaggan till graven17.9.2021 11:59:12 EEST | Tiedote

Hälsovårdarnas arbetsinsats för kommunbornas hälsa är verkligen omfattande och mångsidig. Var och en av oss har fått prata med en hälsovårdare, för de har en viktig roll när det gäller att främja kommunbornas hälsa och välmående från vaggan till graven. Hälsovårdare kan arbeta t.ex. vid mödrarådgivningen, barnrådgivningen, skol- och studenthälsovården samt inom den service som främjar seniorers hälsa.

Terveydenhoitajapäivää vietetään 18.9. – he hoitavat kuntalaisia vauvasta vaariin17.9.2021 11:54:49 EEST | Tiedote

Terveydenhoitajien työpanos kuntalaisten terveyden eteen on todella laaja ja monipuolinen. Jokainen meistä on päässyt ”terkkarin” juttusille, sillä he ovat tärkeässä roolissa kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi vauvasta vaariin. Terveydenhoitajat voivat työskennellä esimerkiksi äitiysneuvolassa, lastenneuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä ikäihmisten terveydenedistämisen palveluissa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum