Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa stads museers utställningsprogram 2020

Dela

Sammanlagt 14 tillfälliga utställningar ordnas nästa år på Kuntsi museum för modern konst, Österbottens museum, Tikanojas konsthem och Vasa konsthall. I tillägg till olika jubileumsår är samlingarna en del av utställningsverksamheten på ett helt nytt sätt. I tillägg till de klassiska samlingarna Hedman och Kuntsi fås Emil Aaltonens samling från Tammerfors på besök till samlarnas stad. Kuntsis samling firas med en 50 års jubileumsutställning för Kuntsis stiftelse.

Leena Luostarinen: Nattleopard (1981), foto: Mikko Lehtimäki
Leena Luostarinen: Nattleopard (1981), foto: Mikko Lehtimäki

Konstnärerna är i fokus då de tillfälliga utställningarna sammanställs. I utställningen By Nature på Kuntsi museum för modern konst dryftar nio konstnärer i sin grupputställning på naturens och karaktärens egenskaper med Österbotten som reflexionsyta. Finska moderna konstnärer ställer förutom tillsammans även ut individuellt då Petri Ala-Maunus privatutställning, den trefaldigt publikomröstade favoriten [Landskap]måleriets historia och utopi ses på Österbottens museum.

Samarbetet med andra fackmän inom konst inleds nästa år då Kuntsi i slutet av året ställer ut Väderprognos för framtiden från Kiasma. Utställningen för med sig en bit av det internationellt betydande konstevenemanget Venedigbiennalen, där den i år ställdes ut. På detta sätt ses internationellt aktuell modern konst även i Vasa och samtidigt öppnas en naturlig passage till nordisk modern konst.

Vid sidan om konsten stiftar vi bekantskap med kulturhistoriska fenomen samt blandningen av konstarter i två utställningar. Villakulturen samt skärgårdslivet som i slutet av 1700-talet spred sig från Sverige till Finland och sedermera det mer vanliga stuglivet presenteras som fenomen i sommarutsättningen Villalivet på Österbottens museum. Teater och bildkonst träffas under hösten i utställningen På scen på Tikanoja konsthem, där det skapas en översikt över opera- och teaterhistorien i Vasa.

Vasa är (konst)samlarnas stad, från Antell till Swanljung. I utställningen Hemma hos samlaren i Tikanoja konsthem presenteras dessa samlares påverkan i fråga om stadens kulturella liv och därtill dryftas var deras stigar har korsat.

I Vasa konsthall öppnas sammanlagt fem nya utställningar, som för sin egen del presenterar finländska bildkonstnärer och deras aktuella uttrycksformer. Filmverkstaden firar sin tioåriga tillvaro och därtill har följande konstnärer valts till programmet utifrån öppen ansökan: Jan-Erik Andersson, Christian Langenskiöld, Anu Raatikainen och Visa Knuuttila.

Nelin-Cronströms konsthem som fanns beläget på Strandgatan i Vasa presenteras åt publiken som webbutställning. Personhistoria och konstsamlingen presenteras i en form som är tillgänglig utan fysiskt utställningsbesök.

Pressbilder: https://oc.vaasa.fi/index.php/s/V7AtF2Q6cDRIBYy

Nyckelord

Kontakter

utställningschef Maaria Salo
Vasa stads museer
tfn 040 353 7377
maaria.salo@vaasa.fi

Bilder

Leena Luostarinen: Nattleopard (1981), foto: Mikko Lehtimäki
Leena Luostarinen: Nattleopard (1981), foto: Mikko Lehtimäki
Ladda ned bild

Dokument

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum