Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasabornas födelsedagspresent: körsbärspark och Happy Vaasa-julkalender

Dela

Vasas födelsedag 2.10 firar vi tillsammans och nu om aldrig finns lyckan nära i vår fantastiska stad. Invånarna har fått ge förslag till födelsedagspresenter åt sig själva: med 5 000 euro som har reserverats för försöket med inkluderande budgetering genomförs en körsbärspark och med evenemangsunderstödet 10 000 euro får Vasaborna en lyckofrämjande julkalender.

Vi frågade i september i en nätenkät av Vasaborna om de hade något litet önskemål i sin närmiljö som de önskade att kunde förverkligas. Staden har reserverat 5 000 euro för att förverkliga invånarnas idé genom ett försök med inkluderande budgetering.

Valet föll på Raija och Vesa Bonos förslag om en körsbärspark vid Metviksstranden.

- Körsbärsparken ger glädje för en lång tid och planteringstalkot är ett trevligt evenemang för invånarna. Parken kunde med tiden t.ex. alltid på årsdagen utvidgas med fler planteringar, då intresserade kunde skänka ett eget träd som hälsning till sin hemstad, berättar Raija och Vesa Bono om sin idé som vann.

Planteringstalko öppet för alla

Planteringstalkot som är öppet för alla hålls i Metvikens park tisdagen 27.10 kl. 15-18.

- Vi uppmuntrar alla Vasabor att komma med och plantera körsbärsträd tryggt utomhus och med beaktande av säkerhetsavstånd. Stadens grönområdesenhet koordinerar verksamheten och det exakta läget meddelas senare när man har utsett en lämplig plats, berättar områdesservicechef Suvi Aho.

Sammanlagt inkom 44 ansökningar av Vasaborna, av vilka den idé som nu ska förverkligas valdes av den gemensamma styrgruppen för jämställdhets- och likabehandlingsplanen samt delaktighetsprogrammet.

- Av många bra förslag valde vi körsbärsparken, eftersom den ger mest glädje och lycka för Vasaborna för en lång tid framåt. Körsbärsparken lockar till att vara ute och talkot skapar gemenskap och delaktighet, berättar Aho.

Hjärtan och lycka samlas med den digitala julkalendern

Vasa stad beviljar på sin födelsedag även 10 000 euro i understöd för ett Vasaevenemang. På grund av coronapandemin har flera aktörer som erhållit evenemangsunderstöd av staden varit tvungna att ställa in sina evenemang, varför evenemangsunderstöd inte har tilldelats.

- I september gav man Vasaborna en ny möjlighet att ansöka om stöd och i understödskriterierna betonades evenemangets säkerhet under dessa exceptionella förhållanden. Syftet var att hitta ett evenemang som når så många Vasabor som möjligt, berättar kulturchef Sanna Bondas.

Evenemangsunderstödet på 10 000 euro beviljades Vasaföretaget Platonic Partnership Oy:s idé för den digitala julkalendern, ”Happy Vaasa”.

- I den spelliknande julkalendern utför man under december månad konkreta uppgifter i stadsmiljön t.ex. hjälper grannen med snöarbetet, besöker ett konstgalleri eller hälsar på någon okänd person som kommer emot på gatan eller digitala uppgifter t.ex. lyssnar på ett Vasabands musik som man inte känner till från förr, beskriver Bondas.

Det huvudsakliga syftet med Happy Vaasa-julkalendern är att samla hjärtan från de dagliga uppgifterna tillsammans med andra. Då du har utfört en uppgift får du alltid ett hjärta som klirrar i Vasabornas gemensamma hjärtbehållare. Det totala hjärtsaldot kan man se på kalenderns nätsida nästan i realtid.

Sammanlagt 11 ansökningar om evenemangsunderstöd inkom. Vasa stads evenemangsunderstöd kan sökas följande gång i mars 2021.

- Vi uppmuntrar även alla som deltagit i den här ansökningen att söka på nytt nästa år berättar Bondas.

Kontakter

Försöket med deltagande budgetering: Områdesservicechef Suvi Aho, tfn 050 326 8877, suvi.aho@vaasa.fi

Evenemangsunderstöd: Kulturchef Sanna Bondas, tfn 040 139 4048 sanna.bondas@vaasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

En person med coronavirussmitta på Vaasa-opistos kurs20.10.2020 22:25:32 EESTTiedote

En studerande inom den grundläggande utbildningen för vuxna vid Vaasa-opisto har konstaterats ha coronavirussmitta. Tack vare noggrann användning av munskydd har den studerande bara kunnat exponera sina studiekamrater eller personalen för smittan under lunchen i Merenkurkun koulus matsal 12–13.10 kl. 12.30–13.10. Inga elever eller lärare från Merenkurkun koulu har funnits i matsalen vid samma tidpunkt.

Kvaliteten upprätthålls starkt inom social- och hälsosektorn20.10.2020 14:50:16 EESTTiedote

Inom social- och hälsosektorn utfördes 29.9-1.10.2020 en auditering över upprätthållandet, genom vilken ikraftvarandet av kvalitetserkännandet för kvalitetsprogrammet Social and Health Quality Standard (SHQS) försäkras inom social- och hälsovårdsservicen. Det finns alltid delområden att förbättra, men i sin helhet är verksamheten av hög kvalitet och följer planenlig utveckling. Särskilt tack fick den utvecklingsvilliga och motiverade personalen.

Laatua ylläpidetään vahvasti sosiaali- ja terveystoimessa20.10.2020 14:50:05 EESTTiedote

Sosiaali- ja terveystoimessa tehtiin 29.9.-1.10.2020 ylläpitoauditointi, jolla varmistetaan Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatuohjelman Social and Health Quality Standard (SHQS) laaduntunnustuksen voimassaolo. Aina löytyy parannettavia osa-alueita, mutta kokonaisuudessaan toiminta on laadukasta ja suunnitelmallista kehittämistä. Erityiskiitokset sai kehittämishaluinen ja motivoitunut henkilöstö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum