Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasas nya medborgarinstitut heter Alma

Dela

Vaasa-opisto och Vasa Arbis sammanslås 1.1.2021. Tillsammans och som en större enhet har instituten bättre förutsättningar att erbjuda omfattande och mångsidig service till alla Vasabor. Det nya institutet ska heta Vaasan kansalaisopisto Alma – Vasa medborgarinstitut Alma.

År 1907 inrättades det tvåspråkiga Vaasan työväenopisto – Vasa Arbetarinstitut. Målet då var det samma som i dag: att värna om varje stadsbos möjlighet att lära sig nytt och utvecklas utifrån de egna utgångspunkterna, mot de egna målen och drömmarna.

‒ Emellanåt har instituten gått skilda vägar enligt språket, men nu är det dags att förena resurserna på nytt. Nu förenas de två traditionsrika arbetarinstituten till ett tvåspråkigt medborgarinstitut från och med 1.1.2021, berättar ledande rektor Sannasirkku Autio.

Som en större enhet kan det nya institutet bättre svara på de utmaningar som ett samhälle i förändring förutsätter och erbjuda kunderna mångsidig, tillgänglig och ekonomiskt rationellt producerad service.

Ett informativt och historiskt namn

Det nya institutet ska heta Vaasan kansalaisopisto Alma – Vasa medborgarinstitut Alma.

Vasaborna har i november fått föreslå ett namn på det nya institutet, och det var över 200 personer som gav namnförslag.

Valet av nytt namn gjordes vid utbildningsnämndens sammanträde 2.12 utifrån ett förslag av en namnjury som består av institutens personal, studerandena och representanter för intressentgrupperna.

Ledande rektorn Autio säger att namnet Vasa medborgarinstitut, som kom fram i samband med namntävlingen, framför allt är informativt.

‒ Alma, för sin del, kan härledas från Vasas historia. Toivo Kuulas maka hette Alma Kuula (1884–1941). En annan känd Vasabo som hette Alma var hovrättsrådinnan Alma Skog, född Strömmer (1846–1939). Hon var en betydande främjare av social verksamhet och även jämställdhetsaktiv.På latin betyder ordet alma mild och närande, på spanska har ordet alma betydelsen själ. För medborgarinstitutet, som förvisso skapar övergripande välbefinnande, är de här beskrivningarna lika passande som för förebilderna!

Anmälan till vårens kurser börjar 11.12.

Anmälan till det nya medborgarinstitutets kurser börjar fredag 11.12 kl. 13. Man kan bekanta sig med kursutbudet redan nu på adressen opistopalvelut.fi/vaasa.

Anmälan till kurserna sker från och med 11.12 på adressen opistopalvelut.fi/vaasa samt per telefon. Kontaktuppgifterna och kursbroschyren finns på webbsidorna www.vaasa.fi/vaasa-opisto och www.vasa.fi/arbis. Man kan hämta en tryckt version av kursbroschyren hos instituten eller biblioteken.

Vasa medborgarinstitut Alma erbjuder sammanlagt cirka 600 kurser på våren.

Nya kurser på våren är bland annat Rintaliivikurssi, Työkalun valmistus, Astiakorukurssi, Maisemakuvaus, Träslöjd för nybörjare, Skriv poesi, Bowling samt de tvåspråkiga kurserna Frisbeegolf, Konditionsboxning och Musikproduktion på laptop. 

Institutet är även med och firar föreningen Vaasan Karjalaseuras 80-årsjubileum, vilket syns i programmet till exempel som pirog-, feresi- och folkvisekurser.

Kontakter

Mer uppgifter ger ledande rektorn Sannasirkku Autio, tfn 0400 299 826, sannasirkku.autio@vasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

KORJATTU: Kirjastolla kokoontuu keväällä ilmastoaiheiset lukupiirit suomeksi ja ruotsiksi15.1.2021 12:48:21 EETTiedote

KORJATTU KOHTA: RUOTSINKIELISEEN LUKUPIIRIIN ON ILMOITTAUDUTTAVA MARJA.MIKOLA@VAASA.FI. Vaasan kaupunginkirjasto on mukana valtakunnallisessa lukupiirikampanjassa, jossa voi lukea, keskustella ja kuunnella ilmasto- ja luontokriisistä paikan päällä kirjastossa. Ilmastolukupiirit kokoontuvat pääkirjastossa kevään aikana tiistaisin (suomeksi) ja lauantaisin (ruotsiksi).

Årets unga konstnär 2021 är Joel Slotte – Utställning i höst i Vasa15.1.2021 11:02:04 EETTiedote

En utställning av Joel Slotte, som valts till årets unga konstnär 2021, får vi på hösten se i Vasa. Verk av den Karlebybördiga bildkonstnären är utställda på Tikanojas konsthem 1.10.2021-23.1.2022 som en del av jubileumsårets program. Utställningen inleder samarbetet mellan Tammerfors konstmuseum och Vasa stads museer med den traditionellt viktiga Årets unga konstnär –traditionen, som varje år lyfter fram en lovande konstnär under 35 år. Samarbetet lyfter å ena sidan fram en regional ung konstnär och å andra sidan är utställningen i Tikanojas konsthem också konsthemmets satsning på barns och ungas konstfostran.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum