Helsingin yliopisto

Vastaantulo-hankkeessa tuetaan maahanmuuttajaoppilaita ja heidän opettajiaan

Jaa

Pääkaupunkiseudun peruskoululaisista jo yli 20 prosenttia on monikielisiä. Maahanmuuttajien määrän kasvaessa opettajat tarvitsevat enemmän tietoa miten tukea koululaisten oppimista. Opetusalalla ei enää riitä pelkästään suomi toisena kielenä -opettajien ja erityisopettajien kouluttaminen, vaan vastatulleiden oppilaiden suomen kielen taidon kehittyminen koskee koko koulun toimintaa ja yhteisöllisyyttä.

Kuva: Linda Tammisto
Kuva: Linda Tammisto

Suomessa koulunsa aloittaneisiin lapsiin verrattuna osa vastasaapuneista koululaisista on käynyt vain vähän koulua ja heillä voi olla puutteita luku- ja opiskelutaidoissa. Toisaalta heillä on taitoja, joiden havaitseminen edellyttää kouluyhteisöltä kykyä kuunnella, nähdä ja ymmärtää.

Uusia työmenetelmiä

Helsingin yliopistossa käynnistyneessä Vastaantulo-hankkeessa tehdään tunnetuksi valmistavasta opetuksesta tehtyä tutkimusta ja kehitetään monikielisiä käytänteitä yhdessä opettajien kanssa. Hankkeen yhteistyöluokissa kouluissa testataan vastasaapuneiden opettamiseen soveltuvia, tutkimusperustaisia työmenetelmiä, joita esitellään työpajoissa. Työpajat sopivat eri alojen opettajien täydennyskoulutuspäiviksi. Valmistavan opetuksen ammattilaiset tekevät yhdessä opetusmateriaalia oman luokka-asteensa tarpeisiin ja kehittävät metodeja valmistavaan opetukseen yhteistyössä opettajankoulutuksen tutkijoiden ja opiskelijoiden kanssa. Nämä materiaalit jaetaan avoimella sähköisellä alustalla opettajien hyödynnettäväksi.

Monikielisyyden tukemisessa on vielä opittavaa

Vaikka suomalainen koulu on maineikas ja tulokset ovat hyviä, voidaan muun muassa uusimmista Pisa-tuloksista päätellä, että monikielisyyden tukemisessa meillä on opittavaa. Kielitietoinen opetus uuden opetussuunnitelman mukaisesti vaatii tutkittua tietoa, opettajien täydennyskoulutusta ja opetuskulttuurin muutosta. Vastaantulo haluaa olla apuna tässä muutoksessa. Opettajat tarvitsevat parempaa menetelmällistä osaamista ja kattavaa monikielisen oppimisen ymmärrystä, jotta koulu pystyy tukemaan oppilaitaan ja tarjoamaan heille yhdenvertaiset koulutusmahdollisuudet.

Vastaantulo tukee opettajankoulutuksen ja valmistavan opetuksen yhteistyön tiivistämistä. Hankkeen avulla opettajaopiskelijat saavat entistä realistisemman käsityksen koulujen arjesta ja pääsevät harjoittelemaan vastasaapuneiden opettamista jo opetusharjoittelujen aikana.

Vastaantulo on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kaksivuotinen tutkimus- ja kehityshanke, joka toteutetaan Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja hankkeesta:

Projektisuunnittelija Ninni Lankinen, puh. 050 311 8209, s-posti ninni.lankinen@helsinki.fi tai vastaantulo@helsinki.fi, yliopistonlehtori Maria Ahlholm, puh. 050 318 3970

---
tiedotteen välitti Anna Maria Peltonen, tiedeviestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto, puh. 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi

Kuvat

Kuva: Linda Tammisto
Kuva: Linda Tammisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme