HUS

Vastasyntyneiden nenän limakalvoilla niukasti tarttumisreseptoreita koronaviruksille

Jaa

Vastasyntyneiden nenän limakalvoilla on koronaviruksen tarttumisen mahdollistavia reseptoreita vähemmän kuin aikuisilla. Tämä saattaa osaltaan selittää, miksi koronatartunnat ovat heillä harvinaisia.

Suomalaistutkimuksessa osoitetaan ensimmäistä kertaa, että koronavirus SARS-CoV-2:ta soluun kuljettavia reseptoreita on sekä keskosten että täysiaikaisten vastasyntyneiden nenän limakalvoilla selkeästi vähemmän kuin aikuisten.

”Tutkimuksemme valaisee osin sitä, miksi vastasyntyneet saavat koronainfektion harvoin ja säästyvät koronatartunnalta usein jopa silloin, kun synnyttävä äiti on siihen sairastunut. Infektion saatuaankin taudinkuva on vastasyntyneillä yleensä lievä. Muihin hengitystievirusinfektioihin he sairastuvat sen sijaan usein vakavammin kuin aikuiset”, sanoo lastentautien erikoislääkäri Santtu Heinonen HUS Uudesta lastensairaalasta.

Uutta tietoa tuottanut tutkimus on juuri julkaistu arvostetussa Archives of Diseases in Childhood Fetal & Neonatal -julkaisusarjassa.

Koronavirus ei löydä porttia vastasyntyneeseen


Aiheuttaakseen tartunnan SARS-CoV-2-virus tarvitsee ihmissolun pinnalta sopivan kiinnittymiskohdan, joista tärkeimmiksi ovat osoittautuneet tietyt hengitysteiden limakalvolla olevat reseptorit. Tarttumalla solukalvolla olevaan reseptoriin, virus pääsee siirtymään solun sisään lisääntymään ja aiheuttamaan tartunnan.

Tutkijat eristivät vastasyntyneiden nenän limakalvoilta otetuista solunäytteistä SARS-CoV-2-viruksen käyttämiä reseptoreita koodaavaa lähetti-RNA:ta, jonka perusteella arvioitiin neljän eri reseptorin määrät nenän limakalvoilla. Vastasyntyneiden näytteitä verrattiin aikuisilta vastaavasti kerättyihin nenän limakalvonäytteisiin.

SARS-CoV-2-viruksia soluun päästäviä ja kuljettavia reseptoreita tunnetaan useita. Keskeisimmät niistä ovat ACE2 ja TMPRSS2. Lisäksi NRP1 ja NRP2 -reseptorit auttavat viruksen siirtymisessä solun sisään.

”Tutkimus osoitti, että näitä neljää reseptoria ilmeni sekä keskosten että täysiaikaisten vastasyntyneiden nenän limakalvoilla selvästi vähemmän kuin aikuisilla”, Santtu Heinonen kertoo.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että isommilla lapsilla SARS-CoV-2 reseptorien määrä on pienempi kuin aikuisilla, ja nyt on suomalaistutkimuksessa ensimmäistä kertaa osoitettu saman asian pitävän paikkansa myös vastasyntyneillä.

Tutkimuksessa oli mukana 28 alle yhden vuorokauden ikäistä vastasyntynyttä, joista 17 oli syntynyt täysiaikaisena ja 11 ennenaikaisesti. Reseptorien määrissä ei todettu eroa kummassakaan vastasyntyneiden ryhmässä.


Nasal expression of SARS-CoV-2 entry receptors in newborns

Tutkimus on toteutettu HUSin Lastentautien tutkimuskeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistyönä ja sitä ovat rahoittaneet Lastentautien tutkimussäätiö ja Finska Läkaresällskapet.

HUSin Lastentautien tutkimuskeskuksen tiedeyhteisö tuottaa vuosittain lähes kolmesataa vertaisarvioitua tiedeartikkelia ja toistakymmentä väitöskirjaa. Tiedeyhteisöön kuuluu yli 30 tutkimusryhmää kaikilta lastenlääketieteen aloilta. Tutkijoille myönnetään vuosittain tutkimuslupia yli 80 tutkimukseen. www.lastentautientutkimuskeskus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

LT, lastentautien erikoislääkäri Santtu Heinonen, p. 050 300 7288, santtu.heinonen@hus.fi

LT, lastentautien erikoislääkäri, Anu Kaskinen, p. 040 559 8578, anu.kaskinen@helsinki.fi
Lastentautien tutkimuskeskus, HUS Helsingin yliopistollinen sairaala

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

FINENTRY-palvelu sujuvoittaa maahantuloa – uudet ominaisuudet myös jalkapallon EM-kisakävijöiden hyödynnettävissä11.6.2021 15:22:37 EEST | Tiedote

FINENTRY-palvelu opastaa pandemian aikana Suomeen saapuvia sekä sujuvoittaa koronavirustestausta. Ulkomailta Suomeen palaavat jalkapallon EM-kisaturistit sekä muut Suomeen ulkomailta saapuvat saavat FINENTRY-palvelun kautta ajankohtaiset toimintaohjeet sekä tilannekohtaisen ohjauksen koronavirusnäytteenottoon. Koronavirustestauksilla voi lyhentää omaehtoista karanteenia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme