Vastavalmistuneiden insinöörien työllisyys ja alkupalkka paranivat
Vastavalmistuneet insinöörit löytävät aikaisempaa helpommin töitä ja alkupalkat ovat samalla nousseet, kertoo Insinööriliiton uusin työmarkkinatutkimus.
– Vastavalmistuneiden työllisyys koheni selvästi etenkin teollisuudessa, sanoo Insinööriliiton tutkimuspäällikkö Jenni Larjomaa. Koko insinöörikunnan ansiot ovat noudatelleet yleistä linjaa, eli palkkakehitys on ollut niukkaa.
Vastavalmistuneiden insinöörien tilanne on vuosittain toteutettavan Insinööriliiton, ruotsinkielisen insinöörijärjestön DIFFin ja kunta-alan KI Insinöörit ry:n yhteisen työmarkkinatutkimuksen valopilkku.
Uusien insinöörien alkupalkan mediaani on nyt 2 720 euroa ja keskiarvo 2 771 euroa. Mediaani nousi viime vuodesta 2,6 prosenttia ja keskiarvo 3,2 prosenttia.
Myös työllisyys koheni selvästi, vaikka vastavalmistuneista yhä joka kahdeksas oli työttömänä. Lähes kaksi kolmasosaa vastavalmistuneista oli saanut vakituisen työpaikan. Määräaikaisia tehtäviä teki noin joka viides. Vuokratyösuhteiden osuus laski reiluun prosenttiin.
Insinöörit kulkevat kikyn tahdissa
Tänä vuonna palkansaajien ansiotaso kehittyy pääosin työmarkkinaosapuolten neuvotteleman kilpailukykysopimuksen mukaisesti. Yleiskorotuksia ei ole, työaikaa on pidennetty monilla työpaikoilla ja julkisen sektorin lomarahoja on leikattu.
Valtiovarainministeriön syyskuussa julkaisema talousennuste povaa palkansaajien ansiotasoindeksin nousuksi 0,3 prosenttia tänä vuonna. Ennuste on yksi yhteen IL:n työmarkkinatutkimuksen kanssa.
Insinöörien rakennekorjattu mediaanipalkka nousi lokakuusta 2016 tämän vuoden lokakuuhun mennessä 0,4 prosenttia ja keskiarvopalkka 0,3 prosenttia. Ammattikunnan keskiarvopalkka oli 4 199 euroa ja insinöörien mediaanipalkka 3 950 euroa.
Meriitit ovat yleistyneet
Henkilökohtaisia palkankorotuksia eli meriittejä on maksettu hieman aiempaa useammalle insinöörille. Kuluneen vuoden aikana niitä on saanut vajaa viidennes insinööreistä. Tyypillisimmin meriitin on saanut alempaan keskijohtoon kuulunut henkilö. Meriitin keskimääräinen suuruus on pysynyt ennallaan noin 200 eurossa.
Tulospalkkioiden piirissä olevilla insinööreillä keskimääräinen tulospalkkio oli kuusi prosenttia vuosiansioista. Luku on laskenut viime vuodesta parin desimaalin verran. Yksityisen sektorin keskimääräinen tulospalkkio oli 6,2 prosenttia ja julkisella sektorilla 3,5 prosenttia vuosiansioista.
Talouskasvu näkyy rekrytointien määrässä. Nuorten lisäksi nelikymppisiä on palkattu lisää. Hyvä työtilanne näkyy erityisesti rakennusalalla ja tietotekniikan palvelualalla.
Insinöörit ovat olleet aikaisempaa hanakampia vaihtamaan työpaikkaa. Noin joka kymmenes tutkimukseen vastannut insinööri oli vuoden sisällä siirtynyt uuden työnantajan palvelukseen.
Työpaikan vaihtaminen myös kannatti, sillä neljä viidesosaa sai palkankorotuksen. Talon sisällä tehtäviä oli vaihtanut noin yhdeksän prosenttia insinööreistä.
Insinööriliiton vuoden 2017 työmarkkinatutkimukseen vastasi yhteensä noin 10 400 insinööriä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja: tutkimuspäällikkö Jenni Larjomaa p. 050 330 0238
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto: Työllisyyden laadukas edistäminen ykkösasia3.4.2018 09:01 | Tiedote
Insinööriliiton mielestä Sipilän hallituksen on otettava laadukkaat työllistymistä edistävät toimet kehysriihen tärkeimmäksi asiaksi.
Insinööriliiton ehdotus aktiivimallin korjaamiseksi1.2.2018 11:36 | Tiedote
Perjantaina Senaatintorilla järjestettävään mielenilmaisuun osallistuvan Insinööriliiton mielestä aktiivimallissa on valuvikoja, jotka ovat Insinööriliiton jäsenten ja muiden korkeasti koulutettujen kannalta haitallisia.
Insinööriliitto varoittaa insinöörien liikakoulutuksesta26.1.2018 12:11 | Tiedote
Talouden käänne on käynnistänyt keskustelun tekniikan alan koulutuspaikkojen lisäämisestä. Muun muassa Turun ammattikorkeakoulu reagoi alueen positiiviseen rakennemuutokseen nostamalla viime vuonna tekniikan alan aloituspaikkoja 200:lla.
Insinööriliiton järjestöjohto kokoontuu Turussa23.1.2018 14:30 | Tiedote
Akavalaisen Insinööriliiton järjestöjohto kokoontuu Turussa perjantaina 26.1. ja lauantaina 27.1. Liitto edustaa noin 70 000 insinööriä, insinööriopiskelijaa ja tekniikan ammattilaista.
Insinööriliitto osallistuu mielenilmaisuun aktiivimallia vastaan22.1.2018 10:15 | Tiedote
Insinööriliitto osallistuu 2. helmikuuta Senaatintorilla työttömyysturvan aktiivimallia vastaan suunnattuun mielenilmaisuun ja suosittelee myös jäsenilleen osallistumista.
Salo: Suomi menettää jatkuvasti kannattavaa liiketoimintaa8.12.2017 12:43 | Tiedote
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mielestä on huolestuttavaa, että globaalien yritysten vähentäessä työntekijöitä valinta osuu lähes poikkeuksetta Suomen toimintoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme