Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vastavalmistunut kuvataiteilija maalaa tulella – Elina Helkalan näyttely avautuu Vaasan taidehallissa

Jaa

Vaasan Taidehallissa avautuu nuoren taiteilijan tummanpuhuva taidenäyttely. Elina Helkala maalaa teoksensa tulella, eli polttaa puuvanerin pintaa tulella saadakseen aikaan mustan hiilipinnan. Hän on kehittänyt tulimaalaustekniikan opiskelunsa aikana. Näyttely on esillä 12.8.-3.10.2021.

Elina Helkala: Jääkarhujen jälkeen, 2017
Elina Helkala: Jääkarhujen jälkeen, 2017

Elina Helkala on valmistunut Turun Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi ja hän käsittelee teoksissaan ihmisen ja luonnon ongelmallista suhdetta. Kuudes sukupuutto, ilmastonmuutos ja elinympäristöjen tuhoaminen ovat vahvasti läsnä hänen aiheissaan.

Helkala maalaa taulunsa tulella, joka tuo työskentelyyn ja teoksiin vahvaa symboliikkaa. Teosten päämateriaali on puu eri muodoissa. Massiiviset mustat hiilipintaiset teokset säihkyvät elävästi valossa. Taiteilija on kehittänyt tekniikkaa opiskelunsa aikana ja kirjoittanut tästä opinnäytetyönsä.

Kehittämällään tekniikalla taiteilija kaivertaa ensin vanerin pinnasta kerroksia ja tämän jälkeen hiillyttää pinnan liekillä. Vanerin kerrosten erisuuntaiset syyt tulevat esiin saaden aikaan voimakasta kerroksellisuutta. Pintaan taiteilija lisää erilaisia materiaaleja, kuten lehtikultaa tai pigmenttimaalausta. Metodit ovat taiteilijan kielellä tulimaalausta ja tulella maalaamista.

Myyttinen elementti

Tuli on työväline, joka kaikessa kauneudessaan ja tuhoavaisuudessaan on tärkeä osa hänen teostensa syntyä. Omakohtaiset kokemukset kuivien kesien maasto- ja metsäpaloista sekä viime vuosien suuret metsäpalot ympäri maailmaa tarjoavat taiteilijalle aineistoa. Näyttely on saanut nimen Muistoa kunnioittaen.

–Tuli on suorastaan myyttinen elementti, joka kylvää tuhoa ja synnyttää tuhkassaan uutta elämää. Tulella maalaamista ei voi täysin hallita, mikä tekee siitä haastavan, omaperäisen ja miellyttävän tekniikan, sanoo Elina Helkala.

Taitelijalle tärkeitä teemoja ovat luonnon lisäksi muinaisuuden ja nykyajan yhdistäminen sekä mytologiat. Teosten parissa työskentelyyn kuuluu osaltaan myös tutkimuksellinen näkökulma.

Helkalan teokset pääsevät nyt ensimmäistä kertaa laajasti esille Vaasan Taidehallissa. Galleriatila on entinen palolaitoksen talli, ja tilan historia yhdistyykin luontevasti taiteilijan teoksiin. Teosten toteutustapa ei ole taiteilijan ainoa yhteys palontorjuntaan, sillä Helkala toimii myös itse palokuntalaisena Turun Vapaaehtoisen palokunnan hälytysosastossa.

Elina Helkala (s. 1987) asuu ja työskentelee Raisiossa. Hän on juuri valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Ammattikorkeakoulusta. Helkala on suorittanut myös kuva-artesaanin tutkinnon Kouvolan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta, ja hänellä on laajaa osaamista monista käsityötekniikoista ja materiaaleista muinaistekniikka-artesaanina.

Elina Helkala – Muistoa kunnioittaen on esillä Vaasan taidehallissa 12.8.-3.10.2021.

Tiedotuskuvat: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/CkHY6vb5chxJsiAU/fo

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vs. amanuenssi Sonja Koivisto, Vaasan kaupungin museot, puh. 040 4824253, sonja.koivisto@vaasa.fi

Taiteilija Elina Helkala, +358 40 824 6134, info@elinahelkala.com

Kuvat

Elina Helkala: Jääkarhujen jälkeen, 2017
Elina Helkala: Jääkarhujen jälkeen, 2017
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme