Vastuullinen sijoitustoiminta toi 24 prosentin tuoton Helsingin yliopistolle
Vuosi 2021 oli ensimmäinen, jolloin koko sijoitusomaisuus oli sijoitettu vastuullisen sijoitusstrategian mukaisesti. Yliopiston vaikuttavuussijoittaminen eteni suurin harppauksin.

Helsingin yliopiston sijoitustoiminnan tuotto oli 24,17 prosenttia vuonna 2021. Sijoitusvarat kasvoivat yli sadalla miljoonalla eurolla ja olivat 675 miljoonaa euroa vuoden lopussa.
– Erinomaista tuottoa tukivat sekä tehokkaat sijoitukset listatuille markkinoille että onnistuneet panostukset yliopistolähtöisiin kasvuyrityksiin. Vuosina 2019–2021 yliopiston riskikorjattu ylituotto (”alpha”) on ollut lähes kuusi prosenttia vuosittain, yliopiston sijoitusjohtaja Anders Ekholm kertoo.
Tuoton luotettava tilastollinen arviointi vaatii kuitenkin huomattavasti pidemmän tuottohistorian, mikä paremmin edustaa yliopiston pitkäjänteistä sijoitushorisonttia.
Yliopiston vaikuttavuussijoittaminen eteni suurin harppauksin vuoden aikana. Mobidiag Oy myytiin amerikkalaiselle Hologic Inc (Nasdaq: HOLX) pörssiyhtiölle yli 600 miljoonalla eurolla, mistä yliopiston osuus oli noin kahdeksan prosenttia. Yliopisto sitoutui Finnfundin kanssa yhteiseen 10 miljoonan euron lainaan Afrikan ja Aasian kehittyvissä talouksissa toimiville mikrorahoituslaitoksille. Yliopisto tuki myös usean tutkimuslähtöisen kasvuyrityksen toimintaa.
– Yliopiston perspektiivi sijoitustoiminnassa on pitkä, 25 vuotta. Vuosituotosta riippumattomalla tasaisella tuotonjaolla varmistetaan, että muun muassa lahjoitusprofessuureille riittää varoja joka vuosi, kvestori Marjo Berglund tähdentää.
Vuonna 2021 yliopisto sai käyttöönsä sijoitustoiminnan tuottoa seitsemän miljoonaa euroa. Vuosien 2010–2021 aikana tuottoa on jaettu yhteensä 72 miljoonaa euroa.
– Poikkeuksellisen Mobidiag-kaupan vuoksi käytämme kolmen vuoden aikana yhteensä yhdeksän miljoonaa euroa lisäpanostuksena koronapandemiasta toipumiseen ja yliopiston strategian tavoitteiden edistämiseen, Berglund kertoo.
HELSEED-yrittäjyysohjelma osaksi opetustarjontaa
Yliopiston HELSEED-opiskelijayrittäjyysohjelma kehittyi monella tavalla vuoden aikana. Tradeka-säätön avustuksella perustettiin uusi HELSEED-lahjoitusrahasto tukemaan opiskelijoiden perustamia kasvuyrityksiä. Rahasto teki ensimmäiset sijoitukset yrityksiin, joista yksi kehittää ympäristöystävällistä viljelyalustaa ja toinen syöpähoidon digitaalista ratkaisua. Yliopisto hyväksyi myös HELSEED-ohjelman osaksi opetustarjontaa niin, että opiskelijat voivat ansaita kolme opintopistettä sen kautta.
Vuosi oli ensimmäinen, jolloin koko sijoitusomaisuus oli sijoitettu vuonna 2019 vahvistetun vastuullisen sijoitusstrategian mukaisesti, mikä mahdollistaa vastuullisuusnäkökulmien tarkemman mittaamisen. Yliopiston omistamat yhtiöt toimivat jopa puolet alhaisemmilla hiilipäästöillä kuin yhtiöt keskimäärin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anders Ekholm, sijoitusjohtaja, Helsingin yliopisto
p. 050 526 4253, anders.g.ekholm@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
”Pojat ovat poikia” -letkautukset eivät saa tukea tutkimuksesta24.5.2022 08:28:07 EEST | Tiedote
Läpikotaisin tyttömäisiä tyttöjä tai poikamaisia poikia ei juuri ole, osoittaa tuore Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian tutkimus. Siinä tarkastellaan suomalaisten, peruskoulunsa päättävien nuorten tyttö- ja poikamaisuutta.
Elinikäinen painonhallinta – kuinka siinä voi onnistua?24.5.2022 07:15:00 EEST | Tiedote
ETM Anu Joen väitöstutkimus tarjoaa uudenlaisen tavan nähdä ja ymmärtää painonhallintaa. Hänen tutkimuksessaan se näyttäytyy elämäntyylinä, joka on kehittynyt läpi elämänkulun ja joka ei vaadi äärimmäisiä kuntokuureja tai paastoamista, vaan on nautittava tapa elää ja pitää itsestä huolta.
Unettomuus keski-iässä voi näkyä muistiongelmina eläkeiässä20.5.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Pitkäkestoiset unettomuusoireet aiheuttavat tutkimuksen mukaan riskin aivojen tiedonkäsittelyn heikkenemiselle myöhemmin. Siksi unettomuutta kannattaa hoitaa ajoissa.
Poliittiset tunteet kuten pelko ja myötätunto vaikuttavat demokratian tulevaisuuteen20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Poliittisilla tunteilla on merkittävä rooli demokraattisen kulttuurin rakentamisessa ja nuorten poliittisessa liikehdinnässä, minkä vuoksi niitä tulisi käsitellä kasvatuksessa.
Itämeren henkeäsalpaava vedenalainen maailma ja intohimoiset merentutkijat - 120 vuotta tutkimustyötä Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla19.5.2022 15:00:00 EEST | Tiedote
Tvärminnen eläintieteellinen asema on Itämeren vanhimpia tutkimusasemia. Korkeatasoista merentutkimusta on tehty yli 120 vuoden ajan ja tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää Itämeren ainutlaatuista rannikonläheistä luontoa. Juhlavuoden näyttelyssä esitellään Itämeren erityispiirteitä ja intohimoisia merentutkijoita uuden tiedon ja ajankohtaisten tutkimuskysymysten äärellä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme