Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT

VATT:n johtava tutkija: ”Jos EU-maat eivät päätä energiapakotteista, jatkamme Venäjän sodan rahoittamista”

Jaa

Useat arvostetut eurooppalaiset taloustieteilijät ovat vaatineet energiapakotteiden asettamista Venäjälle. EU-maiden johtavien poliitikkojen enemmistö on toistaiseksi ollut asiassa toista mieltä, mikä osaltaan rahoittaa Venäjän sotatoimia Ukrainassa, sanoo VATT:n johtava tutkija Marita Laukkanen.

Toisin kuin Yhdysvallat ja Iso-Britannia, EU ei ole vielä ulottanut Venäjän vastaisia pakotteita energiaan. Energia noussee esille tänään alkavassa EU-johtajien huippukokouksessa, jossa Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd).

”Raakaöljyn ja muiden öljytuotteiden vienti muodostaa lähes puolet Venäjän viennistä. Kun mukaan lasketaan maakaasu ja kivihiili, puhutaan jo yli puolesta koko Venäjän viennistä”, kuvaa kysymyksen painoarvoa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) energia- ja ilmastoteeman johtava tutkija Marita Laukkanen.

Venäläisen raakaöljyn ja maakaasun tuontikieltoa ajavat jo tällä hetkellä esimerkiksi Puola ja Baltian maat, mutta enemmistö EU-maista on ollut tuontipakotteita vastaan.

Taloustutkijat vaativat energiapakotteita

”Arvostettujen taloustieteilijöiden ja poliitikkojen näkemykset energiapakotteiden asettamisessa ovat ristiriidassa. Useat ansioituneet saksalaiset ja ranskalaiset tutkijat ovat painottaneet energiapakotteiden merkitystä ja pitäneet pakotteiden laajentamista tarpeellisena”, taustoittaa Laukkanen.

Vain kaksi viikkoa Venäjän hyökkäyksen alkamisesta saksalaistutkijat julkaisivat analyysin energiapakotteiden vaikutuksesta Saksan talouteen, mutta tutkijoiden näkemys ei ole juuri noussut poliittiseen keskusteluun. Venäläisestä energiasta luopumisen vaikutukset Saksassa olisivat tutkimuksen mukaan huomattavat, mutta kuitenkin hallittavissa. Lyhyellä aikavälillä tutkijat arvioivat energiapakotteiden tarkoittavan Saksan bruttokansantuotteelle laskua puolesta prosentista kolmeen prosenttiin.

Ranskalaisten taloustieteilijöiden mukaan Venäjän hyökkäyksen rahoittaminen pitäisi lopettaa katkaisemalla välittömästi venäläisen öljyn tuonti ja verottamalla maakaasun tuontia. Myös Danske Bankin analyytikot ovat arvioineet, että EU:n asettama Venäjän energian tuontikielto voisi tehdä sodankäynnin jatkamisesta jopa mahdotonta.

Suomessa vastakkain Venäjä-pakotteet ja polttoaineiden hinnannousu kotimaassa

Suomessa keskustelu energiapakotteista osuu poliittisesti mahdollisimman kipeään ajankohtaan. Hallituksen ilmastoneuvotteluissa päätettiin juuri jatkaa biopolttoaineiden jakeluvelvoitteen toteuttamista. Vain pari päivää ilmastoneuvottelujen jälkeen valtiovarainministeri Annika Saarikko esitti jakeluvelvoitteen väliaikaista alentamista vastauksena polttoaineiden hinnannousuun.

Jakeluvelvoite pakottaa korvaamaan kalliimmilla biopolttoaineilla halvempien öljytuotteiden osuutta polttoaineissa.

”Jakeluvelvoitteen alentaminen tarkoittaisi öljyn ja öljytuotteiden tuonnin lisäämistä. Silloin Suomessa kotimaisin päätöksin joko suoraan tai epäsuorasti emme vähentäisi, vaan lisäisimme Venäjän sotatoimien rahoitusta”, selvittää Laukkanen.

”EU-tasolla tilanne on sama. Jos EU-maat, Suomi mukaan luettuna, eivät päätä energiapakotteista, jatkamme Venäjän sotatoimien rahoittamista”, summaa Laukkanen energiapakotteisiin liittyvän keskeisen ristiriidan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
Arkadiankatu 7
00100 HELSINKI

https://vatt.fi

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö. Teemme tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta edistääksemme tietoon pohjautuvaa talouspolitiikkaa.

Tutustu työhömme tarkemmin: https://vatt.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme