Pirkanmaan ELY-keskus

Vedenpinnat laskussa koko maakunnassa – nyt kelpaa nauttia keskikesästä laiturilla (Pirkanmaa)

Jaa

Pirkanmaan järvien vedenpinnat ovat laskussa ja jatkavat kesällä laskuaan. Längelmäveden ja Hauhon reittien järvien vedenpinnat ovat edelleen selvästi keskimääräistä korkeammalla, ja Kuokkalankosken virtaamat pysyvät vielä pitkään suurina. Maakunnan pohjavesitilanne on hyvä.

Pirkanmaan järvien vedenpinnat ovat kesälle tyypilliseen tapaan laskusuunnassa. Lämpimien säiden myötä haihdunta järvistä kasvaa. Kuva: Diar Isid / Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan järvien vedenpinnat ovat kesälle tyypilliseen tapaan laskusuunnassa. Lämpimien säiden myötä haihdunta järvistä kasvaa. Kuva: Diar Isid / Pirkanmaan ELY-keskus

Runsaslumisen talven jälkeen sulamisvedet nostivat Pirkanmaan järvien ja jokien pinnat tulvakorkeuksiin. Isoista järvistä etenkin Längelmäveden ja Hauhon vesireiteillä vedenpinnat olivat korkealla, mutta ne ovat laskeneet toukokuun tulvahuipusta jo toistakymmentä senttimetriä. Vedenkorkeudet ovat kuitenkin edelleen noin 30 cm ajankohdan keskiarvoja korkeammalla.

Nyt Pirkanmaan järvien vedenpinnat ovat kesälle tyypilliseen tapaan laskusuunnassa. Lämpimien säiden myötä haihdunta järvistä kasvaa. Kasvillisuus käyttää lisäksi maaperän vettä ja haihduttaa siitä suuren osan, minkä vuoksi järviin valuva vesimäärä pienenee.

– Kesäkuumalla järvistä haihtuu suurimmillaan jopa senttimetri vettä joka päivä, toteaa johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Suurimpien säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet lähtevät laskuun kesän aikana. Näihin järviin kuuluvat Näsijärvi, Pyhäjärvi, Vanajavesi ja Kyrösjärvi. Vaikka sulamisvesiä oli tänä vuonna paljon ja vedenkorkeuksia laskettiin ennen kevättulvaa, näissä järvissä vedenkorkeudet ovat jo ajankohdalle tavanomaisella kesäkorkeudella.

Kuokkalankoskissa runsaat vesimäärät

Vanajavedestä vesi virtaa kahta reittiä alapuoliseen Pyhäjärveen Lempäälässä: Herralanvirran padosta Kuokkalankoskien kautta ja yöaikana lisäksi Lempäälän kanavan kautta. Koska muista vesistöistä laskee Vanajaveteen edelleen runsaasti vettä, pysyvät Vanajaveden juoksutukset runsaina vielä pitkään. Tämä näkyy esimerkiksi voimakkaana virtauksena Kuokkalankoskissa.

– Herralanpadon juoksutus on tällä hetkellä noin 65-70 m3/s, kun lupaehtojen mukainen suurin sallittu juoksutus on 90 m3/s. Padolla on säädetty virtaamaa vedenkorkeuden nousun rajoittamiseksi alapuolisella alueella, selventää vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen.

Pohjavesitilanne on paikoin jopa keskimääräistä parempi

Koko maan pohjaveden pinnankorkeudet ovat pääosin lähellä tai yli keskimääräisten arvojen. Pienten pohjavesiesiintymien pinnankorkeudet ovat kesälle tyypilliseen tapaan laskussa lähes koko maassa. Keskisuuret ja suuret pohjavesimuodostumat reagoivat säätilan muutoksiin pieniä esiintymiä hitaammin. Niissä pinnat ovat monin paikoin vasta kääntymässä laskuun.

Pirkanmaalla pohjaveden pinnankorkeudet ovat olleet nousussa maalis-huhtikuusta lähtien ja ovat ajankohdan keskimääräisen tason tuntumassa tai paikoin sen yli.

– Suomen ympäristökeskuksen tuottama pohjavesitilanne perustuu eri puolilla Suomea sijaitsevilla seuranta-asemilla tehtäviin pohjaveden pinnankorkeusmittauksiin. Mahdollisimman luonnontilaisille alueille perustetut asemat edustavat erilaisia ilmasto- ja maaperäolosuhteita. Pirkanmaalla verkostoon kuuluvat Seitsemisen ja Oriveden Pyhälistön seuranta-asemat, kertoo pohjavesiasiantuntija Pilvi Kara.

Seitsemisessä pohjaveden pinnat kääntyivät nousuun huhtikuun lopulla ja ovat nousseet siitä lähtien noin 30 cm. Pohjavedenpinnat ovat Seitsemisen seuranta-asemalla tällä hetkellä keskimääräistä korkeammalla tasolla. Oriveden Pyhälistön seuranta-asemalla pohjaveden pinnat kääntyivät pieneen nousuun maaliskuun puolivälin paikkeilla, ja tämän jälkeen nousua on ollut noin 4 cm. Kesäkuun puolella sekä Seitsemisessä että Oriveden Pyhälistössä pohjaveden pintojen nousu on alkanut tasaantua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pintavedet:
vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen, p. 0295 036 103
johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid, p. 0295 036 188 (lomalla)

Pohjavedet:
pohjavesiasiantuntija Pilvi Kara, p. 0295 036 246
ylitarkastaja Nina Nenonen, p. 0295 036 323

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pirkanmaan järvien vedenpinnat ovat kesälle tyypilliseen tapaan laskusuunnassa. Lämpimien säiden myötä haihdunta järvistä kasvaa. Kuva: Diar Isid / Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan järvien vedenpinnat ovat kesälle tyypilliseen tapaan laskusuunnassa. Lämpimien säiden myötä haihdunta järvistä kasvaa. Kuva: Diar Isid / Pirkanmaan ELY-keskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme