Vedenpinnat laskussa koko maakunnassa – nyt kelpaa nauttia keskikesästä laiturilla (Pirkanmaa)
Pirkanmaan järvien vedenpinnat ovat laskussa ja jatkavat kesällä laskuaan. Längelmäveden ja Hauhon reittien järvien vedenpinnat ovat edelleen selvästi keskimääräistä korkeammalla, ja Kuokkalankosken virtaamat pysyvät vielä pitkään suurina. Maakunnan pohjavesitilanne on hyvä.

Runsaslumisen talven jälkeen sulamisvedet nostivat Pirkanmaan järvien ja jokien pinnat tulvakorkeuksiin. Isoista järvistä etenkin Längelmäveden ja Hauhon vesireiteillä vedenpinnat olivat korkealla, mutta ne ovat laskeneet toukokuun tulvahuipusta jo toistakymmentä senttimetriä. Vedenkorkeudet ovat kuitenkin edelleen noin 30 cm ajankohdan keskiarvoja korkeammalla.
Nyt Pirkanmaan järvien vedenpinnat ovat kesälle tyypilliseen tapaan laskusuunnassa. Lämpimien säiden myötä haihdunta järvistä kasvaa. Kasvillisuus käyttää lisäksi maaperän vettä ja haihduttaa siitä suuren osan, minkä vuoksi järviin valuva vesimäärä pienenee.
– Kesäkuumalla järvistä haihtuu suurimmillaan jopa senttimetri vettä joka päivä, toteaa johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.
Suurimpien säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet lähtevät laskuun kesän aikana. Näihin järviin kuuluvat Näsijärvi, Pyhäjärvi, Vanajavesi ja Kyrösjärvi. Vaikka sulamisvesiä oli tänä vuonna paljon ja vedenkorkeuksia laskettiin ennen kevättulvaa, näissä järvissä vedenkorkeudet ovat jo ajankohdalle tavanomaisella kesäkorkeudella.
Kuokkalankoskissa runsaat vesimäärät
Vanajavedestä vesi virtaa kahta reittiä alapuoliseen Pyhäjärveen Lempäälässä: Herralanvirran padosta Kuokkalankoskien kautta ja yöaikana lisäksi Lempäälän kanavan kautta. Koska muista vesistöistä laskee Vanajaveteen edelleen runsaasti vettä, pysyvät Vanajaveden juoksutukset runsaina vielä pitkään. Tämä näkyy esimerkiksi voimakkaana virtauksena Kuokkalankoskissa.
– Herralanpadon juoksutus on tällä hetkellä noin 65-70 m3/s, kun lupaehtojen mukainen suurin sallittu juoksutus on 90 m3/s. Padolla on säädetty virtaamaa vedenkorkeuden nousun rajoittamiseksi alapuolisella alueella, selventää vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen.
Pohjavesitilanne on paikoin jopa keskimääräistä parempi
Koko maan pohjaveden pinnankorkeudet ovat pääosin lähellä tai yli keskimääräisten arvojen. Pienten pohjavesiesiintymien pinnankorkeudet ovat kesälle tyypilliseen tapaan laskussa lähes koko maassa. Keskisuuret ja suuret pohjavesimuodostumat reagoivat säätilan muutoksiin pieniä esiintymiä hitaammin. Niissä pinnat ovat monin paikoin vasta kääntymässä laskuun.
Pirkanmaalla pohjaveden pinnankorkeudet ovat olleet nousussa maalis-huhtikuusta lähtien ja ovat ajankohdan keskimääräisen tason tuntumassa tai paikoin sen yli.
– Suomen ympäristökeskuksen tuottama pohjavesitilanne perustuu eri puolilla Suomea sijaitsevilla seuranta-asemilla tehtäviin pohjaveden pinnankorkeusmittauksiin. Mahdollisimman luonnontilaisille alueille perustetut asemat edustavat erilaisia ilmasto- ja maaperäolosuhteita. Pirkanmaalla verkostoon kuuluvat Seitsemisen ja Oriveden Pyhälistön seuranta-asemat, kertoo pohjavesiasiantuntija Pilvi Kara.
Seitsemisessä pohjaveden pinnat kääntyivät nousuun huhtikuun lopulla ja ovat nousseet siitä lähtien noin 30 cm. Pohjavedenpinnat ovat Seitsemisen seuranta-asemalla tällä hetkellä keskimääräistä korkeammalla tasolla. Oriveden Pyhälistön seuranta-asemalla pohjaveden pinnat kääntyivät pieneen nousuun maaliskuun puolivälin paikkeilla, ja tämän jälkeen nousua on ollut noin 4 cm. Kesäkuun puolella sekä Seitsemisessä että Oriveden Pyhälistössä pohjaveden pintojen nousu on alkanut tasaantua.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pintavedet:
vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen, p. 0295 036 103
johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid, p. 0295 036 188 (lomalla)
Pohjavedet:
pohjavesiasiantuntija Pilvi Kara, p. 0295 036 246
ylitarkastaja Nina Nenonen, p. 0295 036 323
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere
http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaalla sinilevähavainnot hieman laskussa juhannusviikon jälkeen30.6.2022 13:02:44 EEST | Tiedote
Viikolla 26 Pirkanmaalla havaittiin sinilevää kolmella valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla.
Rantatunnelissa kesäkuun kuukausihuolto27.6.2022 11:23:28 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus huoltaa Tampereen Rantatunnelia kahtena perättäisenä päivänä 29. ja 30. kesäkuuta.
Myyränkankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely käynnistyy (Pirkanmaa)23.6.2022 09:23:33 EEST | Tiedote
ABO Wind Oy suunnittelee tuulivoimapuiston rakentamista sekä hankkeeseen liittyvää voimajohtoa Virtain ja Kihniön kuntien alueelle.
Sinilevää havaittu kahdeksalla järvellä (Pirkanmaa)23.6.2022 09:16:49 EEST | Tiedote
Viikolla 25 Pirkanmaalla havaittiin sinilevää kahdeksalla valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla.
Syksyllä jaossa rahaa vesistöjen kunnostamiseen sekä maa- ja metsätalouden vesienhallinnan parantamiseen (Pirkanmaa)21.6.2022 10:17:10 EEST | Tiedote
Kaipaako lähivetesi kunnostustoimia? Haluaisitko parantaa peltojesi vesienhallintaa? Aloita hankkeen suunnittelu nyt!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme