Veikkaus

Veikkaus år 2018: Veikkaus förberedde sig inför stora förändringar i verksamhetsmiljön

Jaa

Veikkaus resultat för år 2018 höll samma nivå som fjolåret, trots den intensifierande konkurrensen. Året var särskilt bra för Eurojackpot, vars omsättning ökade 40,6 procent jämfört med föregående år. Veikkaus förberedde sig under året inför stora förändringar i verksamhetsmiljön och utarbetade en ny strategi för åren 2019–2021.

  • Omsättning 3 154,7 miljoner euro (-2,4%).
  • Resultat 1 014,2 miljoner euro (-0,7%).
  • Av omsättningen kom 57,9 procent från försäljningsställen och 42,1 procent från de digitala kanalerna.
  • Eurojackpot hade ett utmärkt år. De stora vinstpotteran drev spelets omsättning (300,8 miljoner) till en tillväxt på 40,6 procent.
  • 44,8 procent av spelandet är identifierat (+4,2 procentenheter).

Veikkaus verkställande direktör Olli Sarekoski:

"Veikkaus förberedde sig under 2018 inför stora förändringar i verksamhetsmiljön. Spelandet övergår alltmer från de fysiska försäljningsställena till den digitala kanalen, där Veikkaus även konkurrerar med utländska spelbolag. Veikkaus måste utveckla sin verksamhet för att lyckas i den internationella konkurrensen. Framgång i konkurrens och säkerställande av kanaliseringsmöjligheterna bidrar också till bevarandet av ensamrätt att anordna spel i Finland. Vi vill även i framtiden kunna erbjuda spel på ett ansvarsfullt sätt, där spelproblem kan minimeras och spelavkastningen riktas till finländarnas förmån.

Enligt strategins riktlinjer för 2019–2021 kommer Veikkaus konkurrenskraft att stärkas i den digitala kanalen. Vi innoverar och utvecklar vår verksamhet för att ge våra kunder de bästa alternativen i världen för att spela underhållande och spännande spel på ett tillförlitligt sätt. Vi arbetar också med internationella partners.

Ur ansvarshetssynpunkt är det viktigt att lyckas kanalisera spelandet till Veikkaus-spel. För ungefär ett år sedan introducerade vi internationellt sett unika spelbegränsningar i den digitala kanalen. På basen av de första analyserna har spelarna genom sina spelbegränsningar lyckats styra sitt spelande i önskad riktning, vilket även har minskat problemspelandet. Enligt uppskattningar har de obligatoriska spelbegränsningarna minskat på tillväxten av spelbidraget i den digitala kanalen med cirka 21 miljoner euro.

Regeringens förslag till den nya lotterilagen gick vidare till riksdagen i oktober. På basen av propositionen bör Veikkaus ta i bruk obligatorisk identifiering i decentraliserat placerade spelautomater från och med den 1.1.2022. Veikkaus uppskattar att obligatorisk identifiering kommer att minska på den årliga avkastningen från spelautomaterna med cirka 100–150 miljoner euro. Inverkan på lotteriskatt som betalas av Veikkaus är cirka 4–36 miljoner euro.

Förändringar i konsumentbeteendet och inom handelsstrukturen samt minskningen i försäljningsnätverket har minskat på spelandet i försäljningsställena. Vi kommer att förnya Veikkaus kostnadsstruktur för att matcha utvecklingen och säkerställa vår framtida konkurrenskraft och därmed vår avkastning till våra förmånstagare. Under de närmaste åren kommer vi att fokusera på investeringar som stöder Veikkaus konkurrenskraftiga ensamrätt.

Trots utmaningarna i utvecklingen av spelbidraget kunde vi genom att fungera kostnadseffektivt år 2018 åstadkomma planenlig avkastning till våra förmånstagare. Genom att utveckla vår verksamhet fortsätter vi även i framtiden att säkerställa avkastningen till våra förmånstagare.

Jag vill tacka kunderna, personalen och alla samarbetsparter för det gångna året! "

Ytterligare uppgifter: Veikkaus verkställande direktör Olli Sarekoski, kontakt via Veikkaus mediejour, tfn 09 4370 7000.

På vår webbplats finns också en Corporate Governance rapport på finska.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Veikkauksen mediapalvelu, puh. 09 4370 7000 (kello 8-22), www.veikkaus.fi/yritys

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Veikkaus
Veikkaus
Aku Korhosen tie 2
00440 HELSINKI

09 437 01https://www.veikkaus.fi/yritys

Veikkaus on kotimainen peliyhtiö, ja meillä on erityinen tehtävä. Haluamme, että pelejämme pelataan turvallisesti ja maltilla. Rahapelejämme pelaavat lähes kaikki aikuiset suomalaiset, ja meillä on yli kaksi miljoonaa etuasiakasta. Pelaajien ansiosta yhteiseen hyvään kertyy yli miljardi euroa vuodessa. Pelien tuotoilla tarjotaan mahdollisuuksia parempaan elämään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Veikkaus