If Vakuutus

Veikö huijari henkilöllisyyden? Ifin kotivakuutus kattaa myös identiteettivarkaudet

Jaa

Viime vuonna 3 900 suomalaista ilmoitti tulleensa identiteettivarkauden uhriksi ja huomattavasti useampi joutui huijausyrityksen kohteeksi. Alkuvuodesta tahti on kiihtynyt. Nyt rikolliset hyödyntävät häikäilemättä koronakriisiä. If alkoi kesäkuun alussa tarjota kaikille kotivakuutusasiakkailleen kahden vuoden määräaikaista turvaa myös identiteettivarkauksien varalta.

Korona-aika on lisännyt identiteettivarkauksien määrää myös Suomessa. Tilastokeskuksen mukaan tämän vuoden tammi-maaliskuussa poliisin tietoon tuli noin 1 000 identiteettivarkautta. Tilastojen valossa niitä tapahtui lähes yhtä paljon kuin esimerkiksi asuntomurtoja. Pandemian vuoksi koteihinsa vetäytyneet ihmiset viettävät nyt paljon aikaa etätöissä, verkkokaupoissa ja sosiaalisessa mediassa. Samalla huijarit ovat haistaneet tilaisuutensa koittaneen.

Euroopan poliisivirasto Europolin mukaan Euroopassa on jopa noin 15 000 huijausmielessä perustettua korona-aiheista verkkosivustoa. Netissä surffaileva saa olla tarkkana, sillä hyvinkin ammattimaisen oloisilla, usein myös suomenkielisillä sivustoilla kalastellaan henkilötietoja.

Ifin kotivakuutuksiin identiteettivarkausturva

Identiteettivarkaus lisättiin rikoslakiin syyskuussa 2015. Sen jälkeen identiteettivarkauksiin liittyviä rikosilmoituksia on kirjattu Suomessa jo yhteensä noin 16 000.

-Identiteettivarkaudet ovat digitalisoituneessa yhteiskunnassa entistä todellisempi, kasvava ongelma, jonka kanssa joudumme elämään tulevaisuudessakin. Rikokset ovat korona-aikana saaneet uusia muotoja, ja varkaat käyttävät nyt hyväkseen ihmisten huolia ja pelkoja. Kansainvälisesti järjestäytyneitä rikollisia on vaikea saada kiinni. Ifin tarjoama turva identiteettivarkauksien varalle on nyt entistä ajankohtaisempi ja tarpeellisempi, kertoo Ifin kerros- ja rivitalovakuutusten tuotepäällikkö Henrik Rantanen.

Jos identiteettivarkaus ei ratkea ilman lakimiehen apua, Ifin tarjoama turva korvaa lakimiesavun kustannuksia. Lakimiehen apu voi olla tarpeen muun muassa tutkintailmoituksen laatimisessa ja esitutkinnassa, virheellisten vaateiden kuten laskujen ja luottojen hylkäämisessä tai virheellisten luottohäiriömerkintöjen oikaisemisessa. Näitä kustannuksia korvataan 2 000 euroon asti ilman omavastuuta. Turva on maksuton Ifin kotivakuutusasiakkaille ja voimassa 1.6.2020-31.5.2022 välisenä aikana. Näiden kahden vuoden aikana If kerää edelleen lisätietoa siitä, kuinka usein identiteettivarkauksia todella tapahtuu ja minkälainen on asiakkaiden vakuutusturvan tarve tulevaisuudessa.

Moni varkaus saa alkunsa somessa

Identiteettivarkaudessa huijari käyttää uhrin henkilötietoja kuten nimeä tai henkilötunnusta väärin. Uhrin nimissä esimerkiksi otetaan pikavippejä, ostetaan tavaraa, avataan puhelinliittymä tai haetaan luottokorttia. Erityisen ikäviä ovat tapaukset, joissa varas muuttaa uhrin osoitteen ja esimerkiksi hakee hänen nimissään lainaa. Uuden osoitteen turvin rikollinen ehtii puuhastella pidempään salassa. Uhrille totuus voi karuimmillaan valjeta vasta kun hänen nimissään on kymmenittäin pikavippejä.

-Tyypillisesti taloudelliset menetykset vaihtelevat joistain sadoista euroista useaan tuhanteen, eikä niitä korvata Ifin identiteettivarkausturvasta. Tavallista on, että identiteettivarkauksista ei ilmoiteta poliisille eli niiden todellinen määrä on paljon suurempi kuin tilastoista voisi päätellä, toteaa Rantanen.

Miten voit pienentää identiteettivarkauden riskiä

  • Jos epäilet identiteettivarkautta, tee mahdollisimman nopeasti rikosilmoitus ja ilmoita asiasta pankkiin, luottokorttiyhtiöön ja muille vastaaville tahoille.
  • Älä anna verkkopankkitunnuksiasi, luottokorttinumeroasi tai salasanoja ulkopuolisille. Myöskään pankit ja viranomaiset eivät koskaan kysy näitä tietoja puhelimitse tai sähköpostilla.
  • Varmista, että sivu, jolle syötät luottokortin numeron, on suojattu.
  • Älä klikkaa sähköpostin mukana tulevia linkkejä ellet tunne lähettäjää.
  • Älä laita henkilökohtaisia tietojasi kuten osoitettasi tai syntymäaikaasi sosiaalisessa mediassa näkyville. Kerran netissä julkaistua tietoa on hankala saada pois ja rikolliset yhdistelevät tietoja.
  • Tarkista säännöllisesti luottokorttitapahtumat tunnistamattomien maksujen varalta. Älä heitä tärkeitä dokumentteja, kuten tiliotteita ja laskuja tuhoamatta paperinkeräykseen.

Ifin nettisivuilta löytyy kattava tietopaketti identiteettivarkauksien ennaltaehkäisystä sekä toimintaohjeet varkauden tapahduttua: 

https://www.if.fi/henkiloasiakkaat/vakuutukset/kotivakuutus/suojaudu-identiteettivarkaudelta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Niittyportti 4
02200 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Aila-myrskyn vahinkoja ilmoitetaan jo runsaasti – älä kuitenkaan lähde tarkistamaan myrskytuhoja ennen myrskyn laantumista17.9.2020 13:25:00 EESTTiedote

Ensimmäiset Aila-myrskyn aiheuttamat vahingot ovat Ifiin tulleiden ilmoitusten perusteella erityisesti puiden kaatumisia ja vesikattovuotoja. If muistuttaa, että myrskyn aikana ei ole turvallista lähteä tarkistamaan vahinkoja esimerkiksi venelaitureille tai mökeille. Etenkään pienten vahinkojen ilmoittamisella vakuutusyhtiöön ei ole kiire.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme