Ilmarinen

Veikö törmäys arkeen voimat? Näillä vinkeillä palaat töihin sujuvasti

Jaa

Kaveeraa, hengähdä ja rytmitä: näillä vinkeillä varmistat, että siirtymä lomalta töihin sujuu jouhevasti ilman työkyvyn tai työyhteisön rasittumista.

Vuoden vilkkain lomakausi on päättynyt ja Suomi palaa takaisin töiden ääreen. Koko maan pitäisi olla nyt täynnä energiaa ja uutta intoa, kun vuoden kohokohta, odotettu vuosiloma, on takana.

Monella työpaikalla tunnelmat ovat kuitenkin toisenlaiset: ihmiset ovat väsyneitä, työnteosta ei tahdo tulla mitään ja hommat kasaantuvat nopeasti. Kuukauden päivät kerätty energia katoaa kuin tuhka tuuleen.

Väsymyksestä on helppo syyttää liian lyhyttä lomaa, vaikka syyt ovat yleensä muualla.

– Sopivan loman pituuteen ei ole yksiselitteistä vastausta. Se vaihtelee niin paljon yksilöstä riippuen. Sen sijaan tärkeää on kiinnittää huomiota hyvinvointiin ja sitä tukeviin rutiineihin läpi vuoden, sanoo Kati Huoponen, joka toimii Ilmarisella työkykypalveluiden palvelujohtajana.                          

– Vertausta voi hakea painonhallinnasta: väliä ei ole sillä, mitä syö joulun ja uudenvuoden välissä vaan sillä, mitä syö uudenvuoden ja joulun välissä, Huoponen jatkaa.

Vuorokausirytmistä kannattaa huolehtia myös lomalla

Huoponen auttaa työssään asiakkaitaan henkilöstön työkyvyn ylläpitämisessä. Hän listaa työssä jaksamisen kulmakiviä: hyvä vuorokausirytmi, liikunta, terveellinen ravinto, sosiaaliset suhteet ja itselle mieluisat, palauttavat asiat.

Niistä on hyvä pitää kiinni aina mutta erityisesti lomalla, jolloin rutiinit menevät helposti sekaisin. Aamut ja yöt venyvät pitkiksi ja liikunta väistyy juhlimisen tieltä.

– Totta kai lomalla saa myös juhlia, mutta arkeen kannattaa alkaa orientoitua riittävän aikaisin ennen loman loppua. Keskeistä on se, että myös lomalla arjen perusasioista tulee huolehdittua. Silloin arkeen paluu ei tunnu niin raskaalta, Huoponen sanoo.

Työkyvyn ylläpitämisessä lähiesimies on korvaamaton

Työkyvyn ylläpitäminen on tärkeää läpi vuoden, mutta loman jälkeen siihen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Lomalta paluun jälkeiset päivät kannattaakin ottaa tavallista rauhallisemmin. Se on kuitenkin mahdollista vain silloin, kun töissä huomioidaan lomaltapalaaja ja annetaan tälle aikaa orientoitua arkeen. Tässä lähiesimiehen pelisilmä ja tuki ovat tärkeässä roolissa.

– Loman jälkeen lähiesimiehen tulisi antaa työntekijälle ensimmäiset päivät aikaa ottaa oma työ haltuun, eikä heti laittaa tämän kalenteria täyteen palaverikutsuja ja uusien projektien starttikokouksia. Loiva lasku arkeen takaa työn hallinnan tunteen, Huoponen sanoo.

Huoponen korostaa, että lähiesimies on palveluammatissa: hänen vastuunsa on mahdollistaa työntekijöiden onnistuminen. Tässä suoriutuminen on vaihtelevaa.

Esimies voi parantaa oma suoritustaan mittaamalla työntekijöiden työkykyyn liittyviä tekijöitä säännöllisesti. Selvitystä voi tehdä esimerkiksi nopeilla pulssikyselyillä. Niillä työnantajan kannattaa selvittää, kuinka hyvin työntekijät tietävät roolinsa ja mitä heiltä odotetaan.

Työkykyjohtamiseen kannattaa etsiä valmiita käytäntöjä ja työkaluja. Esimerkiksi Ilmarinen tarjoaa asiakkailleen valmiita tutkimusvälineitä. Työvire- ja Työyhteisövire-palvelut antavat näkymän henkilöstön hyvinvointiin ja organisaation suorituskykyyn. Samalla ne auttavat parantamaan työntekijöiden hyvinvointia ja työkykyä edistävien toimenpiteiden vaikuttavuutta.

Työn merkityksellisyys auttaa jaksamaan

 Lomalta paluun haasteet riippuvat myös siitä, millaista oma työ on. Hyvin rutiininomaisessa työssä oman haasteensa töihin palaamisessa asettaa merkityksellisyyden löytäminen. Asiantuntijatyössä taas käy helposti niin, että oma vapaa-aika myydään työlle – siitä huolehditaan sitten joskus taas lomalla.

– Miten esimerkiksi kassatyössä voisi staattisuudesta ja rutiininomaisuudesta huolimatta kokea merkityksellisyyttä, tärkeästä asiakastyöstä kun on kuitenkin kyse? Miten siinä työssä voisi laajentaa omaa osaamisaluettaan? Entä miten vapaa-ajalle helposti läikkyvässä asiantuntijatyössä voisi pitää huolen palautumisesta ja hyvinvoinnista? Nämä ovat kysymyksiä, joihin kannattaa etsiä vastausta, Huoponen vastaa.

Haasteet ovat erilaisia, mutta niistä molemmissa auttaa Huoposen mielestä hyvä esimiestyö.

– Lähiesimiehen tehtävä on pystyä osoittamaan työn laajempi merkitys ja pitämään huoli työntekijän jaksamisesta.

5 vinkkiä lomalta palaamiseen

  • Kaveeraa. Sosiaaliset suhteet ovat merkittävä arjen voimavara, jota tulee helposti laiminlyötyä työn ja kiireiden keskellä. Lomalla sosiaalisia suhteita on helppo vahvistaa, mitä kannattaa jatkaa ja vaalia myös loman jälkeen.
  • Hengähdä. Arkeen paluuta helpottaa työssä kuin työssä pienet palautumishetket. Ne auttavat ylläpitämään hyvää energiatasoa koko työpäivän ajan.
  • Rytmitä. Vuorokausirytmin muuttuminen on yksi suurimmista väsymystä ja lomalta paluun ahdistusta aiheuttavista tekijöistä. Jos mahdollista, palaa arkirytmiin pienin askelin. Säännöllisestä vuorokausirytmistä kannattaa tulevilla lomilla pitää kiinni.
  • Ruokaile. Epäsäännöllinen napostelu saattaa tulla tavaksi lomalla ja seurata mukana vielä arkeenkin. Terveelliset ruokailutottumukset auttavat pitämään yllä hyvää energiatasoa, jolle on tarvetta etenkin arkeen palatessa.
  • Suunnittele. Töihin on helpompi palata, kun pöydällä on selkeä etenemissuunnitelma. Jos et tehnyt sitä ennen lomaa, tee se viimeistään nyt. Muista, että lomia tulee myös jatkossa: ennen sitä kannattaa tehdä selkeä lomaltapaluusuunnitelma ja listaus kesken jääneistä töistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Kati Huoponen
Kati Huoponen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmarinen
Ilmarinen
Porkkalankatu 1
00018 ILMARINEN (HELSINKI)

010 195 000http://www.ilmarinen.fi

Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Edistämme parempaa työelämää ja näin autamme asiakkaitamme menestymään. Kaikkiaan vastaamme yli 1,1 miljoonaan ihmisen eläketurvasta. Eläkevastuiden katteena on 47 miljardin euron sijoitusvarallisuus.
Lisätietoja: www.ilmarinen.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Sopivaa työtä kaikille – osatyökykyisissä merkittävä hyödyntämätön potentiaali työmarkkinoille15.11.2018 11:00Tiedote

Osatyökykyisten heikosta työllistymisestä aiheutuvan toteutumattoman työpanoksen arvioidaan olevan 1,3 miljardia euroa vuodessa, selviää Ilmarisen laskelmasta. Ilmarisen yhteistyökumppaneineen kokoama Sopivaa työtä kaikille -kokonaisuus tarjoaa tietoa erityisesti työnantajille. Tavoitteena on lisätä tietoa ja edistää osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä.

Postitaloa tyhjennettiin hajun vuoksi - vaaratilanne on ohi9.11.2018 11:59Tiedote

Helsingin Postitalossa levisi perjantaina aamupäivällä remontista aiheutunutta voimakasta hajua, mikä vuoksi pelastuslaitos evakuoi ihmisiä talosta. Kiinteistössä on tehty neljännen kerroksen terassin vedeneristystyötä, jossa on urakoitsijalta saadun tiedon mukaan käytetty Siplast Primer -nimistä eristysainetta. Eristysaineen hajua levisi ilmanvaihdon kautta osaan kiinteistön tiloista. Pelastuslaitos ja poliisi olivat paikan päällä selvittämässä tilannetta. Pelastuslaitoksen mukaan noin 20 henkilöä sai oireita ja heidän tilansa on tutkittu. Tiloihin palaaminen on Pelastuslaitoksen mukaan nyt turvallista. Hajuhaittaa poistetaan tuuletuksella. Toistaiseksi ei ole tiedossa, miksi haju oli päässyt leviämään ilmanvaihtoon. Asian selvittämistä jatketaan. Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Postitalo on Ilmarisen omistama kiinteistö. Lisätietoja: Tomi Aimonen, kiinteistöjohtaja, Ilmarinen, 050 366 7501 Vesa Berg, palomestari, Helsingin pelastuslaitos p. 0500 601 326

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme