Jyväskylän yliopisto

Venäjänkielisten toimittajien ammattiroolien muutos Virossa vuosina 1991–2016

Jaa

MA Maria Jufereva-Skuratovskin väitöstutkimus tarkastelee mitä muutoksia Viron venäjänkieliset toimittajat ovat kokeneet ammatissaan vuosien 1991 ja 2016 välisenä aikana. Työ avaa myös näiden muutosten syitä.

Maria Jufereva-Skuratovski
Maria Jufereva-Skuratovski

– Tutkimuksessani analysoin Viron venäjänkielisten toimittajien ammattiroolien ja eettisten arvojen muutoksia vuosien 1991–2016 yhteiskunnallisen ja poliittisen muutosprosessin myötä. Tarkastelen myös Viron yhteiskunnallista integraatiota ja venäjänkielisten toimittajien vaikutusta tähän prosessiin, Jufereva-Skuratovski selittää. 

Jufereva-Skuratovskin mukaan Viron venäjänkielisten toimittajien odotettiin toimivan välittäjinä yhteiskunnallisessa eheytymisprosessissa ja ikään kuin siltana kahden yhteisön välillä.

Tutkimus pyrkii vastaamaan kahteen pääkysymykseen. Ensinnäkin, mitä muutoksia ilmeni venäjänkielisten toimittajien omissa käsityksissä ammatillisista rooleistaan ja ammattieettisistä arvoistaan vuosien 1991 ja 2016 välisenä aikana? Ja toiseksi, millaisena venäjänkieliset toimittajat näkivät roolinsa ja tehtävänsä Viron yhteiskunnallisen integraation suhteen?

Väitöskirjassa todetaan, että 2000-luvun alkuvuosina työskennelleet venäjänkieliset toimittajat näkivät roolinsa ristiriitaisina. Yhtäältä he tajusivat työnsä yhteiskunnallisen tärkeyden; tehtävänä oli auttaa venäjänkielisiä vähemmistöjä integroitumaan Viron yhteiskuntaan.

Toisaalta toimittajilla ei ollut lainkaan valtaa vaikuttaa poliittisiin prosesseihin ja agendaan. Monet venäjänkieliset toimittajat omaksuivat “lojaalin fasilitaattorin” roolin. Se johti useilla sisäiseen konfliktiin, jonka seurauksena jotkut heistä vaihtoivat ammattia siirtyen politiikkaan kyetäkseen paremmin puolustamaan venäjänkielisen vähemmistön etuja.

Jufereva-Skuratovskin väitöstyön pääohjaajana on toiminut professori emerita Epp Lauk.

MA Maria Jufereva-Skuratovskin väitöskirjan "Russophone journalists in Estonia: Redefinition of professional roles" tarkastustilaisuus järjestetään verkossa 4.2.2021 klo 12. Vastaväittäjänä toimii yliopistonlehtori, VTT Sigrid Kaasik-Krogerus (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Mikko Villi (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kielenä on englanti.

Yleisö voi seurata tilaisuutta verkossa: https://r.jyu.fi/dissertation-jufereva-skuratovski-040221.

Yleisö voi esittää tarkastustilaisuuden lopussa kysymyksiä soittamalla kustokselle numeroon +358 40 805 4831.

Julkaisu:http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8481-6

Taustatietoa:

Maria Jufereva-Skuratovski on Viron parlamentin jäsen ja Viron delegaation johtaja PACE:ssa (Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous) Parlamentaarinen yleiskokous

Lisätiedot

Maria Jufereva-Skuratovski, +372 533 25 999, mariajuf@gmail.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Maria Jufereva-Skuratovski
Maria Jufereva-Skuratovski
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö uhka koululaisten hyvinvoinnille25.2.2021 08:00:00 EETTiedote

Sosiaalinen media on tiivis osa nuorten arkea. Somen käytön muuttuessa pakonomaiseksi ja intensiiviseksi riski haitallisille terveysvaikutuksille kasvaa. Koululaisten ongelmallinen sosiaalisen median käyttö on yhteydessä lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen, yksinäisyyteen ja vähäisen fyysiseen aktiivisuuteen. WHO-Koululaistutkimuksen tulosten mukaan joka kymmenes koululainen luokitellaan sosiaalisen median ongelmakäyttäjäksi.

Juuri se oikea kumppani: Harvinainen ilokaasun metallikompleksi avaa uusia näkökulmia tehokkaan kasvihuonekaasun muuntamiseen vaarattomiksi aineiksi23.2.2021 10:19:43 EETTutkimus

Ilokaasu eli dityppioksidi (N2O ) on sukulaismolekyylinsä hiilidioksidin (CO2) kanssa huomattava kasvihuonekaasu sekä pääasiallinen ilmakehän otsonikerrosta heikentävä aine 2000-luvulla. Sen päästöjen hillitsemiseen etsitään uusia keinoja. Tuore kemian alan tutkimus osoitti, että dityppioksidi pystyy sitoutumaan riittävän vahvasti metalleihin, mikä puolestaan auttaa suunnittelemaan uusia metallikomplekseja, joissa sitoutuminen olisi vielä vahvempaa. Tämä voisi mahdollistaa dityppioksidin laajemman käytön synteesikemiassa ja sen katalyyttisen hajottamisen ilmakehän kannalta vaarattomiksi aineiksi. Tutkimusartikkeli aiheesta julkaistiin Angewandte Chemie International Edition -julkaisusarjassa erittäin tärkeän julkaisun statuksella 17.2.2021.

Sairaanhoitajasta yleislääketieteen erikoislääkäriksi, kokista kasvatustieteen tohtoriksi – Urapolku on harvoin suoraviivainen18.2.2021 09:00:00 EETKutsu

”Olemme hieno kansakunta, kun olemme sallineet kaikille oppimisen ja kehityksen polun riippumatta lähtökohdista”, Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä sanoo. Tavoitteellinen urasuunnittelu, resilienssi eli psyykkinen palautumiskyky ja voimaantuminen ovat puheenaiheena tiistaina 23.2.2021 klo 13–14 Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuudessa, jonka järjestää Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto.

Ensimmäiset löydetyt kutupesät antavat toivoa järvilohen ja -taimenen elvytystoimien onnistumisesta Pielisjoen Laurinvirrassa18.2.2021 08:30:00 EETTutkimus

Pielisjoen Laurinvirrasta Pohjois-Karjalassa on saatu ensimmäisiä lupaavia tietoja uhanalaisten järvilohen ja järvitaimenen elvytystoimien onnistumisesta Vuoksen päävesistöalueella. Tutkijaryhmä löysi Laurinvirrasta pieneltä alueelta viisi kutupesää ja Joensuun koskista kaksi pesää. Ryhmä tutki pesiä sukeltamalla ja kahluutähystämällä viime vuoden lopulla. Kartoitusta vaikeutti Laurinvirran suuri virtaama tutkimuspäivinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme