MessukeskusMessukeskus

Vene 18 Båt -messut haluaa olla mukana pelastamassa Itämerta

Jaa

Helsingin Vene 18 Båt -messujen yhteistyökumppani on vuonna 2018 kulttuuri- ja Itämerensuojeluhankkeistaan tunnettu John Nurmisen Säätiö, joka on käynnistänyt kymmenen vuoden aikana useita Puhdas Itämeri -hankkeita. Venemessut tahtoo olla mukana Itämeren pelastamisessa ja Itämeren suojelu nouseekin näkyvästi esille messujen ohjelmassa ja osastoilla. Tapahtuman yhtenä teemana on Puhdas Itämeri. Vene 18 Båt -messut järjestetään 9.–18.2.2018 Messukeskuksessa Helsingissä.

John Nurmisen Säätiö on reilun 10 vuoden aikana käynnistänyt 25 Puhdas Itämeri -hanketta, joista 17 on saatu valmiiksi. Suurimmat Itämeren saastuttajat eivät suinkaan ole veneilijät. Venemessuilla kerrotaan, miten jokainen veneilijä voi omalta osaltaan vaikuttaa kuitenkin ympäristön ja Itämeren hyvinvointiin. Pienistä pisaroista tulee iso virta. Itämeritietouden lisääminen on tärkeätä ja mitä suurempi joukko tukee Itämeren suojelua, sitä parempiin tuloksiin päästään. Oman Itämeri-jalanjäljen voi laskea:  www.johnnurmisensaatio.fi/itamerilaskuri

Itämeren suojelun hienot tulokset – ja synkkiä pilviä taivaalla

Veneilijät ovat saaneet todeta erityisesti itäisen Suomenlahden tilan kohentuneen viimeisen kymmenen vuoden aikana. John Nurmisen Säätiö on kunnostautunut suurten päästölähteiden vähentämisessä, ja se oli keskeisessä roolissa kahden Suomenlahtea eniten kuormittaneen lähteen tukkimisessa; Pietarin vuosikymmenen kestänyt jätevesiremontti ja Fosforit-lannoitetehtaan jättipäästön tukkiminen vähensivät vuositasolla Suomenlahteen päätyvää fosfaattifosforikuormaa noin 4000 tonnia. Toisin sanoen, Suomenlahtea ulkoisista lähteistä kuormittava ja rehevöittävä fosforin määrä on pienentynyt 75 prosentilla, mikä on huikea saavutus. Vaikka suurimmat päästölähteet Suomenlahden omalla valuma-alueella on nyt laitettu kuntoon, on täälläkin vielä mahdollista vähentää fosforikuormitusta.

Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeista vastaava johtaja Marjukka Porvari toteaa: ”Kun John Nurmisen Säätiö saa projektinsa valmiiksi Kingiseppin kaupungissa, ei välttämättä uusiin projekteihin Luoteis-Venäjällä enää kannata tarttua, koska niistä saatavat hyödyt Suomenlahden tilalle ovat jo varsin rajalliset. Suomessa ja koko Itämeren valuma-alueella riittää vielä tehtävää. Erityisen lupaavana keinona maatalouden fosforihuuhtoumien vähentämiseksi pidämme peltojen kipsikäsittelyä, jota Helsingin yliopisto parhaillaan testaa osana säätiön johtamaa NutriTrade-hanketta. Toinen hyväksi havaittu toimenpide Suomen aluevesillä on lähikalahankkeemme, jossa kalastetaan kohdennetusti vajaasti hyödynnettyä särkikalaa. Koko Itämeren valuma-alueella fokusoimme edelleen Itämeren pääaltaaseen päätyvään Puolan ja Valko-Venäjän pistekuormitukseen sekä teollisten päästölähteiden kuriin saattamiseen. ” 

Itämeren pääaltaan syväveden happitilanne huolestuttaa

Suomen ympäristökeskus (Syke) kertoi loppukesällä Miina-laivalla tehdyn tutkimusmatkan tuloksista syyskuun alussa. Erikoistutkija Seppo Knuuttila totesi, että Suomenlahden tila ei enää parane nykytasoltaan, ellei Itämeren pääaltaan syväveden happitilanne kohene oleellisesti ja sitä kautta sen rehevöittävän fosfaattifosforin varasto pienene merkittävästi. Kaupunkien ja teollisuuden fosforikuormitus on vähentynyt Venäjä ja Viro mukaan lukien yli 90 % 1980-luvun alun tasosta ja typpikuormituskin yli 60 %. Fosforikuormituksen vähennyspotentiaali on enää noin 5 % siitä määrästä, joka on jo toteutunut 40 vuoden aikana. ”Tehty työ kantaa hedelmää, mutta Itämeren toipumisen nopeuttamiseksi pitäisi nyt arvioida kaikkia mahdollisia keinoja, mukaan lukien teknisiä ratkaisuja nykyisen merensuojelutyön rinnalle”, toteaa Knuuttila.

Samaan aikaan kuin pyritään nitistämään loputkin kuormittajat, Knuuttila kannustaa tiedeyhteisöä, Itämeri-toimijoita ja yrityksiä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti kartoittamaan keinoja, jolla voitaisiin puuttua meressä jo olevaan fosforivarantoon. Säätiö valmistelee parhaillaan uutta hanketta, jossa selvitetään mahdollisuuksia meren pohjan ravinnevarantojen purkamiseen.

Messukeskus järjestää Pohjois-Euroopan suurimman veneilytapahtuman Vene 18 Båt -messut Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimeksiannosta 9.–18.2.2018 Messukeskuksessa Helsingissä. Venemessut järjestetään nyt 49. kertaa. Vuonna 2018 venemessut tuo esille John Nurmisen Säätiön toimintaa nostamalla messujen teemaksi Puhdas Itämeri. Messujen pääyhteistyökumppani on Volvo Car Finland Oy Ab. Lisätietoja: tiedottaja Teija Armanto, teija.armanto@messukeskus.com, 050 3760804 www.venemessut.fi #venemessut #puhdasitameri Kuvia venemessuilta http://mediabank.messukeskus.com

Kuvat

Lataa
Kuva: Virve Nyyssönen
Kuva: Virve Nyyssönen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää mahdollistamalla tuloksellisia kasvokkain kohtaamisia messuilla, kokouksissa, kongresseissa ja muissa tapahtumissa. Messukeskuksessa järjestetään vuosittain liki sata messutapahtumaa ja 2000 kokousta ja kongressia. Tapahtumiin osallistuu joka vuosi noin 9400 näytteilleasettajaa ja 1,2 miljoonaa kävijää. | Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. In 2017, 75 exhibitions and 2000 meetings and congresses were held at Messukeskus Helsinki. 9 400 exhibitors and 1.2 million visitors took part in the events.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Habitare tuo esiin muotoilun nousevia tähtiä11.12.2018 13:49Tiedote

Habitare on Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma ja nostaa yleisölle vielä tuntemattomia suunnittelijoita esille myös vuonna 2019. Suunnittelijoille tarkoitetut Imu Design -muotoilijakollektiivin kanssa toteutettavat Talentshop ja Protoshop tarjoavat mahdollisuuden suunnittelijoille saada osaamisensa ja tuotteensa esille omille osastoilleen Habitareen. Kokonaisvaltainen asumisen tapahtuma Habitare pidetään Messukeskuksessa Helsingissä 11.9.-15.9.2019.

Ansioituneita lukiolaisia palkittiin Studia-messuilla27.11.2018 12:06Tiedote

Studia-messuilla jaettiin stipendejä aktiivisille ja ansioituneille lukiolaisille, jotka ovat tehneet huomattavaa työtä koulunsa toiminnan edistämiseksi. Stipendin saivat Ressun lukion opiskelijakunnan hallitus sekä lukiolaiset Laura Kohtanen ja Reetta Malmberg Tampereen yhteiskoulun lukiosta ja Roni Lehto Nokian lukiosta. Lukiolaisten jatkokoulutustapahtuma Studia järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 27.–28.11.2018.

Yksityissijoittajan valinta -kilpailussa palkittiin houkuttelevimmat kotimaiset pörssiyhtiöt22.11.2018 10:47Tiedote

Kone, Ponsse, Marimekko ja Verkkokauppa.com ovat yksityissijoittajien suosikkiyhtiöitä vuonna 2018. Yhtiöt menestyivät Yksityissijoittajan valinta -kilpailussa, jossa piensijoittajat äänestävät Suomen luotettavimmat ja houkuttelevimmat pörssiyhtiöt. Kilpailun järjestävät vuosittain Messukeskus, Suomen Pörssisäätiö ja Kreab. Palkinnot luovutettiin tänään Sijoitus Invest -tapahtumassa Messukeskuksessa Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme