Tapio Karttakeskus

Veneilijöiden Loisto Mariner -karttasovellus on entistä monipuolisempi: jätevesien tyhjennyspisteet ja veneluiskat saatiin kartalle

Jaa

Testeissä menestyneestä Loisto Mariner -navigointisovelluksesta löytyvät nyt paikat, joissa voi tyhjentää jätevesiä sisältävät septitankit tai laskea veneen vesille. Sovellus myös palvelee sisävesillä liikkuvia aiempaa paremmin.

Veneilijöiden käyttämää Loisto Marineria on päivitetty talven aikana. Käyttöön on otettu uutta kartta-aineistoa. Samalla näkyviin on tuotu jätevesiä sisältävien septitankkien tyhjennyspisteet sekä veneluiskien sijainnit.

– Loisto Marineria on kehitetty käyttäjien toiveiden mukaisesti. Sovellus palvelee nyt entistä paremmin myös pienillä järvillä liikkuvia, palvelualueen johtaja Janne Kostamo Tapio Karttakeskuksesta sanoo.

Loisto Mariner on sovellus, joka kokoaa meri- ja maastokarttojen tiedot yhteen näkymään. Vektorimuotoiset kartat muistuttavat ulkonäöltään painettua karttaa.

Talven aikana sovelluksessa käyttöön otetut merikartat perustuvat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylläpitämään S-57-aineistoon. Uuden aineiston käyttöönoton myötä karttoja pystytään päivittämään aiempaa useammin.

S-57-aineiston ulkopuolisilla sisävesialueilla puolestaan näkyy nyt entistä enemmän veneväyliä ja väylämerkkejä. Järvien syvyyskäyrien määrää on lisätty. Myös maastotietojen määrää on kasvatettu.

– Sovelluksen kartat vastaavat tarkkuudeltaan jo lähes maastokarttoja, Kostamo toteaa.

Päivitysten yhteydessä Loisto Marineriin on tuotu tiedot yli 2 400 veneluiskan sijainnista, mikä hyödyttää varsinkin vapaa-ajankalastajia.

Uutena mukaan on tullut mahdollisuus tallentaa ja nimetä jälkiä. Kartalta voi valita myöhemmin näkyviin yhden tai useamman jäljen kerrallaan. Jäljen tiedoissa näkyvät pituus ja ajoaika. Silloin esimerkiksi lokikirjan pitäminen veneilykauden retkistä on mahdollista. Yksittäinen tallennettu jälki erottuu selvästi muusta kartasta, jolloin sen seuraaminen määränpäähän on helppoa.

Septitankkien tyhjennyspisteet kartalle

Käymäläjätteen päästäminen Suomen vesistöihin on ollut kiellettyä vuodesta 2005 lähtien. Kaikissa veneissä, joissa on vesivessa, on oltava myös imutyhjennysjärjestelmä.

– Uskon, että veneilijät haluavat toimia oikein. Jos septitankkien tyhjennyspisteitä on matkan varrella ja niiden tiedetään olevan käyttökuntoisia, niitä käytetään. Tähän asti veneilijät eivät ole välttämättä tienneet, missä reitin varrella löytyy septilaitteita, aluepäällikkö Katriina Murto Pidä Saaristo Siistinä ry:stä sanoo.

Loisto Marineriin nyt mukaan tuodut tiedot tyhjennyspisteiden sijainnista ovat peräisin uudelta, avoimelta ja interaktiiviselta Septit.net-sivustolta. Veneilijät voivat ilmoittaa tyhjennyspisteistä tietokantaan. Tietokannassa on tällä hetkellä noin 350 tyhjennyspistettä.

Septit.net-sivustoa ylläpidetään yksityisesti, mutta Pidä Saaristo Siistinä ry on toimittanut tiedot omista ja yhdistyksen tiedossa olleista muiden ylläpitämistä tyhjennyspisteistään sen pohja-aineistoksi. Myös esimerkiksi kuntien ja satamien tyhjennyspisteet näkyvät sivustolla ja sen myötä Loisto Mariner -sovelluksessa.

Sovellus on menestynyt vertailuissa

Kokonaan kotimaisin voimin toteutettu Loisto Mariner -sovellus on menestynyt veneilysovellusten vertailuissa jo ennen uusimpia päivityksiä.

Toukokuussa 2020 sovellus voitti Kippari-lehden testin.

– Loisto Mariner nousee voittoon tasaisen vahvalla suorituksella: merikartta on selkeä, se pysyy eheänä suurennustasosta riippumatta, ja käyttö on miellyttävää, Kipparissa kirjoitettiin silloin.

Tänä keväänä Mikrobitti on vertaillut veneilijän navigointisovelluksia. Mikrobitti kiittelee Loistoa helppokäyttöisyydestä ja nopeudesta.

– Loisto Mariner on sikäli helppo tapaus, että sitä voi suositella hyvillä mielin ainoaksi karttasovellukseksi, Mikrobitti-lehti kirjoitti toukokuussa 2022.

Tutustu Loisto Mariner -navigointisovellukseen osoitteessa www.loistonavigointi.fi/loisto-mariner.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Loisto Mariner -sovellus: nimetty ja tallennettu jälki
Loisto Mariner -sovellus: nimetty ja tallennettu jälki
Lataa
Loisto Mariner -sovellus: veneluiska ja septitankin tyhjennyspiste
Loisto Mariner -sovellus: veneluiska ja septitankin tyhjennyspiste
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tapio Karttakeskus
Tapio Karttakeskus
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

https://karttakauppa.fi

Tapio-konserniin kuuluva Karttakeskus on Suomen johtava karttakustantaja. Valikoimamme kattaa niin retkeilyn, matkailun, autoilun kuin veneilynkin. Karttojen lisäksi kustannamme luontoon, ulkoiluun, retkeilyyn ja matkailuun liittyvää kirjallisuutta sekä tarjoamme paikkatietopalveluja. Tapio-konsernin merkittävät brändit ovat Tapio, Karttakeskus ja Metsälehti.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapio Karttakeskus

Uutuusopas johdattaa pyörämatkalle Saimaan järvimaisemiin13.6.2022 07:12:00 EEST | Tiedote

Saimaan upeita maisemia ja hienoja nähtävyyksiä voi ihailla pyörän satulasta. Tapio Karttakeskuksen uutuusopas esittelee keskeisimmät pyörämatkailureitit Lappeenrannasta Imatralle, Puumalaan, Mikkeliin, Savonlinnaan ja Punkaharjulle. Alueella on niin vilkkaita kesäkaupunkeja toreineen kuin maaseudun rauhaa. Tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat muun muassa Imatrankoski, Lappeenrannan linnoitus, Olavinlinna, Punkaharju, Lietveden maisematie ja Astuvansalmen kalliomaalaukset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme